برنامه دولت برای بانک های ورشکسته، از حسابرسی تا انحلال
در لایحه قانون برنامه هفتم توسعه، دولت برای حل مشکل عدم انطباق بانک ها برنامه تفصیلی دارد که می توان به ارزیابی دارایی های آنها، تعیین حسابرس مستقل و در نهایت انحلال بانک ها اشاره کرد. بانک های سازگار بانک ها.
به گزارش ای بی اس نیوز، دولت در ماده 57 لایحه برنامه هفتم توسعه، اصلاح ساختار مالی نظام بانکی و کاهش عدم تعادل بانک ها در اجرای این برنامه را مد نظر قرار داد.
بر اساس بند «الف» این ماده، «بانک مرکزی موظف است کیفیت داراییهای بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی را به هزینه بانک و مؤسسه ذیربط بهطور دقیق ارزیابی کند و در پایان در سال دوم برنامه، آنها باید به سه دسته سالم طبقه بندی شوند که می توان آنها را توانبخشی کرد.
سازوکار اجرایی و دستورالعمل ارزیابی کیفیت دارایی موسسات اعتباری به پیشنهاد بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی پس از تصویب در شورای پول ظرف مدت شش ماه پس از ابلاغ این قانون ابلاغ خواهد شد. و اعتبار.
در تبصره بند «الف» ماده 57 آمده است: «بانک مرکزی مجاز است در اجرای این بند از کلیه روشها و ظرفیتهای ممکن از جمله قانون ارزشگذاری، استفاده از خدمات حسابرسی استفاده کند. مؤسسات و کارشناسان رسمی، در صورت تأسیس شرکت ارزیابی دارایی توسط بانک، بانک مرکزی موظف است به نحوی عمل کند که مدت فعالیت شرکت مذکور محدود به سالهای اجرای برنامه باشد.
همچنین بر اساس بند «ب» «به منظور بهبود نظارت بانک مرکزی و در صورت تخلف موسسات اعتباری از قوانین و مقررات و همچنین در اجرای برنامه تجدید ساختار و حل شبکه بانکی و با بانک مرکزی با هدف ارتقای ثبات و سلامت نظام بانکی این اختیار را دارد که بویژه از توزیع سود و ذخایر قابل تقسیم بین سهامداران جلوگیری کند و ناظر یا ناظران مقیم را برای اطمینان از اجرای صحیح اصلاحی تعیین کند. اقدامات مقرر، تعیین حسابرس مستقل برای تهیه گزارش های ویژه، الزام به تشکیل اندوخته ویژه، ممنوعیت پرداخت های جبرانی یا پاداش های اجرایی حداکثر برای مدت یک سال، تعهد سهامدار اصلی مالک (واحد) کاهش مبلغ سهام با انتقال تمام یا قسمتی از سهام در مهلت مقرر، ابطال موافقت بانک، مؤسسه اعتباری غیر بانک یا شعبه بانک خارجی، الزام مجامع عمومی هیأت مدیره و مدیر کل یا مؤسسه اعتباری غیر بانکی برای ارائه و اجرای طرح ساختاری، مالی، سهامدار و مدیریتی یا انحلال طبق برنامه زمانبندی تعیین شده و نظارت بر اجرای مؤثر آن، عزل اعضای هیأت مدیره مديران، قائم مقام مدير عامل، معاون مدير عامل و مديران موثر و غيره. آنجا.
همچنین بانک مرکزی میتواند از اختیارات دیگری از جمله تصدی اداره موسسات اعتباری بانکی و غیربانکی و انتصاب هیات نظارت با اختیارات کامل هیات مدیره پس از عزل اعضای هیات مدیره استفاده کند. مدیر عامل هیأت عامل، مدیر کل، قائم مقام مدیرکل و مدیران مؤثر افزایش سرمایه و در صورت لزوم با حذف حق تقدم سهامداران، تبدیل به سرمایه بدهی های جاری سهامداران مرجع، تبدیل به سرمایه بخشی از سهامداران. سپرده های کلان، تبدیل بدهی های غیر سپرده ای به سهام و فروش یا انتقال تمام یا بخشی از دارایی ها و بدهی ها با انتقال کلیه ضمانت ها و تعهدات مستقیماً با بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی دیگر یا شرکت های مدیریت دارایی بانک مرتبط است.
البته طبق تبصره همین ماده لایحه برنامه هفتم توسعه استفاده بانک مرکزی برای استفاده از اختیارات موضوع بندهای (7)، (10)، (11)، (. 12، (13)، (14) و (15) همراه با حکم انحلال موضوع بند (8) مستلزم تایید هیئت پول و اعتبار و استفاده از اختیارات بندهای (5)، (6) و ( 9) منوط به صدور رأی قطعی توسط شورای انتظامی بانک یا شورای انتظامی تجدیدنظر است.
در بند «ج» لایحه برنامه هفتم توسعه نیز آمده است: «کلیه دستگاه های اجرایی مراجع و نهادهای قضایی اعم از وزارت اطلاعات، سازمان ثبت اسناد و املاک، سازمان مشاغل بورس و اوراق بهادار، سازمان امور اجتماعی حراست شهرداری ها، فرماندهی نیروی انتظامی کشور موظف است در اجرای برنامه اصلاح نظام بانکی با اطلاع رسانی، تسهیل و تسریع در اعطای مجوزها، گواهی پایان ساخت و ساز و نیز با بانک مرکزی همکاری کند. صدور قبوض مالیاتی مصادیق همکاری مندرج در این بند پس از تایید شورای پول و اعتبار به نهادهای ذیربط اعلام خواهد شد.
طبق بند «ج» همین ماده «بازپرداخت تعهدات و پرداخت بدهی بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی غیردولتی در حال تسویه از محل داراییهای آنها و در شكايت بانك مركزي در صورت احراز مقصر در دادگاه صالح با توجه به وضع مالي مديران و سهامداران مقصر، فرض بر اين است كه مراجع قضايي مكلفند حداكثر ظرف مدت يك سال نسبت به صدور حكم اقدام نمايند. دادرسی موضوع این بند.
در بند «هـ»، بانک مرکزی موظف است پس از ارزیابی کیفیت داراییها و شناسایی بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی که کمتر از حد قابل جمعآوری و غیرقابل وصول هستند، به منظور کاهش داراییهای ناخواسته بانکها، شرکت مدیریت داراییهای بانکی تشکیل دهد. موسسات اعتباری غیر بانکی در صورتی که بانک مرکزی تمام سرمایه شرکت را تامین نکند، بانک مرکزی با حق تعیین کلیه مدیران شرکت و حداقل دو سوم آرا در مجامع عمومی، سهامدار ممتاز محسوب می شود.
در این رابطه مالیات ناشی از شناسایی وجوه حاصل از تجدید ارزیابی دارایی ها و فروش دارایی های بازیافتنی و غیرقابل بازیافت یک بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی که در حین اجرای قانون به مدیریت پرتفوی منتقل می شود. برنامه تجدید ساختار و حل، یک بار در طول طرح 7 گنجانده شده است. نرخ مالیات صفر است. اساسنامه شرکت مذکور و ضوابط مربوط به تشکیل و انحلال شرکت سبدگردان و همچنین قیمت گذاری دارایی های بانک ها و موسسات اعتباری که ظرف مدت شش ماه از تاریخ ابلاغ قانون به شرکت منتقل می شود. پیشنهاد بانک مرکزی با همکاری وزارت اقتصاد و دارایی. مصوبه شورای پول و اعتبار دریافت خواهد شد. مدت فعالیت شرکت مذکور محدود به پایان مأموریت بوده و بانک موظف است پس از پایان مأموریت نسبت به انحلال این شرکت اقدام نماید.
ضمناً اقدامات موضوع این ماده به هیچ وجه با شکایت سهامداران، مدیران یا اشخاص دیگر توسط مراجع قضایی و غیرقضایی متوقف، باطل یا لغو نخواهد شد، در صورتی که اشخاص مذکور از طریق رای قطعی دادگاه، خسارت وارده در حدود مقرر در قانون بوده و حکم دادگاه صرفاً توسط بانک مرکزی جبران مالی می شود. و در بند «ز» و البته بند آخر ماده 57 لایحه برنامه هفتم توسعه، اعمال کلیه فعالیت های بانکی از قبیل سپرده گذاری، جذب، سپرده گذاری، اعطای هر نوع تسهیلات به صورت مستقیم و غیرمستقیم توسط موسسات مشمول ماده 1 این قانون، صندوقهای دولتی و غیردولتی و ذینفعان آنها اعم از اینکه قانون خاصی داشته باشند یا نداشته باشند، منوط به مجوز صریح قانونگذار و اخذ مجوز از بانک مرکزی هستند.
باید بگویم؛ لایحه برنامه هفتم توسعه (که دیروز توسط سازمان برنامه و بودجه و با حضور معاون اول رئیس جمهور رونمایی شد) پس از تصویب در دولت باید به تصویب مجلس برسد و به عنوان قانون تصویب شود.
انتهای پیام