اجرای طرح واگذاری زمین به متقاضیان ساخت واحدهای مسکونی در دولت سیزدهم اساسی بود که به خودی خود توانست زمینه افزایش تولید مسکن را در قالب طرح هایی برای نهضت ملی مسکن فراهم کند تا تجربه نشان داده است که تخصیص زمین به متقاضیان امکان استفاده از تسهیلات ساخت مسکن را می دهد، این واحدهای مسکونی را می توان سریعتر و با هزینه کمتر تهیه کرد.
بر اساس بررسی ها، تخمین زده می شود که ساخت ویلا برای مردم و دولت یک معامله برد-برد است. مزیت اصلی چنین خانه هایی هزینه کم ساخت و نگهداری است.
در واقع دلیل اصلی کاهش هزینه ساخت ویلا این است که نیاز به تجهیزات کمتر و الزامات فنی و ایمنی کمتری دارند. به عنوان مثال برای ساخت ویلا نیازی به نصب آسانسور نیست. در حالی که برای ساخت و ساز مسکونی، این هزینه ها نیز باید در نظر گرفته شود.
همچنین نباید فراموش کرد که با افزایش طبقات، بار زمین، مصالح ساختمانی، میزان مصالح و… نیز افزایش می یابد و طبیعتا هزینه ساخت مسکن نیز افزایش می یابد. به همین دلیل ساخت خانه های مسکونی و ویلاهای یک طبقه مقرون به صرفه تر است.
هر وقت صحبت از ویلاسازی به میان می آید بحث کمبود زمین مطرح می شود. بسیاری از مردم با دیدگاه شهری وارد می شوند و فکر می کنند که در همه مناطق شهری زمینی برای ساخت و ساز وجود ندارد. به همین دلیل است که ساخت و سازهای بلند در مقایسه با تراکم افزایش می یابد. اما این موضوع در همه شهرهای کشور وجود ندارد و کافی است سری به شهرهای کوچک بزنید.
بر اساس آخرین بررسی های انجام شده توسط وزارت راه و شهرسازی، حدود 11.2 میلیون نفر در کشور در 76.4 هکتار بافت فرسوده شهری زندگی می کنند. به این ترتیب با یک محاسبه اجمالی و اختصاص 150 متر برای هر واحد مسکونی می توان گفت که برای 5 میلیون واحد مسکونی در بافت فرسوده شهری زمین وجود دارد که می تواند مشکل تامین زمین یک واحد مسکونی را حل کند. تعداد زیادی واحد مسکونی همچنین شایان ذکر است که سهم این واحدهای مسکونی فرسوده و ناپایدار در روستاهای کشور بسیار نگران کننده است.
بسیاری از کارشناسان معتقدند وعده ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی تنها با بهره برداری از ظرفیت واحدهای یک طبقه و توسعه افقی شهرها محقق می شود. اما به گفته مسئولان ذیربط وزارت راه و شهرسازی، تا پایان سال 1398 زمین لازم برای ساخت بیش از 5 میلیون واحد مسکونی در مناطق شهری و شهرهای جدید آماده شده است. این مقدار برای ساخت سالانه یک میلیون خانه کافی است.
سیاست ویلاسازی دولت می تواند مزایای دیگری مانند خودکفایی انرژی واحدهای مسکونی را نیز فراهم کند.
در این خصوص غلامرضا صالحی رئیس مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با بیان اینکه این نهاد از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون 816 هزار و 987 واحد مسکونی روستایی و شهری در سراسر کشور ساخته است، گفت: تعداد واحدهای زیر مجموعه ساخت 312 واحد است که تا به امروز ساخته شده، 1734 واحد تکمیل و تحویل متقاضیان شده و 504253 واحد در دست اجراست.
الصالحی ادامه داد: 293 هزار و 524 واحد روستایی و 19 هزار و 210 واحد شهری توسط شرکت مسکن مهر تکمیل و بهره برداری شده است، 252 هزار و 153 واحد روستایی و مابقی واحدهای شهری در دست اجراست.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با بیان اینکه این نهاد طی دو سال گذشته و امسال به میزان یک میلیون قطعه زمین در روستاها ارائه کرده است، گفت: بنیاد مسکن متعهد شد که یک میلیون قطعه زمین روستایی را در اختیار مردم قرار دهد. ویجدانی ها در سال های 1402 و 1403. برای فراهم آوردن شرایط، 838 هزار و 279 قطعه زمین هنوز فراهم شده است.
وی با بیان اینکه اجرای پروژه های یک طبقه در روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر جمعیت یکی از مهمترین اولویت های ما است و در شهرهایی که زمین در اختیار دارد، ضمن بهبود روند پرداخت تسهیلات و تسهیلات، در دستور کار مسئولان قرار دارد. می تواند شاهد تسریع در اجرای پروژه باشد.
وی بیان کرد: این طرح ها باید در تمامی شهرهایی که زمین در اختیار دارند، با سرعت هر چه بیشتر اجرا شود و این تجربه موفق در دولت های جدید نیز اجرایی شود.
خبرنگار: کبری عزیزم