مدیر اداری سازمان روستایی در برنامه جدول اقتصادی با کمال بیان گفت: کشاورزی پیمانی نوعی الگوی کشاورزی است. امسال با توجه به شعار سال جهاد کشاورزی این طرح در حال اجراست.
وی افزود: این سامانه توسط بخش خصوصی راه اندازی می شود. طرح کشاورزی پیمانی که با هدف برنامه ریزی و حمایت از کشاورزان اجرا می شود می تواند به نتایج بسیار خوبی دست یابد، اما اجرای ناقص این طرح در برخی از فرمانداری ها مشکلاتی را برای کشاورزان ایجاد کرده و آنها را در آینده با بلاتکلیفی مواجه کرده است. به عنوان مثال در مازندران کشاورزان می گویند مسئولان به مطالبات آنها اهمیت نمی دهند و وقتی قرار است بخشی از نیازهایشان را تامین کنند زمان زیادی می برد و فرصت ها را از بین می برد.
مدیرعامل سازمان دهیاری ها تصریح کرد: نوع دسترسی ما به محصولات در این سامانه کشاورزی قراردادی برطرف می شود تا ایرادات طرح های قبلی برطرف شود. صحبت هایی درباره اجرای طرح کشاورزی قراردادی شد و بیشتر فعالان این حوزه به ویژه کشاورزان می خواستند بدانند در این راستا چه اتفاقی می افتد. کشاورزی قراردادی نوعی سیستم تولید در کشاورزی است که بر اساس توافق خریدار و کشاورز انجام می شود و شرایط تولید و بازاریابی محصول در قرارداد ذکر شده است. این تعریفی است که توسط سازمان خواربار و کشاورزی (FAO) ارائه شده است.
وی تصریح کرد: کشت قراردادی برنج در دو سال گذشته نتوانسته مشکلات کشاورزان و برنج کاران را حل کند و بخش زیادی از محصولات آنها در شالیزارها باقی ماند و اجرای این طرح در مزارع گندم نیز کمکی نکرد. وقتی صحبت از کشاورزی قراردادی می شود، گروه های مختلف باید تلاش کنند تا این زنجیره کامل شود.
وی شیوا بیان کرد: به کارگیری الگوی کشاورزی و حمایت از معیشت یکی از ارکان اساسی نظام کشاورزی پیمانی است و در این طرح تمامی پروتکل های کشاورزی برای کشاورزان اجرا شده است، به طوری که تولید در این چارچوب است و بر اساس خواسته کشاورز اجرا می شود. توانایی و نیازها
وی گفت: کشاورزی قراردادی نوعی برنامه تولیدی در کشاورزی است که بر اساس آن قراردادی بین کشاورز به عنوان تولیدکننده و دولت به عنوان خریدار منعقد می شود که شامل شرایط تولید و بازاریابی برای خرید محصول می شود لازم نیست طبق برنامه اعلام شده، نوع خاصی از محصول که اغلب شامل غلات و دانه های روغنی است، پرورش دهید.
فشات افزود: بر اساس این قرارداد کشاورزان محصولات خود را با قیمت تضمینی اعلام شده در پایان فصل زراعی تحویل جهاد کشاورزی می دهند و پس از کسر هزینه های ارائه شده توسط دولت مطالبات خود را دریافت می کنند.
مدیر اجرایی سازمان روستایی گفت: طرح امسال به صورت پایلوت در چند شهر کشور اجرا می شود و بذر مورد نیاز کشاورزان از طریق سامانه تامین می شود. این سامانه در پایان ماه جاری رونمایی می شود و تا پایان سال بر روی بسیاری از محصولات اعمال می شود.
فشات گفت: در این کشاورزی قراردادی کشاورز می تواند در مواقعی که موجودی کافی نداشته باشد نهاده های خود را تهیه کند و این طرح برای نوسانات بازار نیز مناسب است. کاربرد کشاورزی قراردادی به افزایش خوداتکایی در تولید گندم، کاهش واردات جو و تامین بخشی از آرد و روغن مورد نیاز کشور کمک می کند و یکی از برنامه های اصلی وزارت جهاد کشاورزی است.
خبرنگار: ردا زارعی