نایب رئیس کمیسیون ویژه رشد و توسعه تولید شورای اسلامی با اشاره به اینکه هشت ماه از اجرای قانون تسهیل پروانه کسب می گذرد، گفت: تاکنون بیش از 300 هزار مجوز به صورت غیرحضوری صادر شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، جعفر قدری نایب رئیس کمیسیون ویژه جهش و رشد تولید شورای اسلامی با حضور در برنامه بهارستان رادیو اقتصاد با بیان اینکه مجوزها بر اساس تایید و ثبت است و افزود: تعدادی از این مجوزها مانند بهداشت، محیط زیست، ایمنی، بهداشت عمومی، منابع طبیعی و تغییر کاربری بخشی از محورهای تصویب است.
سوال: قانون تسهیل در صدور پروانه کسب تا چه اندازه توانسته به بهبود فضای کسب و کار کمک کند و چرا این قانون تاکنون در برخی نهادها اجرا نشده است؟
قادری: در این هفت هشت ماه که از اجرایی شدن این قانون می گذرد، خوشبختانه با تقسیم کاری که انجام شده و پیگیری های انجام شده، اکنون مجوزها و شرکت ها به دو گروه رکورددار تقسیم شده اند. کسب و کارها و خوشبختانه کار مبتنی بر رکورد باعث شده است که بخش بزرگی از مشاغل درج شود و بدون نیاز افراد به استفاده از دستگاه ها، با آپلود یک سری مدارک، امکان صدور مجوز برای افراد وجود داشته باشد و در این فاصله کوتاه، اگر به سایت ملی مجوز مراجعه کنید، می بینید که تعداد قابل توجهی مجوز در این بین صادر شده است، فکر می کنم 300 یا حتی 1000 مجوز صادر شده است و این نشان می دهد که قانون ما موثر بوده و توانسته مشکل بزرگی را حل کند. بخشی از مشکلات مردم و البته در برخی زمینه ها مقاومت است و برخی سازمان ها هنوز فعالیت خود را مشخص نکرده و شرایط و مدارک لازم را اعلام نکرده اند. اینطور مهیا نکرده اند، اما برخی از موسسات کار را انجام داده اند، اما در روند کار ممکن است دوباره افراد را ارجاع دهند و تقاضای مراجعه حضوری کنند و یا شرایط اضافی را به مردم تحمیل کنند. باید در این بررسیها و در این جلسات نظارتی مشخص شود و به دستگاههایی که تأخیر میکنند، اعلام کند که تاخیرشان کم شود و سر کار بیایند و مشکلات مردم را حل کنند، دستگاههایی که هنوز وصل هستند. آنها نمی توانند وصل شوند و دستگاه هایی که هنوز تکلیف تجاری خود را مشخص نکرده اند، مطمئناً آنها را پیدا می کنیم و آنها را مجبور می کنیم تا مشاغل خود را بارگذاری کنند و کسانی که شرایط اضافی دارند اعمال می شود. آیا لازم است این شرایط اضافی را حذف کنیم، انشالله به گونه ای پیش می رویم که اکثر وضعیت مجوزها اعطا شود، علاوه بر آن برنامه این است که مشاغل مبتنی بر مجوز را نیز برنامه ریزی کنیم تا کسی تمایلی به انتخاب نداشته باشد. یک مجوز مثلاً برای گرفتن نیروگاه یا مجوز مرتبط با محیط زیست یا مجوزی که با منابع طبیعی یا امنیت کشور یا سلامت مردم یا سیاست های پولی و مالی سروکار دارد. معلوم نیست پروانه چه زمانی صادر می شود، چه مدارک و مدارکی باید ارائه شود مشخص نیست اینها همه مسائل و سوالاتی است که طبیعتا با جلسات کنترلی و پیگیری هایی که انشالله خواهیم داشت باید بتوانیم آن ها را مشخص کنیم. پا گذاشتند و در این مدت مجموعه هایی که متاسفانه شکست خوردند.
سوال: آیا آماری دارید که چند دستگاه هنوز این کار را نکرده اند؟
قادری: فکر می کنم تعداد دستگاه هایی که هنوز تکمیل نشده، خود سازمان برنامه و بودجه است که هنوز تخصیص برخی از مجوزهایش را مشخص نکرده است. فدراسیونهایی هستند و فکر میکنم کانون انجمنهای صنفی مجوزهایشان را چند روز پیش آپلود کردند و مقاومت ما در انجمنهای امور کارگری است و تعدادشان محدود است.
سوال: انجمن امور صنفی ممکن است موجه باشد، اما عجیب است که در نظام حکومتی که شما از آن صحبت می کنید، در برابر سازماندهی برنامه ریزی و بودجه مقاومت وجود دارد. همچنین به تصویب قانونی اشاره کردید که آثار آن در اقتصاد کشور قابل مشاهده است، قانون تسهیل صدور پروانه کسب و کار، آیا می توان قانونی در زمینه مبارزه با تورم وضع کرد یا آیا برای مبارزه با تورم نیازی به تصویب قانون متناسب و الزام آور نیست؟
قادری: اما در زمینه های کنترل تورم باید به سمت مثبت برویم زیرا در معدود قوانین مصوب مجلس مانند قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران این امکان را به بانک مرکزی می دهد که از آن جلوگیری کند. اضافه برداشت در سیستم بانکی و از سوی دیگر در همان قانون پیش بینی کردیم که در صورت افزایش دارایی های خارجی بانک مرکزی، بانک مرکزی موظف به خرید این دارایی های خارجی نیست و می توان این ارزها را به بازار تزریق کرد و نیازی به افزایش پایه پولی نیست یا باید قدرت مانور بانک مرکزی در برابر زیادهرویهای دولتها افزایش یابد و مجبور به تامین کسری بودجه خود نشود. همچنین طرح دیگری در دست داریم، طرح تامین مالی تولید و زیرساخت که نزدیک به 45 است. بازار و توسل به کارآفرینان برای تامین مالی طرح ها و زیرساخت های تولیدی که امکان افزایش تولید را بدون نیاز به ایجاد تورم ممکن می کند، زیرا گاهی در ادبیات سنتی و کلاسیک این بحث مطرح می شود که اگر بخواهیم تولید را افزایش دهیم، ناگزیر و قطعا باید به آن دامن بزنیم. تورم، اگر روش هایی وجود داشته باشد که می تواند کمک ها و منابع بخش غیردولتی باشد، می توانید بدون نیاز به ایجاد تورم، تولید را افزایش دهید.