اوپک نقش مهمی در پر کردن خلاء ایجاد شده بر اثر تحریم واردات نفت روسیه به ایالات متحده، که در پی حمله نظامی مسکو به اوکراین اعمال شد، ایفا کرده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از اویل پرایس، کمی بیش از یک سال پیش دولت آمریکا واردات نفت خام، نفت، نفت و فرآورده های تقطیر شده آنها، LNG و فرآورده های زغال سنگ از روسیه را ممنوع کرد. اگرچه ایالات متحده در مقایسه با یک کشور اروپایی، چندان وابسته به واردات کالاهای انرژی روسیه نبود، اما واردات مقادیر زیادی نفت خام، نفت و فرآورده های نفتی نیمه تمام، جایگزینی این منابع را برای شرکت های انرژی دشوار می کند. مدت کوتاهی در واقع، ردپای روسیه در آمریکا در سال های منتهی به شروع جنگ اوکراین به طور پیوسته افزایش یافت. اما به لطف خوش شانسی ایالات متحده، تولیدکنندگان و پالایشگاه های خاورمیانه و آمریکای لاتین توانستند وارد عمل شوند و خلأ ناشی از خروج نفت و گاز روسیه را پر کنند.
صادرات انرژی روسیه به آمریکا
بزرگترین محصول انرژی که آمریکا در سال 2022 از روسیه وارد کرد، نفت بود که واردات آن برای سه سال متوالی افزایش یافته و به رکورد 673 هزار بشکه در روز رسیده است. دومین محصول وارداتی روغن های نیمه تمام بود. ایالات متحده به جای خرید محصولات نهایی مانند بنزین یا سوخت جت از روسیه، عمدتاً روغن های نیمه تمام را وارد می کرد که اساساً مواد خام مورد استفاده در پالایشگاه ها و مواد مورد استفاده برای تولید روغن و سایر مایعات بودند. نفت های نیمه تمام نزدیک به 75 درصد از 474000 بشکه در روز واردات آمریکا از روسیه در سال 2021 را تشکیل می دادند که نسبت به سال قبل 82 درصد افزایش داشت.
جالب اینجاست که قبل از اعلام ممنوعیت، آمریکا فقط مقدار کمی نفت از روسیه وارد می کرد. در سال 2021، این کشور تنها 80000 بشکه در روز نفت از روسیه خریداری کرد که نسبت به رکورد 269000 بشکه در روز در سال 2010 کاهش قابل توجهی داشت. Valero Energy، Marathon Petroleum، Phillips 66، PBF Energy و Monroe Energy (از زیرمجموعه های خطوط هوایی دلتا ) واردکنندگان اصلی نفت روسیه بودند.
آمریکا نفت روسیه را تا حدی برای سوخت پالایشگاه هایی می خرد که برای تولید سوخت با حداکثر ظرفیت به نفت خام با سولفور بالا نیاز دارند. بسیاری از پالایشگاههای ایالات متحده برای استفاده از گریدهای سنگینتر سالها پیش، زمانی که تولید داخلی کمتر بود، طراحی شدند.
پر کردن خلاء نفت روسیه
اوپک نقش مهمی در پر کردن خلاء ناشی از تحریم نفت روسیه از سوی ایالات متحده داشته است. بر اساس گزارش شرکت «انرژی اینتلیجنس»، واردات نفت آمریکا از این گروه بین سالهای 2021 تا 2022 میلادی 101 هزار بشکه در روز و واردات از عربستان سعودی و عراق 100 هزار بشکه در روز و 92 هزار بشکه در روز افزایش یافته است. ، به ترتیب روز افزایش یافت.
پس از ممنوعیت واردات نفت از روسیه، چندین تولیدکننده نفت خام آمریکای لاتین نیز توانستند سهم بازار خود را در ایالات متحده افزایش دهند. برزیل، گویان، مکزیک، کلمبیا و آرژانتین همگی عرضه خود را به ایالات متحده افزایش دادند. جالب اینجاست که برخی از پالایشگاه های آمریکا توانسته اند از تولیدکنندگانی که قبلا هیچ رابطه تجاری با آنها نداشته اند، نفت خریداری کنند. به عنوان مثال، مونرو انرژی سال گذشته برای اولین بار پس از اعمال تحریم ها علیه واردات از روسیه، نفت را از آرژانتین وارد کرد.
یکی دیگر از عوامل موثر کاهش ظرفیت پایین دستی در ایالات متحده طی سالها بوده است و آخرین تعطیلی پالایشگاهها از اواسط سال 2019 حدود 1 میلیون بشکه در روز از ظرفیت تولید را حذف کرده است.
کشورهای عضو اوپک نیز نقش مهمی در جایگزینی فرآورده های نفتی روسیه ایفا کردند و عربستان سعودی و عراق بار دیگر صادرکنندگان اصلی بودند. چندین تولیدکننده غیراوپک نیز به میزان قابل توجهی نفت نیمه تمام بیشتری را به ایالات متحده فروختند، با صادرات محصولات نفتی نیمه تمام از کانادا 15000 بشکه در روز و صادرات از برزیل 12000 بشکه در روز. در مجموع، ایالات متحده در سال 2022 روزانه 517 بشکه فرآورده های نفتی نیمه تمام صادر کرد که 42000 بشکه در روز نسبت به سال قبل کاهش داشت.
افزایش صادرات نفت آمریکا
جالب است بدانید که صادرات فرآورده های نفتی آمریکا در سال گذشته پس از تبدیل شدن این کشور به تامین کننده انرژی جایگزین در پی حمله نظامی روسیه به اوکراین و مجموع صادرات محموله های نفتی از مرز 11 میلیون بشکه در روز افزایش یافت. به ویژه، تقاضا برای دیزل ایالات متحده در اروپا و آمریکای لاتین بالا بود. افزایش صادرات به کل جهان به کاهش ذخایر آمریکا و افزایش قیمت ها کمک کرد.
تقاضای نفت آمریکا در سال جاری همچنان قوی است
صادرات نفت خام آمریکا به اروپا در این ماه به طور متوسط 2.1 میلیون بشکه در روز به دلیل افزایش شکاف قیمت با شاخص جهانی و تقاضای ضعیف پالایشگاههای نفت آمریکا بود. با این حال، تقاضای صادراتی از قیمت برخی از گریدهای نفت آمریکا حمایت کرد. میانگین قیمت وست تگزاس اینترمدیت میدلند، از سال تا به امروز، حدود 50 درصد نسبت به سه ماهه قبل افزایش یافته است و وست تگزاس اینترمدیت در شرق هیوستون حدود 30 درصد افزایش یافته است. به گفته تحلیلگران کپلر، صادرات نفت آمریکا در ماه های آینده و تا زمانی که اختلاف قیمت زیادی بین برنت و وست تگزاس اینترمدیت وجود داشته باشد، همچنان قوی خواهد بود.
انتهای پیام