اخبار اقتصادی روز

تدوین دو برنامه بلندمدت تولید گندم

معاون وزیر جهاد کشاورزی از تدوین دو برنامه بلندمدت برای تولید گندم خبر داد.

تدوین دو برنامه بلندمدت در تولید گندم

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ علیرضا مهاجر معاون وزیر زراعت وزیر جهاد کشاورزی با حضور در برنامه سلام خبرنگار رسانه ملی وی از تدوین دو برنامه بلندمدت برای تولید گندم خودکفا خبر داد و گفت: در این برنامه تولید گندم تر را از گندم دیم جدا کرده ایم. این امر با همکاری افراد متخصص و کارشناسان انجام می شود.

علیرضا مهاجر افزود: در اجرای این طرح طرح گندم آبی به صورت جداگانه تدوین شد.

وی دلیل اجرای این برنامه را کم آبی و خشکسالی در کشور دانست و گفت: به عنوان مثال در 6 ماهه اول سال در استان فارس حدود 36 درصد نسبت به سال گذشته کمتر بارندگی داشته ایم. نسبت به سال گذشته در درازمدت 30 درصد کمتر بارندگی به ثبت رسیده است و به همین دلیل هدف ما علاوه بر افزایش تولید در مناطق دیم، در بحث گندم دیم نیز هست، زیرا اگر بتوانیم عملکرد در واحد سطح را افزایش دهیم. در گندم دیم قطعا نیازی به گندم خشک نخواهد بود.

معاون امور کشاورزی وزیر جهاد کشاورزی در ادامه گفت: اگر بتوانیم کشاورزان خرده پا را بسیج کنیم و به آنها تسهیلات بدهیم قطعاً می توانیم گندم آبی خودکفا تولید کنیم و گندم دیم نیز برای صادرات قابل استفاده است.

سوال: برداشت گندم امسال چگونه است؟

مهاجربرداشت گندم در جنوب کشور در استان‌های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان و هم‌اکنون جنوب فارس و در استان‌هایی مانند بوشهر و مناطقی از خوزستان رسما آغاز شده و از ۱۴ و ۱۵ شهریورماه ادامه دارد.

حدود 5 ماه در سال به دلیل تنوع آب و هوایی که در کشور وجود دارد برداشت گندم داریم. شریف ایران به دولت این قدرت را داده است که به خواست خدا در گندم خودکفا بماند.

سوال: چند نکته در مورد گندم به من بگویید؟

مهاجر: کشاورزان عزیز به موضوع بذر مناسب توجه داشته باشید، ما 100 درصد بذر گندم مورد نیاز خود را در داخل کشور تامین می کنیم، چشم خود را از فناوری و فناوری های جهانی در زمینه گندم نمی بندیم، همچنین از تمام ظرفیت های روز دنیا استفاده می کنیم. دستاوردها، محققین ما در زمینه گندم، جو و محصولات کالایی جایگاه بسیار مهمی داریم. از همه آنها تشکر می کنم، زیرا قلب این حضور را محققین ما فراهم می کنند. در مورد تغذیه است. ما یک پژوهشکده خیلی خوب در زمینه آب و خاک داریم. آنها دستورالعمل هایی دارند. بسیار خوب هستند، اگر به کشاورزان عزیز توصیه کنیم در تغذیه ای که الان آزاد می شود عمل کنند، عملکرد افزایش می یابد و بحث بعدی بحث استفاده از سموم مناسب برای کنترل آفات و بیماری ها است. کشور خواهشمند است اکنون فصلی است که به دلیل بارندگی، افزایش دما، زنگ زرد و بیماری گندم در سراسر کشور مشاهده می شود، حتماً باید به مبارزه با بیماری ها بروند، زیرا به محض مشاهده بیماری قبلا کار خود را انجام داد ما معمولاً از بیماری ها پیشگیری می کنیم و آنها را درمان نمی کنیم، به همین دلیل از کشاورزان می خواهم که مراقب باشند حالا که رحمت خدا نصیب ما شده است، انشاالله بتوانیم این زمینه را هم فراهم کنیم.

مشکل بعدی استفاده از مکانیزاسیون است که امروزه ماشین آلات کشاورزی نقش بسیار مهمی در کاشت، کاشت و برداشت دارد. اگر بتوانیم از ماشین مناسب در فضای مناسب استفاده کنیم، بهره وری ما افزایش می یابد.

سوال: در مورد پرداخت بدهی تولیدکنندگان گندم بفرمایید چگونه می توان ضمانت نامه گندم را خریداری کرد؟

مهاجر: قیمت گندم امسال ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام شد، شرکت بازرگانی کشوری مدیر خرید است و با کمک سازمان تعاون روستایی به عنوان مدیر اقدام به خرید گندم در سراسر کشور می کنند. با تحویل به اصطلاح محصول قرار است انشالله به موقع به کشاورزان پرداخت شود.

سوال: چه زمانی؟

مهاجر: می توانیم از نظر فنی امکان پرداخت بسیار ساده شده است، یعنی در گذشته بسیار سخت بوده است. امروز با استفاده از فناوری های نوین، اگر کشاورزان امروز تحویل دهند، نام آنها در بانک درج می شود و در صورت اعطای اعتبار لازم، می توان همان روز به آنها پرداخت کرد. همانطور که می دانید یارانه ای که برای گندم می دهیم برای گندم نیست، نان می دهیم، همان گندم 17500 تومان می شود که 1000 تومان است. و این اختلاف بسیار زیاد است و فشار بر دولت برای تامین زمان آن سخت است، اما دولت به سازمان محترم مدیریت و برنامه ریزی قول داده است که انشاءالله به زودی مطالبات تولیدکنندگان گندم برآورده شود.

سوال: سایر محصولات کشاورزی ما مانند دانه های روغنی، جو و ذرت چه زمانی برداشت می شود؟

مهاجر: ما پروژه ای داریم علاوه بر اینکه دیگر نمی توانیم گندم بخریم، خودکفایی را از دست بدهیم، همانطور که یادتان هست در سال 1400 4.5 میلیون تن گندم خریدیم، در سال 1401 به 7.5 میلیون تن رسید، در سال 1402 خریدیم. 10.5 میلیون تن گندم نرم، 500 هزار تن بذر خریدیم، 11 میلیون تن و امیدواریم امسال از این رقم فراتر برویم، چون 5 ماه است که داریم برداشت می کنیم، امیدواریم خدا به ما کمک کند که باران بباریم، اما ما آفات داریم، بیماری داریم، تگرگ داریم، اما برنامه ما این است که امسال یک کیلو گندم وارد نکنیم و به خودکفایی کامل برسیم.
در زمینه دانه های روغنی ما بیشترین وابستگی را داریم. مشکلی که در دانه های روغنی داریم واردات این محصولات با ارز دولتی و تولید کشاورزان با ارز آزاد است. بنابراین تفاوت شدید قیمت واردات با تولید داخلی، واردکننده ها و کارخانه داران را تحریک می کند. آنها کمتر تمایل به خرید دارند، اما امسال این وزارتخانه سازوکاری طراحی کرده است که بخش خصوصی بیاید و بخرد. اگر تدارکات و پرداخت به کشاورزانمان تضمین شود، می‌توانیم ظرف چهار ماه وابستگی را از ۹۰ درصد به دانه‌های روغنی به ۶۰ درصد کاهش دهیم. پنج سال و به راحتی اتفاق می افتد و ما به آن نیاز داریم، زیرا پایداری تولید گندم ما به تناوب با کلزا بستگی دارد، اگر کلزا نداشته باشیم، کلزا نداریم. من ذرت هم ندارم و به همین دلیل در مصر هستیم.
در رابطه با شکر به راحتی می توان به خودکفایی رسید، بحث ارز هم هست و در زمینه جو از نظر فنی مشکلی نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *