عهد تزوی رئیس مرکز خشکسالی در گفت و گو با ای بی اس نیوز، آخرین بارندگی بهاره، شرایط دمایی و توصیه هایی برای مدیریت بهینه مصرف آب در بخش کشاورزی را تشریح کرد.
میزان بارندگی در سال آبی جاری چقدر بوده است؟
ماموریت: اگرچه شرایط بارندگی در اردیبهشت بهبود یافته است، اما میانگین بارندگی در کشور به شرایط نرمال رسیده است. اما همچنان در برخی مناطق بارندگی کم داریم.
طبق آمار بهار امسال 93 میلی متر بارندگی داشتیم در حالی که میزان نرمال بارندگی 57 میلی متر است که نشان دهنده افزایش 64 درصدی بارندگی نسبت به میزان نرمال است که کاهش بارندگی در فصل های پاییز و زمستان را جبران می کند. ، اما این اتفاق نمی افتد. به این معنی که بارندگی در همه استان ها عادی است.
امسال کدام مناطق کمتر از حد معمول و کدام مناطق بیشتر از حد معمول بارندگی داشتند؟
ماموریت: بر اساس نقشه های هواشناسی در استان های تهران، سمنان، بخش های مرکزی، مناطق شمال مرکزی، قزوین و تا حدودی زنجان با کاهش بارندگی مواجه هستیم، در حالی که در مناطق غرب، شمال غرب و جنوب غرب نرمال و نرمال است. بیش از معمول. اگرچه شرایط بارندگی در خراسان رضوی بهبود یافته است، اما همچنان ۱۶ درصد از نرمال عقب هستیم. بارندگی در استان های قزوین، تهران و سمنان نیز 31 تا 35 درصد کمتر از حد معمول است و با وجود اینکه به پایان فصل بارندگی رسیده ایم، شانس زیادی برای بارندگی در کشور نداریم.
با توجه به اینکه فصل بارندگی 30 خرداد ماه آینده به پایان می رسد و طبق نقشه های هواشناسی طی دو هفته آینده شاهد بارش چندانی در عرض های شمالی نخواهیم بود. لازم به ذکر است که در خرداد و در طول تابستان دمای هوا ۱ تا ۲ درجه بالاتر از حد نرمال است.
وضعیت سدها در کشور چگونه است؟
ماموریت: وضعیت سدهای غرب و جنوب غرب بسیار خوب است، بنابراین در تامین برق این مناطق مشکلی نداریم. به دلیل کمبود بارندگی در شمال شرق و خراسان رضوی وضعیت سدها مساعد نیست.
بر اساس نقشه های هواشناسی میانگین سال آبی جاری کشور با بارش نرمال به پایان می رسد.
با توجه به شرایط بارندگی، آیا محدودیتی برای استفاده از منابع آبی در بخش کشاورزی وجود دارد؟
ماموریت: با توجه به مشکل کم آبی در استانهای تهران، سمنان، قزوین و خراسان رضوی، مدیریت مصرف منابع آب باید در دستور کار بخش کشاورزی قرار گیرد، زیرا وضعیت منابع آب زیرزمینی بسیار محدود است و سفرههای زیرزمینی نیز در دسترس نیستند. در حال خشک شدن
با توجه به شرایط جوی و بارندگی، توصیه ما به کشاورزان این است که برای تثبیت زمین، مصرف آب در بخش کشاورزی باید هوشمندانه و هوشمندانه انجام شود تا شرایط به گونه ای نباشد که جداول خالی باشد.
با توجه به وضعیت منابع آب زیرزمینی و شرایط بارندگی، آیا لازم است وزارت نیرو برای مصرف آب در بخش کشاورزی محدودیت ایجاد کند؟
مأموریت: قانون توزیع عادلانه آب که مورد بحث استفاده کنندگان قرار گرفته است، باید مورد توجه اداره کل کشور قرار گیرد تا توزیع کننده و مصرف کننده آب هر دو به دلیل محدودیت منابع آب مورد توجه قرار گیرند تا در شرایط مدیریت و مصرف بهتر از آن استفاده کنید.
طی سال های 99 تا 1402 میزان بارندگی در برخی از استان ها به بیش از 50 درصد رسید خوشبختانه امسال بارندگی ها تا حدودی از فشار کمبود منابع آبی کاسته شد اما با توجه به خشکسالی های پی در پی در سه سال گذشته، بارندگی ها به بیش از 50 درصد رسید. باید با اتخاذ راهکارهایی هوشمندانه حرکت کرد تا مصرف آب را کاهش دهد تا با جبران برخی کمبودها وضعیت متعادل شود. در برخی استان هایی که با محدودیت منابع آبی مواجه هستیم، کشت محصولات هیدروپونیک باید محدود شود.
برای جلوگیری از تخریب زمین و حفظ منابع ضروری چه اقداماتی باید انجام شود؟
ماموریت: اکنون به دلیل برداشت زیاد در دشت ها افت داریم و برای جلوگیری از تخریب زمین باید به فکر بهترین راه ها برای توزیع و جمع آوری آب مصرفی باشیم به آلودگی خاک، بنابراین حفظ آب و خاک بسیار مهم است و باید انجام یک سری اقدامات در هر بخش و بی توجهی به این مسائل، پایداری زمین را به چالش خواهد کشید.
خبرنگار: آزاده محبی