اخبار اقتصادی روز

آیا خروج بانک ها از تجارت بانکی شتاب می گیرد؟

حاکمیت شرکتی در بانک ها کابوسی است که بر ریشه کنی آن تاکید شده است و به گفته اکثر کارشناسان این معضل علاوه بر آسیب رساندن به چرخه اقتصادی کشور می تواند عاملی برای شکل گیری عدم تعادل در شبکه بانکی نیز باشد.

این بانکدار که پیش از این رهبر معظم انقلاب بود، در شهریورماه 1396 در اظهارنظری گفته بود: بانک ها با پول مردم برای خود تسهیلات می دهند و کسب و کار را مدیریت می کنند، اشتباه می کنند.

همچنین سال گذشته ابراهیم رئیسی رئیس جمهور پیشنهاد کرد: اصلاح نظام بانکی شرکتی، انسداد دارایی ها و عدم فروش به موقع دارایی ها موضوعی است که دولت دنبال می کند. خصوصی سازی بانک ها به تولید لطمه می زند.

مهرماه سال گذشته محمدرضا فرزین رئیس بانک مرکزی گفته بود: کار بانک های تجاری غیرقابل قبول است و بانک ها باید با فروش شرکت ها از این عرصه خارج شوند.

حاکمیت شرکتی در بانک ها یکی از عوامل ایجاد ناهماهنگی است

به گفته کارشناسان، نظام بانکی پیچیدگی های مختلفی برای اقتصاد کشور دارد و در همین راستا سیاوش جبی پور، اقتصاددان در گفت و گو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: عوامل زیادی در ایجاد عدم تعادل در اقتصاد نقش دارند. شبکه بانکی و یکی از این عوامل، سیستم بانکی برخی از این بانک های نامتعادل است. پدیده بانکداری شرکتی در کشور ریشه در عوامل متعددی دارد که برخی از آنها داوطلبانه و برخی غیرارادی هستند.

وی ادامه می دهد: منابع آزاد و شناور بانک ها باید در اختیار تولید قرار گیرد، اما زمانی که این منابع منجمد شود و به سمت موسسات بانکی برود نتیجه آن بخش های مختلف و حتی خود بانک ها را دچار مشکلات اقتصادی می کند. کل سیستم بانکی بانک ها باعث می شود که منابع به سمت سرمایه گذاری، تولید و اشتغال سوق داده نشود و علاوه بر ایجاد نابسامانی منجر به تشدید آن شود که همان ناکارآمدی شبکه بانکی است که می تواند قلب بانک را دچار مشکل کند. . اقتصاد کشور.

تبدیل برخی از بانک ها به شرکت، آفتی برای بخش تولید است

حجه الله فرزانی کارشناس امور بانکی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز گفت: زمانی که بخشی از منابع بانک ها منجمد و در کار بانکی متمرکز می شود در حالی که یکی از وظایف آنها رفع نیاز و تامین است. تسهیلاتی که خانواده ها نیاز دارند، ماهیت تولیدی دارد و منابع به سایر بخش ها و منابع اختصاص می یابد.

این کارشناس امور بانکی افزود: منابع بانک ها که می تواند به تولید و سرمایه در گردش واحدهای تولیدی اختصاص یابد محدود است اما موضوع به سمت دیگری می رود که این اقدام به بخش های تولیدی آسیب می زند. بخش های تولیدی که میزان تسهیلات دریافتی در آنها متناسب با رشد تورم نخواهد بود و در نتیجه ظرفیت واحدهای تولیدی کاهش می یابد.

فرزانی تصریح کرد: از آنجایی که واحدهای تولیدی توانستند سرمایه در گردش کمتری به دست آورند و عرضه بر اساس ظرفیت عملی آنها ناکافی است، به ناچار ظرفیت تولید کاهش می یابد و اگر به تصویر کلی نگاه کنید، این روند برای کل اقتصاد کشور منفی است. به طور کلی، خدمات بانکی برای بانک ها باعث کاهش قدرت بخش واقعی اقتصاد از نظر رشد تولید می شود.

برخورد با شرکتی شدن بانک ها که اکنون وزارت اقتصاد اعلام کرده سرعت بیشتری گرفته و اخیرا آخرین اقدامات را در این راستا اعلام کرده است: از سال 1394 که قانون خروج بانک ها از شرکتی شدن تصویب شد تا شهریور 1400. یعنی در حدود 6 سال فروش 55 هزار میلیارد تومان مازاد دارایی های بانکی اما در دولت سیزدهم 77 هزار میلیارد تومان مازاد دارایی های بانکی فروخته شد و پیش بینی می شود در سال 1403 با تصویب قانون اساسی شورای دولت برای تسهیل فروش دارایی های بانکی، این تعداد بسیار بیشتر خواهد شد.

حال باید منتظر ماند و دید عملکرد بانک ها در خروج از سیستم بانکی در سال جاری چگونه خواهد بود؟ به گفته کارشناسان این پروژه می تواند حرکت اقتصادی کشور را با چالش مواجه کند.

خبرنگار: کیمیا گولیبور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *