اخبار اقتصادی روز

بازگشت به دریا؛ تغییر نگرش که رشد اقتصاد دریایی را دوچندان خواهد کرد

مشاور مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه تاکنون حکمرانی کشور زمینی بوده و اکنون شاهد تغییر حکمرانی کشور از خشکی به دریا هستیم، گفت: هدف از برقراری ارتباط است. سیاست های کلی توسعه دریا محور دوبرابر کردن رشد اقتصاد دریایی است.

هادی حق شناس در گفت وگو با ای بی اس نیوز، درباره سیاست های کلی ابلاغی توسعه دریامحور و الزامات اجرای این سیاست ها اظهار کرد: سیاست های ابلاغی توسعه دریامحور در 9 بند بالاترین سند اقتصادی کشور محسوب می شود. حاوی نکات بسیار ارزشمندی است که می تواند اقتصاد کشور را متحول کند و دولت موظف به اجرای آن است.

سیاست‌های توسعه عمومی معطوف به دریا؛ این یک فرصت اقتصادی برای کشور است

وی افزود: در شش برنامه توسعه اخیر و حتی در برنامه هفتم، مبنای اصلی توسعه کشور منابع نفت، گاز، پتروشیمی، مالی و معدنی بوده است. اما در سیاست های کلی توسعه دریا، دریا به عنوان یک فرصت اقتصادی برای توسعه کشور در نظر گرفته شده است و این امر در قالب سند از سوی راهنمای عالی ابلاغ شد.

معاون اسبق دریانوردی سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه در دهه های اخیر کشاورزی محور اقتصاد ایران بوده و به عنوان مثال گندم به عنوان راهبردی برای خوداتکایی مورد توجه قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: در آینده سایر موارد مواردی مانند توجه به راهروها برای تسهیل جابجایی کالا باید مورد توجه قرار گیرد.

حق شناس با بیان اینکه برای اولین بار است که توسعه دریامحور در قالب سندی مورد توجه قرار گرفته است که دولت، شورای اسلامی و قوه قضائیه موظف به اجرای آن هستند، گفت: بر اساس این سند سه نیروهای تحت مدیریت واحد باید فعالیت هایی را انجام دهند.

دریا یک فرصت بالقوه در سیاست های توسعه کلی با محوریت دریا است

وی افزود: در این سند دریا به عنوان یک عامل توسعه اقتصادی و به عنوان ظرفیت بالقوه ای که به توسعه اقتصادی کشور کمک می کند در نظر گرفته شده است که چالش جدیدی برای اقتصاد ایران به وجود می آورد.

این کارشناس اقتصادی گفت: در شمال ایران، دریا همواره مکانی برای تفریح ​​و گردشگری بوده و از قابلیت های بالقوه آن نسبت به کشورهای حاشیه دریای خزر بهره برداری نشده است. برای استفاده از ظرفیت تجاری بنادر و مثلاً در حوزه تخلیه و بارگیری، با مهم ترین بندر تجاری همسایگان خود یعنی جبل علی فاصله داریم. البته نباید شرایط سخت اقتصادی کشور از جمله تحریم های ظالمانه را نادیده گرفت و باید بدانیم که اقتصاد ایران تحت فشار شرایط متفاوتی را تجربه کرده است.

با بیان اینکه پس از ابلاغ این سند باید با مدیریت یکپارچه شرایط را پیش ببریم و شکاف اقتصادی ظرفیت های دریایی و بندری خود را با کشورهای منطقه کاهش دهیم، گفت: در سیاست های کلی توسعه محوری به سمت دریا راهکارهایی وجود دارد. ارائه شد که بر اساس آن دولت و مجلس می توانند قوانین قانونی را در جهت به روز رسانی توانمندی های دریایی کشور تدوین کنند.

تمرکز بر جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی

وی ادامه داد: راهکارهای ارائه شده در سیاست های کلی توسعه دریامحور می تواند به اقتصاد ملی کمک کند و هدف نهایی رشد دو چندانی اقتصاد دریایی است.

این عضو سابق شورای اسلامی شهر با تاکید بر اینکه یکی از مهم ترین موضوعات سیاست های کلی توسعه دریامحور جذب سرمایه های داخلی و خارجی است که باید در بخش های مختلف حوزه دریایی مورد توجه قرار گیرد، تصریح کرد: شمال ایران و جنوب از مزیت نسبی در منطقه برخوردار است. درست است که به لطف موقعیت استراتژیک جغرافیایی و جذب سرمایه های ملی و خارجی می تواند این ظرفیت های بالقوه را به فعلیت برساند.

اجرای سیاست های کلی توسعه با محوریت دریا بر عهده هیچ اداره یا وزارتخانه ای نیست.

حق شناس با بیان اینکه حکمرانی کشور همواره زمین محور بوده است، گفت: خوشبختانه با تغییر حاکمیت کشور از خشکی به دریا و نگاه به کشورهای توسعه یافته و تدوین برنامه جامع انتقال جمعیت کشور به مناطق ساحلی مواجه هستیم. ما می توانیم تغییرات اساسی در اقتصاد ایران ایجاد کنیم.

وی با تاکید بر اینکه اجرای سیاست های کلی توسعه محور دریا بر عهده سازمان یا وزارتخانه ای نیست، اعلام کرد: اجرای این سیاست ها با نهاد دولت و کارگروه ویژه اجرای سیاست های کلی توسعه مرتبط است. با محوریت دریا باید ایجاد شود تا شاهد افزایش سهم اقتصاد دریایی در اقتصاد کشور باشیم.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *