پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

انتشار الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی در سال 1402

آیت الله ابوالقاسم علیدوست خاطرنشان کرد: ما تصدیق می کنیم که فقه در سطحی است که قانون و نیازهای انسان را برآورده کند.

دبیر اندیشکده فقه و حقوق مرکز توسعه اسلامی ایران اعلام کرد که بر اساس اعلام مسئولان مرکز توسعه اسلامی ایران، سند الگوی توسعه توسط راهنمای عالی در 1402 گفت: این سند سند برتر سایر اسناد بزرگ کشور خواهد بود. . پس از ابلاغ سند الگوی پیشرفت، کلیه اسناد اصلی و بالادستی کشور مشمول این سند شوند. این سند یک نقشه راه کامل و جامع برای ایران در 50 سال آینده است.

در ادامه آیت الله محمد قاینی با قرائت اصل 167 قانون اساسی به تشریح مسئولیت قانونگذار در اجرای فقه مبنی بر اینکه «قاضی موظف است در قوانین مدون و در صورت عدم یافتن رأی هر دادرسی در قوانین مدون تلاش کند. منابع معتبر اسلامی یا فتاوای صحیح، حکم مورد را دارد و نمی‌تواند به بهانه سکوت یا نقصان یا تعارض اختصاری یا مدون از رسیدگی به دادرسی امتناع و حکم صادر کند.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: ابتدا باید به فکر عینیت بخشیدن به شریعت در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در حوزه قانون گذاری باشیم.

به گفته دبیر اتاق فکر فقه و حقوق مرکز الگوی پیشرفت، ضمانت اجرایی سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پس از ابلاغ مدیریت، سخنرانی و ضمانت عمومی و ضمانت اجرایی نظارت و پیگیری سند توسط مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت.

حجت الاسلام سید علیرضا حسینی خاطرنشان کرد: با توجه به نوآوری های سند الگوی پیشرفت، لازم است اسناد برنامه و کلان با این سند تطبیق داده شود.

وی ادامه داد: معیار قضا نه تنها در غیاب قانون بلکه در غیاب وجدان نیز بر اساس منابع و فتوا است. یعنی ما می توانیم قانون داشته باشیم اما اگر قاضی بعد از جست و جو و جست و جو نتواند قانون را پیدا کند، موظف است بر اساس منابع معتبر اسلامی و فتواهای صحیح حکم کند. مشروعیت قضایی مجتهد لازمه حاکمیت فقهی است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: از سال 1364 همزمان با تحولات مشروطیت، قوه مقننه در ایران برقرار شد و قواعد حقوقی مرتبط با فقه وضع شد. در سالهای 1307، 1313 و 1314 مجلس شورای ملی قانون مدنی ایران را تدوین، تصویب و تکمیل کرد. ایران این تجربه مهم تاریخی را دارد. این قانون مرجع اکنون در دسترس ما است. این قانون نشان دهنده گذار از فقه جامعه محور به فقه حاکمیت محور است. با ظهور انقلاب اسلامی در سال 57 شاهد تدوین قانون اساسی در حوزه فقه و حقوق عمومی هستیم. این قانون با بازتولید آموزه های فقهی به عنوان میراث اسلامی و ملی معاصر در فقه عمومی تدوین، تصویب و تأسیس شده است.

دکتر نقیبی: در گذشته مردم از قواعد معاملاتی به عنوان قواعد حقوقی زنده استفاده می کردند

این استاد فقه و اصول حوزه علمیه قم ادامه داد: قاضی اگر مجتهد باشد باید بر اساس منابع اسلامی اجتهاد، حکم و قضاوت کند. هر مجتهدی حق دارد به عقیده خود قضاوت کند. قاضی شیعه نمی تواند بر اساس منابع دیگر مذاهب اسلامی قضاوت کند، اما قاضی غیر شیعه که بر اساس منابع غیر معتبر شیعه در میان اهل مذهب خود قضاوت می کند، قضاوت او معتبر است زیرا بر اساس منابع معتبر اسلامی قضاوت کرده است. اما این اصل قانون اساسی به قضات غیر شیعه اجازه می دهد و قاضی را موظف می کند که بر اساس منابع معتبر اسلامی قضاوت کند.

عکس به اشتراک گذاشته شده

وی بیان کرد: مزیت این اصل قانون لزوم رسیدگی قاضی به دعاوی و اختلافات و حل و فصل آنها با تصمیم قضایی است به این معنی که قاضی حق عدول از تصمیم را ندارد. فقها یکی از واجبات کفایت را قضاوت حاکم بر اساس احکام اسلام می دانند. قاضی علاوه بر رسیدگی به دعاوی در صورت فقدان قانون، قانون مذکور را رعایت کند. در صورتی که نظر شخصی قاضی با قانون متفاوت باشد، قاضی در نهایت نمی تواند پرونده را قضاوت کند و باید پرونده به قاضی دیگری واگذار شود.

انتشار الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی در سال 1402

آیت الله علیدوست: استخراج قانون از شرع و فقه یک ضرورت است

وی تاکید کرد: سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با توجه به ظرفیت هایی که در فقه و نظام حاکمیتی کشور وجود دارد اجرا می شود.

نقیبی خاطرنشان کرد: اجتهاد اولیه قانونی راه دیگری است. مجلس موظف به استفاده از میراث فقهی موجود نیست. در صورتی که مجلس در کمیسیون های تخصصی خود دارای اختیارات اجتهاد باشد، می تواند به احکام حقوقی کشور مطابق با اصول حقوقی مصوب دنیا استناد کند، مشروط بر اینکه با مبانی و منابع اسلامی و فقهی مغایرت نداشته باشد.

مرکز الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی در نشست تخصصی مرکز فقه و حقوق، از ابلاغ الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی در سال 1402 توسط مقام معظم رهبری خبر داد و رابطه فقه و حقوق در نظام حکمرانی ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

به گزارش ای بی اس نیوز، نشست تخصصی اتاق فکر فقه و حقوق مرکز الگوی پیشرفت اسلامی با سخنرانی آیت الله ابوالقاسم علیدوست و حجت الاسلام سید علیرضا حسینی، رئیس و دبیر گروه هم اندیشی فقه و حقوق مرکز. الگوی ایرانی پیشرفت، آیت الله محمد قاینی، استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم و دکتر سید ابوالقاسم نقیبی، استاد دانشگاه شهید مطهری برگزار شد.

در ادامه دکتر سید ابوالقاسم نقیبی با تبیین نسبت فقه در قانونگذاری گفت: علم حقوق از قوانین بشری است. فقه عبارت است از فهم دقیق و استنباط کامل احکام شرعی از کتاب و سنت و اجماع و سایر منابع صالح. فقه آمیخته ای از اصول، احکام شرعی و فهم فقها است. فقه سکونتگاه ها در تاریخ فقه قبل از شکل گیری قوه مقننه در ایران همواره تحت تأثیر مطالعات فقها بوده است، به همین دلیل مردم در گذشته از تصمیمات شهرک به عنوان قواعد حقوقی زنده و مؤثر در زندگی اجتماعی و اجتماعی خود استفاده می کردند. زندگی اقتصادی، یعنی فقه در زندگی، سنت نقش اساسی و سازنده ای داشت.

در ادامه این نشست، رئیس مرکز فقه و حقوق مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: در سال 1392 مقاله ای با موضوع فلسفه فقه و فقه نوشتم. علیرغم ارتباط تنگاتنگ شریعت و حقوق با فقه و حقوق، در مقاله مذکور به بررسی رابطه فقه و حقوق پرداختم. شریعت یکی است و انسان برای زندگی نیاز به فقه و احکام حقوقی دارد. ما باید قانون را از شرع و فقه استخراج کنیم. بسیاری از کشورهای غیراسلامی درگیر فقه و شریعت نیستند، اما ما در ایران باید قانون خود را از شرع و فقه بگیریم، پس فقه به قانون بستگی دارد. آیات و سوره های بسیاری از قرآن کریم این موضوع را برجسته می کند.

آیت الله قاینی: اگر نظر شخصی قاضی با قانون متفاوت باشد نمی تواند حکم کند

انتهای پیام

وی ادامه داد: اجتهاد تشریعی فراتر از اجتهاد فقهی است. نمایندگان مردم ملزم به صدور فتوای خاصی نیستند. آنها تمام فتواهای حوزه فقه را به عنوان مرجعی که در مذاکرات مجلس استناد می کنند انتخاب می کنند. توصیه می کنم قانونگذاران فتوایی را انتخاب کنند که با قوانین حقوقی جهان معاصر سازگارتر باشد. لازم نیست قاعده حقوقی با موازین اسلامی منطبق باشد، بلکه کافی است با موازین شرع مغایرت نداشته باشد، یعنی حداقل «عدم مغایرت» ملاک باشد. اولین اجتهاد تشریعی، انتخاب فتواهای مؤثر است.

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *