شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

اجلاس سران خزر فرصتی برای پیشبرد دیپلماسی اقتصادی است

سقائیان یادآور شد: ایران همچنین عضو گروه D8 است که آسیا و آفریقا را به عنوان یک همکاری منطقه ای تحت پوشش قرار می دهد. ما با آفریقا نیز روابط سنتی و قدیمی داریم که حتی اگر بحث منافع ما با همسایگان و آسیای مرکزی مهم باشد، باید آن را بهبود ببخشیم. باید از موقعیت هایی که قبلاً نمی دانستیم استفاده کنیم.

یک دیپلمات سابق کشورمان با تاکید بر اینکه باید روابط اقتصادی و سیاسی خود را با همسایگان به ویژه آسیای میانه تقویت و توسعه دهیم، گفت: اجلاس سران کشورهای حاشیه دریای خزر فرصتی را در زمینه دیپلماسی اقتصادی به ما می دهد. فعال تر».

سقایان با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران قطب انرژی در منطقه است، گفت: علیرغم تحریم ها، موقعیت ما در خزر و خلیج فارس و همچنین خطوط راه آهن، گاز و نفت، این امتیاز را به ما می دهیم. مقابله با کمبود انرژی در اروپا با توجه به درگیری در اوکراین، ایران می تواند به عنوان جایگزینی برای اروپا در بحث انرژی عمل کند.

این دیپلمات خطاب به کشورمان درباره نقش روسیه در تعامل ایران و کشورهای آسیای میانه گفت: روابط دوجانبه ایران و مسکو همواره برقرار بوده و به دلیل سوابق تاریخی و قدرت نظامی، سیاسی و اقتصادی همواره برقرار بوده است. نقش سنگین و تاثیرگذاری در منطقه و کشورهای آسیای مرکزی داشت، اما این مانعی نبوده است، به نظر من مهم این است که چگونه می توانیم نقش ایفا کنیم.

وی همچنین گفت: با وجود تحریم های اعمال شده، حضور در منطقه و تقویت روابط سیاسی می تواند عامل موثری در همکاری های اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای منطقه و آسیای مرکزی باشد. به عنوان مثال در سفر رئیس جمهور تاجیکستان به ایران و دیدارهایی که با سران کشورمان برگزار شد، تقویت همکاری های اقتصادی و سیاسی مورد تاکید قرار گرفت. به نظر می رسد آینده روشنی در همکاری های اقتصادی در منطقه شانگهای، هند و چین و حتی آفریقای جنوبی متصور است. این مناطق مناطق بالقوه ای هستند که ایران می تواند در آنها نقش مهمی ایفا کند.

وی خاطرنشان کرد: دولت سیزدهم و وزارت امور خارجه بر روند همسایه محوری سیاست خارجی تاکید دارند. از سوی دیگر در بحث مذاکرات برجام فعال بوده‌ایم، هرچند از موضوعات موضوعی تا حدودی پرهیز شده است تا تاثیر منفی در خبرسازی نداشته باشد.

سفیر سابق کشورمان در ارمنستان نیز گفت: بخش خصوصی باید در سرمایه گذاری های اقتصادی مناطق فعال باشد و در آسیای میانه حضور خوبی داشته باشد. شرکت های خصوصی می توانند در مسائل مخابراتی فعال باشند، پروژه های خوبی با ترکمنستان راه اندازی کرده ایم. ما حتی در روسیه هم پتانسیل قوی داریم که نیروهایمان در عرصه سازندگی وارد عمل شوند. به نظر می رسد با توجه به این فرصت ها، سفر آقای رئیسی به ترکمنستان و شرکت وی در اجلاس سران خزر، امکان گفت وگو با همسایگان و ارتقای دیپلماسی اقتصادی را بیشتر می کند.

سقائیان همچنین گفت: ایران همیشه در درگیری ها کمک کننده بوده است، مثلاً مشکلی که تاجیک ها با ازبک ها داشتند را حل کردیم، هرچند در روابط فراز و نشیب داشتیم. هر جا که ابتدا مسئله سیاسی و سپس مسئله اقتصادی در آسیای مرکزی را تقویت کردیم، هیچ کس با آن مخالفت نکرد.

انتهای پیام

سید علی سقائیان در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در تحلیل خود از حضور ایران در اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر و همکاری های اقتصادی و تجاری ایران با این کشورها اظهار کرد: ما همواره در زمینه همکاری های اقتصادی منطقه ای مستقل عمل کرده ایم. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، ایران در خط مقدم حضور خود در آسیای مرکزی قرار داشت. در دو سفر منطقه ای علی اکبر ولایتی (وزیر امور خارجه وقت ایران) را همراهی کردم و با ترکمن ها، قزاق ها و قرقیزستان ها دیدارهایی داشتیم.

سفیر سابق کشورمان در ارمنستان ایران را چهارراه منطقه آسیای میانه دانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران کریدور ترانزیتی شرق به غرب و شمال به جنوب را پوشش می دهد. باید تلاش کنیم راه آهن و جاده را در این منطقه تقویت کنیم و پروژه های کوچکی مانند آستارا – آستارا انجام دهیم. البته مشارکت همسایگان و سرمایه گذاری خارجی می تواند نقش مهمی داشته باشد و به تقویت کریدور حمل و نقل منجر شود.

وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران نقش موثری در تنش زدایی بین آذربایجان و ارمنستان داشته است، هرچند سیاست خارجی دولت قبلی با همسایگان به دلیل دخالت در موضوع برجام به این موضوع اختصاص داشت و همسایگان مغفول ماندند. . و دیدیم که در قفقاز و درگیری دوم متأسفانه منافع خود را تأمین نکردیم.

نوشته های مرتبط:

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …