به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، سایت انگلیسی زبان شبکه المیادین در گزارشی تحلیلی نوشت: پروژه خط لوله گاز ایران به پاکستان که بیش از 10 سال است به دلیل تحریم های آمریکا علیه ایران و اقتصاد ناپایدار پاکستان متوقف شده است. ، با آغاز تلاش های دیپلماتیک این کشور که با کمبود انرژی روبه رو شد، جان تازه ای گرفت.
ماه گذشته، تهران به اسلام آباد هشدار داد که اگر بخشی از پروژه خود را تا مارس 2024 به پایان نرساند، موضوع را برای طرح دعوی و مطالبه خسارت به دادگاه بین المللی خواهد برد. ایران اعلام کرده است که به دلیل عدم تمایل اسلام آباد برای تکمیل بخشی از این پروژه واقع در پاکستان، 18 میلیارد دلار ضرر کرده است.
فعالیت ها دوباره راه اندازی شد
پس از اینکه ایران اعلام کرد میتواند پرونده را به دادگاه بینالمللی داوری ببرد، پاکستان به سرعت برای کاهش خسارات احتمالی خود اقدام کرد و تصمیماتی اتخاذ کرد که قبلاً از آن اجتناب کرده بود.
در اوایل ماه جاری، رویدادهای مختلفی رخ داد که نشان داد اسلام آباد بار دیگر متعهد به تکمیل سریع این پروژه است.
علی رضا بوتا، وزیر نفت پاکستان، به کمیته محاسبات عمومی پارلمان این کشور (PAC) اطلاع داده است که اسلام آباد با مقامات آمریکایی در مورد پروژه گازی صحبت کرده و از آنها خواسته است که یا تحریم های ایران را لغو کنند یا با آسیب هایی که ایجاد می کند مقابله کنند. ساخت این خط لوله در پاکستان.
ساعاتی بعد، در اوایل ماه مارس، کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان پاکستان از دولت خواست تا موانع این پروژه را برطرف کند و کار بخشی از خط لوله را تا مارس 2024 تکمیل کند تا از شکایت ایران برای خسارات احتمالی 18 دلاری خودداری کند. میلیارد بودن
محسن داور، رئیس این کمیته گفت: اگرچه ایران در معرض تحریم است، اما به چندین کشور منطقه اجازه تجارت با ایران داده شده است.
وی در ادامه افزود که متاسفانه پاکستان نتوانست چنین مجوزی را برای تجارت با همسایه غربی خود دریافت کند. وی از مقامات وزارت بازرگانی و امور بینالملل آن کشور خواست تلاش کنند تا مانند آنچه هند و چین انجام دادهاند، معافیتهایی را برای تجارت نفت با ایران کسب کنند.
بحران ناشی از تصمیم ایران برای استفاده از بند جریمه قرارداد خرید گاز (GSPA) که دو کشور در سال 2009 امضا کردند، دولت پاکستان را بر آن داشت تا ماه گذشته هیئتی رسمی به ایران اعزام کند.
هدف این بود که اوضاع را خنثی کند و دولت ایران را متقاعد کند که از پاکستان برای خسارات ناشی از توافقنامه GSPA شکایت نکند. بر اساس این قرارداد، پاکستان موظف شد تا سال 2014 یک خط لوله به طول 781 کیلومتر بین مرز ایران و منطقه نوابشاه در استان سند احداث کند.
خوب GSP
بر اساس مفاد قرارداد IP-GSPA که بین ایران و پاکستان امضا شد، هر کشوری موظف شد بخشی از خط لوله را در خاک خود بسازد و صادرات گاز ایران به پاکستان از اول ژانویه 2015 آغاز شود. در این قرارداد مقرر شده بود که پاکستان در ازای دریافت روزانه 750 میلیون فوت مکعب گاز به مدت 25 سال، روزانه یک میلیون دلار به ایران بپردازد.
ایران تاکنون ساخت این خط لوله گاز را در خاک خود که بیش از 1100 کیلومتر از منطقه اقتصادی انرژی پارس امتداد دارد، به پایان رسانده است. این خط لوله به ایرانشهر و بوشهر کشیده شد و سپس از فارس، کرمان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان عبور کرد.
اما پاکستان بخشی از این خط لوله را که باید در خاک خود ساخته می شد، نساخت. تحریم های آمریکا علیه ایران مانع از همکاری معنادار ایران و پاکستان برای تامین منافع متقابل شده است. ریسک های ژئوپلیتیکی نیز بانک های پاکستانی را از تامین مالی این پروژه منصرف کرده است.
خط لوله گاز صلح
خط لوله 2735 کیلومتری (1700 مایلی) ایران-پاکستان که اغلب به عنوان “خط لوله صلح” نامیده می شود، برای اولین بار در سال 1994 توجه ها را به خود جلب کرد، زمانی که هند نیز در این پروژه مشارکت داشت.
در اولین طرح این پروژه 7.5 میلیارد دلاری آمده بود که گاز میدان های پارس جنوبی از طریق بلوچستان در غرب پاکستان به هند منتقل می شود.
از ابتدای اجرای این پروژه مشکلات متعددی باعث تاخیر در تحقق آن شده است. پاکستان به شدت به این پروژه گاز طبیعی نیاز دارد زیرا با کمبود انرژی مواجه است.
در سال 2008، سه کشور به توافق نزدیک بودند، اما هند تصمیم گرفت خط لوله گاز ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند (TAPI) را ادامه دهد. به دلیل تحریم ها و فشارهای آمریکا بر ایران، به نظر می رسد هند تصمیم گرفته است از قرارداد خط لوله IP خارج شود و به دنبال جایگزینی باشد که ایران را در بر نگیرد.
در سال 2009، قرارداد خرید و فروش گاز 25 ساله برای ساخت خط لوله گاز به طول 781 کیلومتر بین مرز ایران و نوابشاه مورد مذاکره قرار گرفت. این خط لوله قرار بود 665 کیلومتر از طریق استان بلوچستان پاکستان و 115 کیلومتر از استان سند عبور کند. این خط لوله گاز در ایران به طول 1100 کیلومتر از میدان گازی پارس تا منطقه مرزی پاکستان در بلوچستان کشیده شد.
absnews