نماینده مردم گرمسار در مجلس شورای اسلامی با طرح این سوال که دلیل تاخیر چیست؟ شاید این را بتوان در مقاومت دولت قبلی در برابر شفافیت مسائل مشاهده کرد ، زیرا علاقه چندانی به حل مشکلات از دیدگاه اقتصاد درون زا و اقتصاد محور نداشت.
یکی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: از آنجا که قانون مالیات بر مسکن خالی دارای شرایط چند بعدی است ، باید شرایطی برای هماهنگی کامل بین ارگان های مختلف کشور وجود داشته باشد.
عضو کمیته اجتماعی پارلمان ادامه داد: اما علاوه بر همه موارد فوق ، مهمترین موضوع جدی بودن اراده دولت برای اجرای این قانون است که باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد و باید به آن نگاه کرد یک راه حل معتبر برای احتکارکنندگان در بخش مسکن. »اندیشه.
انتهای پیام
مطهری ادامه داد: مشکل بعدی پس از حادثه اطلاعاتی عدم تعهد و عدم مجازات مشخص برای متخلفانی است که اطلاعات ارائه می دهند ، در این زمینه وزارتخانه های اطلاعات ، سیستم بانکی ، پست ، پلیس ، سازمان ثبت اسناد و غیره … ” در هماهنگی با یکدیگر ، علاوه بر تأیید اطلاعات ارائه شده ، می توانند خلأ افرادی را که اطلاعات ارائه نمی دهند ، پر کنند.
اردشیر مطهری در گفت وگو با ای بی اس نیوز ، اظهار داشت: قانون مالیات خالی مسکن ، پس از تاخیرهای فراوان ، در 26 دسامبر 2016 به تصویب مجلس رسید و سرانجام در تاریخ 17 دسامبر 2016 به تأیید شورای نگهبان رسید اما از آنجا که این قانون چند وجهی است و شرایط چند بعدی ، باید شرایطی برای هماهنگی کامل بین دستگاه های مختلف کشور ، به ویژه وزارتخانه های راه و شهرسازی و وزارت اقتصاد (سازمان امور مالیاتی) وجود داشته باشد.
مطهری در پایان گفت: “باید پذیرفت که بسیاری از موسسات و حتی بیشتر اینگونه بانک ها و تعاونی ها بخش بزرگی از این احتکار را دارند که باید در مرکز این بخش مهم و اساسی داستان قرار گیرد.” سازمان مشمول مالیات شود
وی مساله عدم اجرای قانون مالیات مسکن در آینده را مساله عدم اجرای قانون کرونا و شرایط همه گیر در کشور دانست و گفت: این مسئله بخشی از این پروژه را با مشکل مواجه کرده است و البته طبیعی است و باید در مورد آن فکر کنید. اطلاعات حتی راحت تر
وی افزود: در حال حاضر با وجود قانونی بودن و اعمال اجباری مالیات و تعیین منبع درآمد بودجه کشور از محل مالیات خالی مسکن ، کل پروژه در روند شناسایی و ثبت نام افراد در سیستم مسکن معلق شده است. . “