چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

آماده سازی نیروگاه های برق آبی برای پیک مصرف در تابستان 1403 هجری قمری

بر اساس آخرین آمار اداره کل شبکه برق کشور، ظرفیت کل نیروگاه های برق آبی کشور حدود 14 هزار مگاوات معادل 15 درصد ظرفیت تولید برق کشور است. بر اساس همین گزارش ها، نیروگاه های برق آبی و تجدیدپذیر از پیک مصرف 70 هزار مگاواتی در تابستان 1402 در مجموع بیش از 11 هزار مگاوات از این نیاز را تامین کردند. البته استفاده از این توان اسمی به ظرفیت آب و شرایط منطقه بستگی دارد.

این اعداد پس از نیروگاه های حرارتی بیشترین سهم را از سبد تولید برق کشور به نام نیروگاه های برق آبی به خود اختصاص داده اند. 5 درصد تقاضای برق در کشور انجام تعمیرات دقیق و به موقع و پایش مستمر واحدها و تجهیزات نیروگاه های برق آبی به منظور آمادگی برای پیک مصرف در تابستان.

در حال حاضر 65 درصد ظرفیت نیروگاه های برق آبی کشور در حوضه کارون قرار دارد و با توجه به بارندگی های خوب این حوضه در سال گذشته، این نیروگاه ها نقش مهمی در تولید برق آبی پاک و تجدیدپذیر در تابستان داشته اند. و زمستان اوج می گیرد. سد و نیروگاه برق آبی کارون 4 که اولین سد در زنجیره رودخانه کارون است با ظرفیت مخزن 2200 میلیون مترمکعب با کنترل سیلاب فصلی ظرفیت تولید متوسط ​​توان 2100 گیگاوات ساعت در سال را دارد و با پس از اتمام عملیات تعمیر و نگهداری در سال گذشته، اکنون 4 واحد تولید برق در حال تولید است تا نیازهای شبکه سراسری را در ساعات اوج مصرف تامین کند. نیروگاه کارون 4 به دلیل نقش موثر در تنظیم فرکانس و ولتاژ شبکه سراسری و ظرفیت خودراه اندازی واحدها، نقش مهمی در پایداری شبکه سراسری کشور و تولید برق مطمئن در پیک تابستان ایفا می کند. .

لازم به ذکر است امسال اگرچه ذخیره سدهای سری کارون نسبت به سال گذشته 6 درصد کاهش داشته است اما با 90 درصد پر شدن می توانند بخش مهمی از برق مورد نیاز کشور را در سال جاری تامین کنند.

سید جابر موسوی مدیر بازار برق آب و نرو در این خصوص گفت: سد گتوند و نیروگاه روی رودخانه کارون با حجم مخزن حدود 5 میلیارد متر مکعب و ظرفیت برق آبی 1000 مگاوات. نقش بسیار حیاتی ایفا کند. در مدیریت منابع آب های سطحی و کنترل سیلاب ها نقش دارد و آبرسانی فصلی و پایدار به شهرهای مهم استان خوزستان و تولید انرژی پاک آبی در کشور دارد. نیروگاه گاتوند با انجام تعمیرات سالانه چهار نیروگاه خود به موقع و داشتن فضای ذخیره کافی در مخزن، در سال 1402 برق آبی پاکی معادل 3850 گیگاوات ساعت تولید کرد.

وی ضمن اعلام آمادگی کامل واحدهای نیروگاهی این شرکت برای پیک تابستان 1403 هجری شمسی گفت: شرکت آب و انرژی در حال حاضر 3 هزار و 465 مگاوات ظرفیت نیروگاه برق آبی در حال بهره برداری دارد و همانند سال های گذشته نیروگاه های برق آبی یک بار. در اوج تابستان امسال نیز نقش مهمی ایفا خواهند کرد و شبکه برق کشور را در پاسخگویی به پیک تقاضا و حفظ پایداری شبکه برق کشور نشان خواهند داد.

ماشاالله طبیب جماعت معاون برنامه ریزی و نظارت بر توسعه منابع آب و انرژی ایران در خصوص سد و نیروگاه جمشیر به عنوان یکی دیگر از پروژه های مهم برق آبی کشور گفت: آغاز برداشت آب از سد جمشیر با وسعت است. از یک مخزن این مکعب با هدف تولید 482 گیگاوات ساعت برق سالانه، تامین آب کشاورزی، جلوگیری از سیلاب های ویرانگر و توسعه و راه اندازی اولین واحد نیروگاه به عنوان بخشی از اقدامات انجام شده در سال 1402 هجری قمری است.

ایجاد فرصت برای مشارکت بخش خصوصی در ساخت نیروگاه های برق آبی

پیروان این گروه در ادامه با بیان اینکه تعمیرات و همگام سازی یکی از واحدهای نیروگاه رودبار در سال گذشته به پایان رسید، افزود: با تامین اعتبار لازم برای پروژه های توسعه آب و خاک مرزی از محل صندوق توسعه ملی، انجام شد. اجرای پروژه‌های گرمسیری تسریع شد. پروژه‌های تونل ناسود و غافی و سد جاوه نوسازی شد و در سال 1402 ه انتظار می رود این پروژه ها در سال 2018 میلادی تکمیل شوند. نیمه اول سال 1403.

وی در خصوص حضور بخش خصوصی در ساخت نیروگاه های برق آبی گفت: در بخش سرمایه گذاری با شناسایی پتانسیل نیروگاه های کوچک و متوسط ​​و اخذ مجوز شورای اقتصاد برای استفاده از ماده 12 و همچنین استفاده از ظرفیت تابلو سبز و خرید تضمینی، فرصت خوبی برای راه اندازی ساخت و ساز برای بخش خصوصی فراهم شد. برخی از پروژه های نیروگاهی کوچک مانند نیروگاه گلبایجان و پروژه های نیروگاه متوسط ​​مانند سد تنظیمی گتوند در مناقصه سرمایه گذاری سال 1402 قرار گرفت. همچنین مدل های مالی پروژه های بزرگ برق آبی در کشور طراحی شد. در قالب مدلی برای صادرات برق به کشورهای همسایه که در سال 1403 هجری شمسی پس از اخذ مجوزهای لازم به بخش خصوصی تحویل داده می شود.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

۶ دستور وزیر صمت؛ از توسعه اکتشافات تا سرمایه گذاری در میادین گازی

وزیر صنعت، معدن و تجارت، سرمایه‌گذاری در میادین گازی توسط شرکت‌ها، تربیت مدیران متخصص، ساخت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *