از یک سو دستاوردهای مثبتی از جمله کاهش محرومیت و توسعه زیرساختها در حوزه جغرافیایی مناطق آزاد، ایجاد واحدهای تولیدی و صنعتی، جذب سرمایههای ملی و خارجی و… سطح منطقه آزاد توسعه، تولید و اشتغال در آنجا شکل نگرفت. از سوی دیگر پدیدههای نامطلوبی مانند فرار مالیاتی، قاچاق، دلالی و گسترش فعالیتهای اقتصادی غیرمولد، توجه ناکافی و ضعیف به تولید و صادرات، واردات گسترده کالاهای مصرفی به مناطق آزاد و بروز در آنجا انجام شد.
مقام معظم رهبری در نظام قانونگذاری کشور وظایف متعددی را بر عهده نظام قانونگذاری کشور گذاشته اند. تخطی از نظرات صاحب نظران در قانونگذاری، ارزیابی تأثیر اجرای آنها، ثبات و نگاه بلندمدت و ملی در قانونگذاری، انسجام قوانین، شفافیت در قانونگذاری و غیره. ; بنابراین، بر اساس بند (1) اصل (110) قانون اساسی جمهوری اسلامی، میتوان مصوبه مذکور را مغایر با سیاستهای کلی نظام دانست.
یکی از مهمترین موارد تعارض مصوبه کمیسیون تلفیق با تبصره ماده (23) قانون برنامه ششم توسعه و همچنین بند (الف) ماده (65) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور در قانون برنامه ششم اشاره ای به واگذاری سازمان های مناطق آزاد و امور اداری و اجرایی آنها به وزارت اقتصاد و دارایی نشده است. در قانون ترتیبات دائمی نیز آمده است که مدیرعامل هر سازمان منطقه آزاد بالاترین مقام اجرایی دولت در آن منطقه جغرافیایی است. تحقیر شده اند و نمی توان مفاد قانون ترتیبات دائمی را اعمال کرد، زیرا سازمانی که در زیر مجموعه یک وزارتخانه قرار می گیرد نمی تواند نقش فراوزارتی داشته باشد.
علاوه بر مغایرت مصوبه کمیسیون تلفیق در بند (ح) تبصره (18) لایحه اعتبارات 1401 با سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری و تبصره ماده (23) قانون برنامه ششم توسعه و بند (1). الف) ماده (65) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور، این مصوبه با مواد (4)، (5)، (6) و … قانون مدیریت مناطق آزاد صنعتی مغایرت اساسی دارد. جمهوری اسلامی ایران به عنوان قانون مادر و بالادست نحوه مدیریت این حوزه ها و ظرف یک سال ابهامات و تعارضات آن قابل رفع نبوده و تنها ثبات قانون و حاکمیت قانون را در کشور به خطر می اندازد و فضای کسب و کار را تضعیف می کند. (ثبات قوانین یکی از متغیرهای مهم فضای کسب و کار است). کسب و کار) و همچنین سردرگمی فعالان اقتصادی و تشکیل پرونده n شکایات بسیاری به مراجع قضایی و پاراقضایی در پی خواهد داشت. مصوبه کمیسیون تلفیق، استقلال شخصیت حقوقی هر یک از سازمان های مناطق آزاد، نقش رئیس جمهور و هیئت وزیران (شورای عالی مناطق آزاد) در انتخاب و تصویب اعضای هیات مدیره و مدیرعامل و عزل آنها. تصویب بودجه و سایر فعالیت های اقتصادی سازمان های مناطق آزاد به کلی تغییر کرده و در مواردی حذف خواهد شد. بنابراین با اساسنامه سازمان های مناطق آزاد که به تصویب هیات وزیران و تایید شورای نگهبان رسیده است، تعارض دارد.
به گزارش ای بی اس نیوز، در یادداشت عبدالرضا ارسطو آمده است: در حال حاضر مناطق آزاد تجاری صنعتی – نقش پر رنگی در اقتصاد جهان دارند و حدود نیمی از تجارت جهانی از طریق آنها انجام می شود. در کشورهای توسعهیافته، نسلها و انواع مناطق آزاد مانند مناطق آزاد تجاریمحور، تولیدمحور، خدماتمحور، دانشبنیان، مناطق آزاد فرامرزی و همچنین مناطق آزاد دیجیتالی متبلور شدهاند. حدود 30 سال از تاسیس مناطق فرآوری صادراتی در ایران می گذرد، اما نمی توان عملکرد مناطق آزاد را منفی و نامناسب دانست و همچنین نمی توان فعالیت این مناطق را مثبت و کاملاً در راستای توسعه اقتصادی دانست. کشور .
absnews
یک کارشناس اقتصادی در یادداشتی با اشاره به مصوبه اخیر کمیسیون مشترک مجلس مبنی بر واگذاری امور اداری و اجرایی سازمان های مناطق آزاد از رئیس جمهور و هیئت وزیران به وزارت امور اقتصادی و دارایی، آن را مغایر با مستندات فوق دانست. و قوانین
آنچه مسلم است این است که خلاءها و نواقص مناطق آزاد در قوانین موقت و سالانه مانند قانون بودجه قابل رفع نیست، بلکه قانون نحوه اداره مناطق آزاد صنعتی جمهوری اسلامی ایران باید بر اساس آن وضع شود. مطالعات کارشناسی و اسناد پشتیبان. متاسفانه نمایندگان کمیسیون تلفیق در مجلس شورای اسلامی مصوبه ای را به تصویب رساندند که تنها موجب ابهام، ضعف و پیچیدگی در مدیریت و عملکرد سازمان های مناطق آزاد می شود و نتیجه آن دلسردی فعالان اقتصادی مستقر در مناطق آزاد صنعتی خواهد بود. . مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در خصوص بند (ح) تبصره (18) لایحه مالی، حاکی از آن است که امور اداری و اجرایی سازمان های منطقه آزاد از رئیس جمهور و هیئت وزیران (شورای عالی آزادگان) واگذار می شود. مناطق تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی) در وزارت امور اقتصادی و نقل و انتقال دارایی. در ادامه به تعارضات متعدد مصوبه مذکور با اسناد و قوانین بالادستی و سایر ابهامات و ایرادات آن اشاره می شود.
لازم به ذکر است که وزارت اقتصاد و دارایی ممکن است در مدیریت مناطق آزاد صنعتی دچار تضاد منافع شود. از آنجایی که سازمان های مالیاتی و گمرکی در ساختار وزارت اقتصاد وجود دارد، بیم آن می رود که با هر تغییری در جایگاه وزارت اقتصاد، مدیریت مناطق آزاد آسیب ببیند. در سال های اخیر بیشترین چالش های سازمان مناطق آزاد با سازمان امور مالیاتی و گمرکی بوده است و در صورت واگذاری مناطق به وزارت اقتصاد، ممکن است مشکلات اجرایی مناطق مذکور تشدید شود. از آنجایی که بر اساس قوانین جاری، وزارت اقتصاد یکی از 12 عضو شورای عالی مناطق آزاد ویژه صنعتی و اقتصادی است، لذا تفویض کلیه اختیارات و وظایف به وزارت اقتصاد، به دلیل حذف شورای عالی از فرآیند مدیریت و تصمیم گیری تخریب مناطق آزاد، انتظار همکاری خوب سایر وزارتخانه ها با سازمان های مناطق آزاد، انتظاری مبالغه آمیز و بیهوده است. نتیجه همه این اقدامات فشار مضاعف بر فعالان اقتصادی مستقر در مناطق آزاد و پیچیدگی بروکراسی اداری در این مناطق است که منجر به خروج سرمایه و سرمایه گذاران از مناطق مذکور می شود. در نهایت پیشنهاد می شود بند (ح) تبصره (18) گزارش کمیسیون تلفیق لایحه قانون بودجه، سرکوب و اصلاح مدیریت مناطق آزاد صنعتی به اصلاح قانون تخصصی آنها موکول شود.