در سالهای گذشته که بسترهای آنلاین جایگاه چندانی در کشور نداشتند، با شروع فصل نقل و انتقال مسکن، پشت پنجره هر بنگاه معاملات ملکی پر از دست نوشتههایی درباره شرایط خانههایشان شد. برخی از آنها مدرن تر بودند و در روزنامه ها تبلیغ می شدند. با ورود اینترنت و جایگزینی آن با بسترهای الکترونیکی، تبلیغات پشت شیشه و روزنامه یک قدم صفر و یک قدم به سوی دنیای جدید برداشت. اما مشکل از زمانی شروع شد که پلتفرم های آنلاین آگهی های املاک را تایید نکردند و به گفته آنها، بسیاری از آگهی های دروغین و جعلی در کنار آگهی های واقعی منتشر شد.
بعدها با توجه به این بسترها مشخص شد که اگر تعداد آگهی های ملکی در یک منطقه به 5000 آگهی برسد، قیمت اجاره، رهن و فروش در آن منطقه تغییر می کند و نوعی بازار سوداگرانه به وجود می آید. همه این وقایع باعث شد که کارگروه نظارت بر تجارت مجازی وزارت امنیت در سپتامبر سال گذشته نامه ای به انجمن ملی کسب و کار مجازی ارسال کند و از تعلیق پلت فرم های ترومپت و دیوار گزارش دهد.
فراز و نشیب ماجرا باعث شد تا هفته گذشته مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن از مسدود شدن باب املاک در این دو سکوی خبر داد و اعلام کرد که در صورتی که این دو سکو تا هفته آینده مسدود می شود. هویت مالک و کد پستی ملک تایید نشده است.
برای جلوگیری از تبلیغات ساختگی مسکن با سامانه املاک و مسکن تماس بگیرید
برای جلوگیری از قیمت گذاری و درج آگهی های دروغین در سایت ها، به سامانه املاک و مسکن وزارت راه و شهرسازی لینک شده است و انتشار آگهی در بسترهای الکترونیکی مشروط به مستندسازی در سامانه املاک است. چندی پیش ابوالفضل نوروزی، مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد: با توجه به پایان یافتن فرصت ساماندهی بسترهای انتشار آگهی املاک، بسترهای غیرمرتبط با املاک و مستغلات. سامانه اقامتی تا هفته آینده مسدود میشود و آگهیهای آن در بسترهای آنلاین با استعلام از سامانه املاک و مستغلات منتشر میشود.
به گفته مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، برخی سایت ها به این سامانه متصل شده اند، اما برخی دیگر هنوز این کار را انجام نداده اند، اگر سامانه املاک و مستغلات لینک نشود، مسدود می شود.
بر اساس این گزارش، دلالان و معامله گران برخی از املاکی که در خارج از کشور وجود ندارد را در پلتفرم های تبلیغاتی فهرست می کنند و قیمت آن ها را بیش از حد اعلام می کنند. در این راستا و بر اساس مصوبه شورای عالی مسکن، هر ملکی که در سامانه و سکوهای انتشارات ثبت می شود، باید ابتدا هویت مالک و کد پستی ملک در سامانه املاک و مسکن را احراز کند تا اطمینان حاصل شود. که مشخص است ملک حضور خارجی دارد و سپس در سایت ها آگهی منتشر کنید. اما با وجود این، برخی از پلتفرم ها همچنان تبلیغات را بدون احراز هویت منتشر می کنند.
وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد در صورت ثبت آگهی بدون کد پستی ثبت شده در سامانه املاک وسکان، اجازه انتشار آن داده می شود، اما برای آگهی ثبت شده با کد پستی در این سایت خدماتی، علامت متمایز نمایش داده می شود و بنابراین برای کاربران مشخص می شود که کدام تبلیغ تأیید شده است.
اما برخلاف اعلام وزارت راه و شهرسازی مبنی بر مسدود شدن آگهیهای املاک در سایتها در صورت ادامه تخلف، برخی از مسئولان این سایتها مشکلات فنی مربوط به سامانه املاک و مسکن را مطرح کردند و گفتند که به دلیل این موارد آنها نتوانستند از وب سایت خود برای تأیید آگهی های مسکن و اتصال به سامانه وزارت راه و شهرسازی استفاده کنند.
بسترهای اینترنتی علاقه ای به ارتباط با سامانه املاک و مسکن ندارند
سعید محمدی کارشناس مسکن در گفتگو با ای بی اس نیوز گفت: سال گذشته این موضوع به طور کامل برای بسترهای آنلاین تشریح شد. اما این دو تریبون نسبت به این موضوع بی توجهی نشان دادند و اقدامات لازم را انجام ندادند.
وی افزود: در نتیجه عملکرد ضعیف آنها در جلسه هفته گذشته مهلت اعلام شد. در نهایت مقرر شد پلتفرم های آنلاین طی هفته آینده اقدامات لازم را انجام دهند و در صورت تخطی از دستورالعمل های اداره تبلیغات مسکن، غیرفعال شوند.
دولت برخی از اطلاعات اموال و مسکن افراد را در سامانه املاک و مسکونی ذخیره کرده است و پلتفرم های تبلیغاتی شیپور و دیوار می توانند از این تسهیلات برای تکمیل استعلام املاک خود استفاده کنند.
اقبال شکری عضو کمیسیون ساخت و ساز مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های ای بی اس نیوز ؛ گفت: اگر مردم املاک خود را در سامانه املاک و مسکن ثبت کنند، به راحتی می توانند در بسترهای اینترنتی خود را شناسایی و مالکیت خود را تایید کنند.
وی افزود: در حال حاضر شاهد آن هستیم که اسنادی به صورت تک تک اوراق صادر شده که حدود 6 میلیون آن در سامانه مسکن و املاک ذخیره شده و اطلاعات آنها موجود است.
وی بیان کرد: اما در شرایط کنونی شاهد هستیم که با وجود این تسهیلات همچنان تبلیغاتی بر روی ترومپت و دیوار منتشر می شود که وجود خارجی ندارد و برای سفته بازی و واسطه گری در بازار مسکن تولید می شود.
آل محمدی کارشناس املاک نیز درباره تاثیر ثبت آگهی در پلتفرم های آنلاین گفت: طبق ادعای پلتفرم تبلیغاتی Dewar، با بارگذاری 5000 آگهی املاک در یک منطقه، قیمت آن منطقه تغییر می کند. درست است که این ادعا هنوز تایید نشده است، اما احتمال تاثیر آن می تواند شرایط را برای مردم سخت تر کند.
این کارشناس املاک با اعلام اینکه برخی بسترهای اینترنتی زیرساخت های لازم را برای تایید هویت ملک و مالک قبل از انتشار بهتر و بیشتر از سایر بسترها فراهم کرده اند، گفت: بستر تبلیغاتی دیوار به بهانه اینکه دارای ابعاد بزرگتری است سهم تبلیغات و تبلیغات، از سرپیچی از اجرای دستور.
وی افزود: برخی بسترهای اینترنتی نیز مدعی هستند که با اجرای اقدامات مورد نیاز، سهم تبلیغات کاهش می یابد. توجیهی که مصلحت مردم را در بر نمی گیرد.
این کارشناس املاک تصریح کرد: آگهی دهندگان همچنین توجه داشته باشند که با پیوند دادن سامانه های مالیاتی به بسترهای تبلیغاتی، اطلاعاتی که در کنار املاک درج می شود، دارای وضعیت اظهارنامه مالیاتی است و سازمان امور مالیاتی بر اساس همین اطلاعات مالیات دریافت می کند. البته این هم راهی است برای کوتاه کردن دست دلالان در بازار املاک از این طریق.
اما لازم است روی قیمت های ذکر شده در آگهی ها تحلیل قیمت انجام شود تا هیچکس به هر قیمتی آگهی درج نکند. لازم به ذکر است که این قیمت نمایش داده شده بالاتر از قیمت منطقه مشخص شده می باشد. یعنی مردم با مراجعه به این گونه آگهی ها به راحتی متوجه می شوند که این بنگاه معاملات ملکی قیمتی بالاتر از متراژ را تبلیغ کرده است. قیمت های مناسب و نزدیک به منطقه نیز باید مشخص شود.
تایید اطلاعات طرفین معامله با استفاده از سامانه اقامتی و املاک الزامی است و پلتفرم های آنلاین می توانند تاییدیه مورد نیاز را انجام داده و در آگهی ذکر کنند. از طریق این اقدام می توان تراکنش افراد را افزایش داد و مردم کمتر با تبلیغات مشکل دار یا جعلی برخورد خواهند کرد. در نتیجه با مشکلات حقوقی کمتری مواجه خواهند شد.
خبرنگار: کبری عزیزم