پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

اولین سهمی که در بورس تهران معامله شد کدام بود؟


در 24 بهمن 1346، سهام بانک توسعه صنایع و معادن به عنوان یکی از بزرگترین مجتمع های تولیدی و اقتصادی آن زمان، اولین سهامی بود که در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد.

به گزارش ای بی اس نیوز، اگرچه امروزه نام “بورس” در گوش اکثر ایرانیان آشناست، اما شاید کمتر کسی بداند که عمر بازار سرمایه در کشور ما به حدود 86 سال می رسد. زمانی که فردی بلژیکی به نام «ران لاترفلد» پس از مطالعات گسترده در مورد تأسیس بورس اوراق بهادار در ایران، اساسنامه داخلی بورس را تهیه و به مقامات ایرانی ارائه کرد، اما با توجه به شرایط زمانه و شیوع بیماری جنگ جهانی دوم موضوع بررسی و تأسیس بورس در ایران 26 سال به تعویق افتاد.

در واقع لوترفلد اساسنامه بورس را در سال 1315 تهیه کرد و سرانجام در سال 1341 کمیسیونی در وزارت بازرگانی با حضور نمایندگانی از وزارت دارایی، وزارت بازرگانی و بانک توسعه صنایع و معدنی تشکیل شد. از ایران ، و موافقتنامه اولیه تاسیس بورس در این کمیسیون تدوین شد.

در اواخر سال 1341 هیئتی به سرپرستی دبیر کل بورس بروکسل برای شرکت در راه اندازی بورس ایران به ایران دعوت شد. سرانجام چهار سال بعد در سال 1345 قانون تشکیل بورس به تصویب مجلس رسید و برای اجرا به بانک مرکزی ابلاغ شد. حدود یک سال بعد در 24 بهمن 1346 بورس اوراق بهادار تهران با انجام معاملات متعدد بر روی سهام بانک توسعه صنایع و معدنی که بزرگترین مجموعه واحدهای تولیدی و اقتصادی این ماجرا محسوب می شد، رسما فعالیت خود را آغاز کرد. سپس سهام شرکت نفت پارس، اوراق قرضه دولتی، اسناد خزانه و اوراق قرضه عباس آباد را راه اندازی کرد.

دهه اول تاسیس بورس اوراق بهادار تهران، دوره قابل توجهی برای این بازار بود. زیرا از سال 1346 تا 1357 تعداد شرکت ها از 10 شرکت اقتصادی با سرمایه 6.2 میلیارد ریال به 142 شرکت با بیش از 308 میلیارد ریال افزایش یافت.

پس از آن و با پیروزی انقلاب اسلامی تعداد شرکت های پذیرفته شده از 105 شرکت به 56 شرکت در پایان سال 1367 افزایش یافت که دلیل آن نیز تملک بسیاری از شرکت های اقتصادی توسط دولت بود. در واقع با ملی شدن بانک ها، بیمه ها و برخی صنایع در کشور، تعداد زیادی از بنگاه های اقتصادی از بورس خارج شده اند. با پیروزی انقلاب اسلامی تعداد شرکت های پذیرفته شده از 105 شرکت تا پایان سال 1367 به 56 شرکت کاهش یافت که دلیل این امر نیز تملک بسیاری از شرکت های اقتصادی توسط دولت بود. از سال 1368 و در چارچوب اولین برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، احیای فعالیت بورس به عنوان زمینه ای برای اجرای خصوصی سازی آغاز شد. اولین اتفاقی که بورس را تحت تاثیر قرار داد، تصویب قانون اداره بانک ها در 27 خرداد 1358 توسط شورای انقلاب بود.

بورس اوراق بهادار تهران در دوران پرتنش و پرتلاطم انقلاب اسلامی از سال 1358 تا 1367 با چالش های زیادی مواجه شد و حتی به مرز تعطیلی هم رسید. در این دوره بی اعتمادی به دولت و وضعیت ناپایدار مالی شرکت ها باعث شد تا سرمایه گذاران اعتماد خود را به بورس از دست بدهند و بورس با کاهش معاملات مواجه شود.

چالش‌های مربوط به ملی شدن صنایع، بانک‌ها و بیمه‌های کشور، جنگ ایران و عراق، خروج برخی بنگاه‌های اقتصادی از بورس و دامن زدن به این نوع تجارت باعث شده تا بازار سهام در ایران تقریباً متوقف شود. در سال 1361. اگرچه بورس همچنان پابرجاست اما کمبود عرضه کننده و قیمت پایین پیشنهادی خریداران باعث شده تا این بورس با رکود شدید مواجه شود.

با این وجود بورس از سال 67 رنگ تازه ای به خود گرفت و شاهد افزایش حجم معاملات بود که ناشی از قانون مصوب امسال با عنوان «قانون برنامه پنج ساله اول» است. اگرچه فعالیت بورس تا سال 1375 تقریباً ثابت بود و تغییر خاصی در این مدت مشاهده نشد.

رکود شدید بورس در هشت سال جنگ تحمیلی نیز از اتفاقات شاخص بورس ایران به شمار می رود.

از سال 1368 و در چارچوب اولین برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، احیای فعالیت بورس به عنوان زمینه ای برای اجرای خصوصی سازی، جذب و جمع آوری پس انداز و جهت گیری به سمت سرمایه گذاری آغاز شد. در سال‌های پس از احیای بازار سهام تا به امروز، فعالیت بازار سهام دچار تحولات زیادی شده است، از جمله رکود 1998 تا 1999 و تحولات گاه به گاه ناشی از بحران‌های سیاسی مرتبط با جنگ در افغانستان. و عراق

بورس تهران از ابتدای سال 1376 دور جدیدی از فعالیت را تجربه کرد. اقدامات انجام شده در راستای بازسازی ساختار سازمانی و مدیریتی، اعمال نوآوری های فنی و تخصصی، تغییر رویه های نظارتی و نظارتی، بسترسازی برای ارتقای کارایی و عملکرد بازار و تلاش برای هماهنگی سیاست ها با نیازهای واقعی بازار سرمایه. ، در کانون توجه و برنامه ها قرار دارند اصلاح ساختاری سازمان بورس در نظر گرفته شده است. البته برخی از این اصلاحات به دلیل نبود ظرف قانونی مناسب متوقف شد.

مرحله طولانی اصلاح قانون بورس پس از چهل سال، یعنی در آذرماه 1383 با تصویب قانون جدید بورس توسط شورای اسلامی شهر به پایان رسید. قانون جدید بازار اوراق بهادار نسبت به قانون قبلی دارای مزایای فراوانی است، به ویژه: جداسازی مرجع عملیاتی از نظارت، ساماندهی بازار اولیه، ایجاد تنوع در ابزارهای مالی و نظارت قانونی بر عناصر و موسسات فعال در بازار سرمایه

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *