پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

آیا آشتی منطقه ای موقتی است؟ / درگیری با ایران فایده ای ندارد

به گزارش اختاز نیوز، کشورهای خاورمیانه تصمیم گرفته اند تنش بین خود را کاهش دهند و به سمت آشتی بروند. با این حال، به نظر می رسد که این روابط جدید بدون پذیرش و حمایت بین المللی چندان دوام نخواهد آورد. چرا این کشورها چنین سیاستی را در پیش گرفتند؟

صنم وکیل و نیل کویلیام معاون و پژوهشگر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در موسسه چتم هاوس با انتشار یادداشتی در سایت این اندیشکده تلاش کردند به این سوال پاسخ دهند.

تلاش بومی برای پس گرفتن مدیریت روابط منطقه ای

در 10 مارس 2023، عربستان سعودی و ایران قصد خود را برای بازگرداندن روابط دیپلماتیک طی یک دوره دو ماهه در توافقی با میانجیگری چین اعلام کردند. پروژه آشتی عربستان با بشار اسد نیز در سوریه در حال انجام است و تعاملات پشت پرده این کشور با اسرائیل نیز افزایش یافته است.

بنابراین نزدیک شدن عربستان سعودی با ایران و بقیه تلاش‌های آشتی منطقه‌ای مهم است که روند کاهش تنش‌ها را در منطقه نشان می‌دهد. این روند از سال 2019 با از سرگیری روابط در سطوح عالی ایران و امارات متحده عربی آغاز شد. همچنین این روند نشان می دهد که کشورهای منطقه تصمیم گرفته اند روابط بین خود را مستقیم و مستقیم مدیریت کنند و این روابط را به سمت آشتی و صلح سوق دهند. اگر موفق شوند، برای اولین بار است که رهبری روابط منطقه ای به دست کشورهای منطقه می افتد.

دلایل این تغییر رویکرد

پیامدهای منفی همه‌گیری کووید-19 و درگیری‌های بلندمدت مستقیم و نیابتی در منطقه، لزوم دستیابی به امنیت اقتصادی، تصمیم اکثر کشورهای منطقه برای حرکت به سمت توسعه اقتصادی و افزایش درآمد و تنوع بخشیدن به منابع درآمد اقتصادی و مهمتر از همه با تغییر رویکرد آمریکا با توجه به منطقه و کاهش توجه این کشور در خاورمیانه و به تبع آن افزایش رقابت ژئوپلیتیکی، کشورهای منطقه به سمت الگوی آشتی بی‌سابقه‌ای حرکت کرده‌اند تا بتوانند از منافع خود در منطقه حفاظت کنند. در میان نوسانات بین المللی

اولویت های جدید آمریکا دلیل اصلی تغییر رویکرد کشورهای منطقه است

کشورهای عربی منطقه احساس می کنند که آمریکا دیگر آن حساسیت را نسبت به امنیت منطقه و امنیت این کشورها ندارد و همین موضوع این کشورها را به سمت کاهش تنش با ایران و بین خود سوق داده است. البته این احساس از قبل وجود داشت، اما از زمانی که اوباما اعلام کرد روسیه و چین اولویت های جدید آمریکا هستند، تشدید شد.

پس از اوباما، ترامپ و بایدن نیز همین سیاست را دنبال کردند. خروج ترامپ و بایدن از افغانستان با آماده شدن برای خروج آمریکا از افغانستان نشان داد که خاورمیانه از دستور کار این کشور خارج شده است. همچنین دولت های آمریکا از مدت ها قبل از کشورهای منطقه خواسته اند که مسئولیت و بار امنیت منطقه را به دوش بکشند.

درگیری با ایران بی فایده است

کشورهای منطقه دریافته اند که رویارویی با ایران نه تنها نتایج مطلوبی به همراه داشته، بلکه آنها را در معرض آسیب پذیری های اقتصادی قرار داده است. حملات ژوئن 2019 به دو نفتکش اماراتی در خلیج عمان و حملات سپتامبر 2019 به زیرساخت های نفتی عربستان سعودی که هر دو به ایران نسبت داده می شوند، باعث تغییر عمیق رویکرد این دو کشور نسبت به پیامدهای منفی درگیری با ایران شده است. . علاوه بر این، سال‌ها فشار حداکثری بین‌المللی و تحریم‌های شدید علیه ایران و همچنین چندین دور اعتراضات داخلی در این کشور نتوانسته ایران را مجبور به تغییر رویکرد در منطقه کند.

همه این عوامل باعث شده است که کشورهای منطقه در مزایا و ضررهای درگیری با ایران تجدید نظر کنند و بدعهدی های آن را بیشتر بشناسند و به جای اینکه امنیت خود را به آمریکا برون سپاری کنند که تمایل بیشتری به این کار ندارد. سعی کنند به ایران نزدیک شوند و روابط خود را با این کشور در جهت آشتی تنظیم کنند.

در این راستا 5 دور مذاکرات دوجانبه ایران و عربستان با رهبری عراق برگزار شد که هدف آن جلوگیری از تشدید تنش ها بود. این صحبت ها به دلیل بن بست است معامله و اعتراضات جاری در ایران متوقف شد، اما این تعطیلی راه را برای مداخله پکن هموار کرد. ورود پکن به تاریخ و میانجیگری ایران و عربستان و انعقاد توافق بین این دو کشور موج بی سابقه ای از تماس های دیپلماتیک را در منطقه به دنبال داشته است.

نقش امارات

در این سال ها امارات پیشرو در ایجاد تعامل با تهران، آنکارا و دمشق بوده است. مشاور امنیت ملی آن کشور، تهنون بن زاید، نشان داده است که تاکتیکی ماهری است که می تواند شعله های آتش را خاموش کند. ابوظبی در سپتامبر 2020 گامی جسورانه برداشت و توافقنامه ابراهیم را با اسرائیل امضا کرد. اگرچه اسرائیل و امارات روابط طولانی‌مدتی پشت پرده دارند، اما علنی و رسمی شدن آن باعث شده ابوظبی به سرعت اهداف مالی، فناوری، آموزشی، دفاعی و بهداشتی خود را پیش ببرد.

اگرچه امضای توافقنامه توسط ابراهیم مشروط به عدم الحاق بخش هایی از کرانه باختری توسط اسرائیل بود، اما او توانست بر موضوع فلسطین به عنوان مهم ترین چالش منطقه فائق آید. عربستان سعودی در حال حاضر به روابط مخفیانه خود با اسرائیل ادامه می دهد، اما تنها در شرایط مناسب و با انگیزه های مناسب عادی می شود.

نقش عربستان سعودی

عادی سازی روابط عربستان و ایران به معنای پایان رسمی هفت سال تنش شدید در منطقه است و می تواند پیامدهای مهمی برای جنگ یمن، نقش ایران در منطقه و ثبات در منطقه داشته باشد. اگرچه توافق کنونی بین این دو کشور به این زودی ها منجر به تغییر ساختاری در روابط منطقه ای نمی شود، اما گسترش تنش ها را متوقف کرده و می توان پیامدهای مثبتی را انتظار داشت. و البته ظرفیت چین برای مداخله مثبت در منطقه هنوز پنهان است و مشخص نیست که تا چه حد مایل به مداخله و میانجیگری است و میانجیگری هایش تا چه حد موثر خواهد بود.

یافتن راه حلی برای بحران یمن بسیار دشوار است، اما عربستان سعودی و ایران در حال مذاکره برای رسیدن به یک آتش بس طولانی مدت هستند. توافق ایران و عربستان و کاهش تنش ها در یمن، هم هزینه های عربستان را در خارج از کشور کاهش می دهد و هم به این کشور استراحت می دهد و هم رویکرد شبکه ایران اینترنشنال و دیگر شبکه های وابسته به عربستان سعودی را تغییر می دهد و علیه ایران کار می کند. دولت. بحرین احتمالاً همان مسیری را که عربستان سعودی دنبال می کند دنبال خواهد کرد و مذاکره و آشتی با ایران را اولویت اصلی خود قرار خواهد داد.

عربستان سعودی علاوه بر ایران با احیای روابط خود با قطر و سایر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس گام مهمی برای صلح در منطقه برداشته است. در سال 2021، توافقنامه العلا با قطر به رهبری عربستان سعودی امضا شد و منجر به بهبود قابل توجهی در روابط کشورهای شورای همکاری با قطر شد. روابط از سال 2017 به دنبال محاصره قطر توسط عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی و بحرین بسیار تیره شده است.

پیامدهای مثبت از سرگیری روابط با قطر

احیای روابط عربستان و متحدانش با قطر پیامدهای مثبت بسیاری داشته است. از جمله این واقعیت که روابط قطر با مصر را احیا کرد، روابطی که پس از کودتای نظامی علیه محمد المرسی و روی کار آمدن ژنرال السیسی به پایان رسیده بود. علاوه بر این، توافق عربستان سعودی با قطر باعث احیای روابط قطر با بحرین شد. در واقع شرایط منطقه اکنون به جایی رسیده است که کشورهایی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در حال جنگ با یکدیگر بودند، فرصتی یافته اند تا سلاح خود را زمین بگذارند و گفتگو کنند.

احیای روابط با سوریه و ترکیه

موضوع مهم دیگر، احیای روابط با سوریه است که علاوه بر خود سوریه، با ایران نیز مرتبط است. ابوظبی در تلاش است تا روابط کشورهای عربی و بشار اسد را احیا کند. پس از امارات، اکنون به نظر می رسد که عربستان نیز قدم به قدم روابط خود با سوریه را عادی می کند و به زودی کنسولگری خود را در دمشق افتتاح خواهد کرد. این بازسازی و عادی سازی با ادامه تحریم های اتحادیه اروپا و ایالات متحده علیه سوریه صورت می گیرد.

مصر نیز تمایل خود را برای بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب نشان داده است و انتظار می‌رود که اسد برای شرکت در نشست این اتحادیه در سال 2023 دعوت شود. آنها در مورد کمک های مالی بسیار سختگیر هستند – آنها از بهبود سریع روابط خود حمایت خواهند کرد، مشروط بر اینکه اسد تجارت کاپتاگون را به خلیج فارس محدود کند.

علاوه بر این، آشتی که بین ترکیه و امارات متحده عربی در مارس 2022 و به دنبال آن عربستان سعودی رخ داد، رسما به یک رقابت یک دهه پایان داد. این روند آشتی و آشتی با احیای روابط ترکیه و اسرائیل و آشتی ترکیه و مصر در حال پیشرفت است.

این آشتی ها موقتی هستند و نیاز به حمایت بین المللی دارند

این الگوی تنش زدایی و روند صلح و آشتی که امروز در منطقه شاهد آن هستیم، مهم ترین تغییر در سیاست خاورمیانه پس از بهار عربی است. تنش ها در منطقه پس از بهار عربی تشدید شد، اما امروز در مسیر مخالف قرار داریم. همچنین این مدل تنش زدایی بیش از هر چیز به این دلیل است که کشورهای منطقه تصمیم گرفته اند قربانی اختلافات ژئوپلیتیکی آمریکا، روسیه و چین نشوند و در بحبوحه اختلافات و اختلافات، سعی در حفظ منافع و امنیت خود دارند. تضادهای این قدرت ها نکته دیگر اینکه کشورهای منطقه سال هاست با شدیدترین بدبینی ها با یکدیگر تنش دارند و به همین دلیل بی اعتمادی ریشه ای بین آنها وجود دارد.

همه اینها به این معنی است که سازش های اخیر فقط درگیری ها را مدیریت می کند و آسیب پذیری های اقتصادی را کاهش می دهد و به تنهایی نمی تواند صلح پایدار و بلندمدت را به ارمغان بیاورد. تنها با گذشت زمان و سرمایه گذاری مستمر سیاسی و همچنین حمایت بین المللی است که تنش زدایی های اخیر می تواند به تغییرات معنادار و پیوندهای واقعی در منطقه تبدیل شود.

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *