چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

ایران رتبه ۷۹ را در تولید محصولات ارگانیک در جهان دارد

تولید محصولات ارگانیک باید با هدف کنترل مصرف نهاده های کشاورزی و در راستای توسعه پایدار کشاورزی و حفظ و پایداری خاک مورد توجه قرار گیرد، هرچند روند جهانی به سمت تولید محصولات ارگانیک حرکت کرده است.

آمارها نشان می دهد که عملکرد مزارع ارگانیک 10 تا 30 درصد کمتر از مزارع غیر ارگانیک است، اما در صورت برنامه ریزی اساسی، تولید، خروجی و درآمد مزارع ارگانیک می تواند بیشتر از مزارع غیر ارگانیک باشد. عملکرد مزارع ارگانیک می تواند بالاتر از مزارع غیر ارگانیک باشد. توسعه محصولات ارگانیک منجر به کاهش هزینه ها می شود و فرآوری باعث کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و مصرف کودهای شیمیایی و بهبود محیط زیست می شود.

نیم قرن از تصویب قانون کنترل بقایای سمی محصولات کشاورزی در ایران می گذرد اما این قانون هنوز به طور کامل اجرا نشده است. از این رو مصرف کنندگان عمدتاً نگران باقی ماندن آثار مواد شیمیایی سمی و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی هستند که با توسعه محصولات ارگانیک در کشور پایان خواهد یافت.

بر اساس این گزارش، انجمن ارگانیک از سال 85 تشکیل شد، اما هیچ برنامه ای در راستای توسعه محصولات ارگانیک تدوین نشده است و برنامه مدونی در خصوص توسعه تولید و صادرات محصولات ارگانیک ارائه شده و علاوه بر تضمین حقوق مردم سالم و دارای ارزش افزوده بالایی است. اگرچه رتبه ایران در تولید محصولات ارگانیک در سال های اخیر بهبود یافته است، اما به گفته کارشناسان، با افزودن نیم درصدی به تولید محصولات ارگانیک ظرف 20 سال آینده، می تواند به یکی از 10 تولیدکننده برتر دنیا تبدیل شود.

آمارها حاکی از وجود 658 نوع سم در کشور است که 18 درصد پرخطر، 22 درصد متوسط ​​و 60 درصد کم خطر هستند.

پیش بینی می شود تولید محصولات ارگانیک در برنامه هفتم 100 درصد افزایش یابد.

صدرالدین نیاورانی نایب رئیس اتحادیه سراسری محصولات کشاورزی گفت: بر اساس مصوبه مجلس در برنامه هفتم، تولید محصولات ارگانیک باید 100 درصد افزایش یابد تا به 2.5 درصد تولید کشور برسد. افزایش تولید محصولات ارگانیک مستلزم حمایت اعتباری لازم از سوی دولت به منظور ایجاد زیرساخت های مورد نیاز است در غیر این صورت تولید محصولات ارگانیک افزایش نخواهد یافت. هنگام شناخت محصولات ارگانیک و یافتن راه حل برای شناخت آنها در تولید از طریق آزمایشگاه ها، باید حمایت کافی صورت گیرد تا محصولات سالم و ارگانیک به دست مردم برسد.

نایب رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی با بیان اینکه ایران رتبه ۷۹ تولید محصولات ارگانیک در جهان را دارد، گفت: در حال حاضر کمتر از ۱ درصد محصولات تولیدی در کشور ارگانیک است و به منظور کاهش هزینه های فرآوری، ما باید به سمت توسعه محصولات ارگانیک حرکت کنیم.

هر ساله با وجود مصرف کودها و سموم در بخش کشاورزی، نه تنها از خسارات آن کاسته نشده، بلکه میزان آلودگی افزایش یافته و فرآیند تولید با مشکل مواجه شده است، زیرا منابع اساسی کشاورزی به دلیل استفاده بی رویه در معرض تهدید قرار می گیرد. از سموم و کودهای شیمیایی این موضوع هشداری برای تولید غذای سالم و کافی تلقی می شود.

امکان رشد 100 درصدی محصولات کشاورزی به صورت ارگانیک وجود ندارد

در حال حاضر پسته، خرما، عسل، انار، گیاهان دارویی، گیاهان دارویی، چای و زعفران از ارگانیک ترین محصولات صادراتی به کشورهای اروپایی هستند و با وجود شرایط تحریم، این محصولات به صورت مویرگی صادر می شود.

رضا نورانی رئیس انجمن ارگانیک کشور گفت: ایران رتبه ۷۹ تولید محصولات ارگانیک را در بین ۲۸۶ کشور جهان دارد. در برنامه هفتم باید حدود 2 درصد از تولید محصول به محصولات ارگانیک اختصاص یابد، بنابراین سیاست مسئولان باید در برنامه پنج ساله پنجم مشخص شود.

نورانی با بیان اینکه امکان کشت 100 درصدی محصولات ارگانیک وجود ندارد، افزود: اگر در مدت 20 سال نیم درصد به کشت محصولات ارگانیک اضافه شود، 10 درصد تولید ارگانیک حاصل می شود که عدد قابل قبولی است.

رئیس انجمن ارگانیک در پاسخ به برخی اظهارات مبنی بر لوکس بودن محصولات ارگانیک، گفت: تولید محصولات ارگانیک از محصولات غذایی تازه محسوب می شود و بر اساس اعتقاد، قیمت آن 20 تا 25 درصد بیشتر از محصولات کشاورزی است. برخی معتقدند که این باور که تولید محصولات ارگانیک محصول لوکس تلقی می شود کاملا اشتباه است.

با توجه به اینکه ایران دارای 11 اقلیم از 13 اقلیم جهان است، می توان به راحتی تولید محصولات ارگانیک را توسعه داد و اینکه محصولات ارگانیک لوکس تلقی شوند، صحت ندارد، زیرا جایگزینی آنها با محصولات کشاورزی تاثیر بسزایی در آنها دارد. حفظ حفاظت از خاک علاوه بر تضمین سلامت جامعه.

خبرنگار: آزاده محبی

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

هشدار آژانس بین المللی انرژی درباره بحران کمبود مس

به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز به نقل از روزنامه گاردین، آژانس بین‌المللی انرژی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *