پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

بررسی تفاهم نامه 25 ساله همکاری ایران و چین

همکاری ما با چین بیشتر اقتصادی و فناوری است تا سیاسی

امین لو گفت: نماینده آمریکا در سازمان تجارت جهانی از چین شکایت کرد و مدعی شد چین از فناوری های خود کپی کرده و به وضعیت فعلی رسیده است.

سالار عاملی خاطرنشان کرد: چین با استفاده از نخبگان و هوشمندی خود به این پیشرفت دست یافته است. در ارتباط با این کشور، شاخص های مختلف علم و فناوری، اقتصاد، نفوذ سیاسی و نفوذ در سازمان های بین المللی در هم تنیده شده است. چین را نباید تنها در وضعیت دوجانبه ایران و چین دید. ما باید این کشور را به روش ابریشم مدرن بشناسیم و با این کشور همکاری کنیم.

لزوماً اشتباه نیست که بگوییم چین دارای حق چاپ است

وی ادامه داد: همکاری ایران و چین نیازمند یک اتاق فکر و یک تیم اصلی یا یک اتاق فکر است. اگر می خواهید یک اتاق فکر راه اندازی کنید، باید به تمام اجزای آن فکر کنید.

رئیس و اعضای موسسه چرخه نوآوری مرکز الگوی اسلامی ایران پیشرفت ابعاد علم و فناوری همکاری های علم و فناوری ایران و چین را در قالب تفاهم نامه همکاری 25 ساله بین دو کشور بررسی کردند.

ما باید سیاست های چین را به تفصیل بررسی کنیم
محمدصادق صارمی در سخنانی با موضوع مراکز بین المللی نوآوری، ابزارهای توسعه صادرات و همکاری های فناورانه، گفت: برای شناخت چین باید به تاریخ مراجعه کرد. ما چین را کشوری کمونیستی می بینیم که از ایالات متحده پیروی نکرده است. چین رویکردی عملگرایانه برای توسعه در پیش گرفته است. درآمد سرانه این کشور از 100 دلار به حدود 10000 دلار رسیده است. این دستاورد تأثیر عملی بر موضوع توسعه دارد.
صارمی تاکید کرد: باید سیاست های چین را با دقت و به طور دقیق بررسی کنیم تا بتوانیم از آنها درس های خوبی بگیریم. چین بزرگترین شریک تجاری ایران است. اگرچه ما درگیر تحریم ها و بحث کرونا بوده ایم و بیش از 20 میلیارد دلار درآمد غیرنفتی داشته ایم، اما سهم کشورمان از درآمدهای فناوری بسیار ناچیز است.
وی خاطرنشان کرد: حجم سرمایه گذاری سالانه چین در ایران در چارچوب توافقنامه همکاری 25 ساله ایران و چین از 50 میلیارد دلار شروع و هر سال افزایش می یابد. ما باید شکاف بین همکاری های دانش بنیان و همکاری های فناورانه را در یک قرارداد 25 ساله با چین پر کنیم.

برای طراحی مدل جدید همکاری باید تجربیات گذشته را آسیب شناسی کنیم
جواد مشایخ همچنین در این نشست به لزوم طراحی مدل‌های جدید همکاری‌های فناوری ایران و چین پرداخت و گفت: چین از نظر ساختار سیاسی، فرهنگی، زبانی، ارتباطی و جمعیتی، پدیده‌ای متفاوت از سایر کشورهاست.
وی خاطرنشان کرد: برای طراحی مدل جدید همکاری باید تجربیات گذشته را آسیب شناسی کنیم و از شکست های خود استفاده کنیم. اینکه چرا نتوانستیم در علم و فناوری با روسیه همکاری کنیم باید بررسی شود. مسیر توسعه آینده کشورمان بدون تحلیل و یادآوری شکست های گذشته غیرممکن است.
وی گفت: شناخت ما از کشورها مبتنی بر دانش اینترنتی و تحقیقات ساده است. اگر می خواهیم با چین شراکت استراتژیک داشته باشیم، باید این کشور را عمیقا بشناسیم. حدود 7 سال پیش ایران به دنبال معرفی فناوری دوگانه بود. ما به روسیه رفتیم اما این فناوری را به ما ندادند. ما به چین رفتیم و بخش دولتی این فناوری را به ما نداد، اما از بخش خصوصی و یک کشور نوپا در آن کشور بازدید کردیم و توانستیم فناوری مورد نظر خود را بخریم.
وی گفت: از کانال سفارت ایران در چین وارد شدیم و توانستیم به این هدف برسیم. ما به طراحی سازوکارهای بلندمدت و ایجاد دانشگاه مشترک با چین یا راه اندازی کنسرسیوم بلندمدت با چین فکر نکردیم. جوینت ونچر 25 ساله چینی نامی استراتژیک دارد، اما کارکرد استراتژیک ندارد.
وی گفت: در الگوهای جدید همکاری با چین، باید از روابط مبتنی بر علم و فناوری به سمت دیپلماسی مبتنی بر علم و فناوری حرکت کنیم. در سطح علم و فناوری باید به مسائل و مواردی که فراتر از روابط ساده علم و فناوری است توجه داشته باشیم تا به دیپلماسی علم و فناوری ارتقا پیدا کنیم.
absnews

دبیر انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران گفت: در تمام دنیا وقتی یک معاهده بین‌المللی منعقد می‌شود و کشورها به آن می‌پیوندند، قبل از پیوستن بارها مذاکره می‌کنند تا این معاهده را به نفع خود اصلاح کنند. باید بگویم که من مطالعه نکرده ام که آیا چین معاهدات خود را نقض کرده است یا خیر.

آرش رییسی نژاد همچنین در خصوص ابریشم دیجیتال تحت برنامه ساخت چین صحبت کرد.
او گفت: «جاده ابریشم جدید برای اولین بار در سال 2013 رونمایی شد. کمربندهای زمینی شامل آسیای مرکزی، جنوبی و غربی و روسیه بود و یک ماه بعد جاده ابریشم پیشنهاد شد. برای استفاده از قدرت چین طراحی شده بود. صرف نظر از ابریشم دیجیتال، در واقع، چین به دنبال هژمونی جهانی است.
وی گفت: چین از شبکه های دیجیتال، دریا، راه آهن و زمین برای توسعه اقتصادی و هژمونی جهانی استفاده می کند. جاده ابریشم دیجیتال از شبکه های فیبر نوری و ماهواره ها استفاده می کند. چین به دنبال سرمایه گذاری در زیرساخت دیجیتال ابریشم دیجیتال است.
وی با بیان اینکه چین خواهان ایجاد نوعی استبداد فناوری است و دستگیری مدیرعامل هواوی باید به این هدف برسد، گفت: چین با استفاده از لهجه ملی بر روی برخی فناوری های فناوری و اقتصادی در حال تقویت قدرت سیاسی، اقتصادی و نظامی خود است. وابستگی. هژمونی سوئیفت را تضعیف می کند.
او گفت: «تا سال 2025، چین به کشوری با فناوری تبدیل خواهد شد و تا سال 2049، به قدرت بلامنازع فناوری جهانی تبدیل خواهد شد.

درآمد سرانه چین از 156 دلار به 9780 دلار در 40 سال گذشته رسیده است.

به گزارش ای بی اس نیوز، در این دیدار دکتر حسین سالار عاملی، معاون بین الملل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به تشریح وضعیت کنونی همکاری های علمی و فناوری ایران و چین و آخرین تحولات در این زمینه پرداخت.

همکاری ایران و چین به یک تیم منسجم نیاز دارد

او گفت: «ما باید مراقب باشیم که در هر دو زمینه قوانین ملی و توافق با چین دچار مشکل نشویم.

میترا امینلو، دبیر انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران که در این نشست به منظور بررسی سیاست‌ها و قوانین مستلزم توسعه همکاری‌های فناوری چین حضور داشت، گفت: چین از روش آمریکا در زمینه فناوری و قوانین مالکیت معنوی پیروی نکرد. چین چهار دهه است که سیستم های اقتصادی بین المللی را پذیرفته است، اما در مدرن سازی بسیار موفق بوده است. زمانی که آمریکا با چین قرارداد امضا کرد، هرگز تصور نمی کردند که روزی از آن پیشی بگیرند.

او گفت: ما باید چین را بهتر بشناسیم. ما این کشور را آنطور که باید نمی شناسیم. ما باید در مورد پیشرفت بی سابقه چین بدانیم تا از آن دور نشویم یا به آن وابسته نشویم.

چین می خواهد نوعی استبداد تکنولوژیک ایجاد کند

عفت نوروزی مدیر گروه بین المللی مطالعات علم و فناوری در سخنانی درباره شناسایی سازوکارهای مختلف همکاری علم و فناوری با چین گفت: دیپلماسی علم و فناوری چیست؟ این دیپلماسی در جایی ایجاد شد که گفته می شد این دیپلماسی منبع قدرت است و به همین دلیل دو حوزه فناوری و سیاست به هم پیوسته و وارد همکاری های دوجانبه و چندجانبه بین کشورها شده است. حجم صادرات چین به جهان به حدی است که بر همکاری های دوجانبه و چندجانبه این کشور با سایر کشورها و سیاست های آنها تأثیر می گذارد. باید به سطح و جایگاه کشوری که می خواهیم با آن قرارداد ببندیم توجه کنیم تا بتوانیم نوع دیپلماسی خود را با این کشور مشخص کنیم.
نوروزی گفت: جغرافیای اقتصادی و سیاسی چین در حال ادغام است. همکاری ما با چین بیشتر اقتصادی و فناوری است تا سیاسی. ما عضو 17 سازمان بین المللی علم و فناوری هستیم که همگی شامل چین می شوند. این توانایی می تواند توانایی خوبی برای توسعه همکاری با چین باشد. چین در حال توسعه همکاری های دوجانبه است و همکاری های بین المللی چندجانبه چین در حال تطبیق است.

لو گفت: لزوماً اشتباه نیست که بگوییم چین از حق چاپ محافظت می کند.

وی خاطرنشان کرد: ایران کتاب‌های حمایتی بی‌شماری از بنگاه‌های دانش‌بنیان را بدون توجه به آثار مثبت و منفی این حمایت در نظام دولتی معرفی کرده است که مطمئناً در آینده با چالش‌ها و پیامدهای بیشتری مواجه خواهیم شد.

دبیر انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران ادامه داد: پایبندی چین به معاهدات بین المللی با سرعت بالایی انجام شده و این در حالی است که کشور با سرعت بیشتری قوانین داخلی را تغییر می دهد. راهی را که ایالات متحده در 100 سال در این زمینه ها طی کرده است، چین در 30 سال انجام داده است.

هادی نیلفروشان درباره سیاست ها و استراتژی های توسعه صنعتی چین؛ سنگ بنای درک پیشرفت های علمی و فناوری چین صحبت کرده است.
او گفت چین مسیر شوک درمانی را دنبال نکرده است، بلکه هوشمندانه بر اصلاحات تدریجی و مسیر توسعه صنعتی تمرکز کرده است. او از تجربیات و توصیه های نهادهای بین المللی استفاده کرد و به صلاحدید خود عمل کرد.
وی گفت: چین یک دوره طلایی 40 ساله را از سال 1979 تا 2018 آغاز کرد. در سال 1977، چین یکی از فقیرترین کشورهای جهان بود. درآمد سرانه هر چینی 156 دلار در سال بود که کمتر از برخی کشورهای آفریقایی و هندی بود. 60 درصد کمتر از آفریقا و 30 درصد کمتر از هند بود.
وی ادامه داد: 81 درصد چینی ها در مناطق روستایی و 84 درصد زیر خط فقر با استانداردهای جهانی بودند، یعنی روزانه یک دلار می شد برای زندگی هزینه کرد. سپس صادرات چین 4 درصد و واردات 5 درصد بود. این کشور در زمینه صادرات محصولات کشاورزی و محصولات کشاورزی فرآوری شده صادرات داشته است، اما همین کشور در سال 2018 به طور شگفت انگیزی نرخ رشد اقتصادی خود را 9.4 درصد حفظ کرد.
نیلفروشان گفت: چین در سال 2010 به بزرگترین صادرکننده جهان تبدیل شد. این کشور درآمد سرانه خود را به 9780 دلار در سال 2022 افزایش داده است که 700 میلیون نفر را از فقر نجات داده است.
وی با تعجب گفت: «ما با پدیده صنعتی شدن در مقیاس بزرگ مواجه هستیم، اما این کشور برای رسیدن به چنین موفقیتی چه کرده است؟ دو سیاست فناوری بخشی از سیاست های صنعتی کشور بود و حوزه علم و فناوری یکی از حوزه هایی بود که از این امتیاز بهره مند شد.
نیلفروشان گفت: چین صنایع خود را به پنج دسته تقسیم کرده است. صنایع سس کچاپ یا تعاون، صنایع استراتژیک، صنایع پیشگام، صنایع چرخه کوتاه و صنایع استراتژیک. به جز صنایع استراتژیک که توسط دولت آن کشور اداره می شد، در سایر زمینه ها توسط استانداری ها اداره می شد.

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *