با این حال، لازم به ذکر است که مقامات اوکراینی گاهی اوقات در مورد جدی بودن خطر درگیری در نیروگاه های چرنوبیل و زاپوریژیا اغراق کرده اند، بنابراین در حال حاضر مشخص نیست که این حادثه اخیر به خودی خود چقدر جدی بوده است.
اگرچه درخواست اوکراین برای اجتناب از استفاده نظامی از این منطقه رویکردی محتاطانه دارد، اما هدف نظامی در دل آن وجود دارد، یعنی جلوگیری از استفاده نیروهای روسی از این منطقه برای هدف قرار دادن سربازان اوکراینی با مصونیت نسبی.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روسیه را به استفاده از این سایت هستهای به عنوان «سپر هستهای» متهم کرد و گفت: «البته اوکراینیها از ترس یک حادثه هستهای از تلافیجویی خودداری میکنند». این به روسیه این امکان را داد که در هفته های اخیر مناطقی مانند شهر نیکوپول را در عرض رودخانه به شدت هدف قرار دهد.
مشکل دوم بمباران گسترده اخیر در اطراف این نیروگاه است که نیروهای روسیه و اوکراین یکدیگر را مسئول آن می دانند. شرکت ملی انرژی هستهای اوکراین میگوید موشکها در نزدیکی محل ذخیره سوخت مصرفشده اصابت کرده و نیروهای روسی مستقیماً کانتینرها را هدف قرار دادهاند، علیرغم اینکه سربازان روسی دیگر نیز در صحنه حضور داشتند.
گلوله باران اطراف این نیروگاه چقدر خطرناک است؟
واقعیت این است که وضعیت این کارخانه از نظر عملیات امنیتی در بدترین حالت خود قرار دارد و این عدم رعایت تدابیر امنیتی با خطر حمله به این نیروگاه همراه شده است.
گروسی گفت فهرستی از رویدادهای نیروگاهی هرگز نباید در هیچ تاسیسات هسته ای اتفاق بیفتد. گرچه گروسی مدتهاست درخواست اعزام تیم بازرسی به آنجا را داشته است، اما اوکراین به طرز عجیبی در برابر این درخواست مقاومت کرده است. شرکت ملی تولید انرژی هستهای اوکراین در ماه ژوئن تأیید کرد که هرگونه بازدید از این سایت، حضور سربازان روسی در محل را مشروع میسازد!
با این حال، اگر یک انفجار بزرگ و عمدی در این نیروگاه رخ دهد، بخشهای جنوبی روسیه از آلودگی هستهای ناشی از آن مصون نخواهند بود. بنابراین، باید بین «باجخواهی هستهای» و تهدید هستهای واقعی که برای خود روسیه مضر است، تفاوت قائل شد.
منشا این مشکل جدید چیست؟
اما از سوی دیگر ساختمان هایی که سوخت مصرف شده را در خود جای داده اند چنین ضمانتی ندارند و این بدان معناست که دغدغه اصلی این نیروگاه هسته ای رهاسازی سوخت مصرف شده هسته ای است نه ترک فاجعه بار در یکی از راکتورها.
این نیروگاه که در سواحل رودخانه دنیپر در جنوب غربی زاپوریژیا قرار دارد، برای نیروهای اوکراین و روسیه اهمیت استراتژیک زیادی دارد و کنترل آن از زمان شروع جنگ مورد بحث بوده است.
این راکتورها به گونهای طراحی شدهاند که در برابر شوکهای شدید، مانند برخورد با هواپیما، مقاومت کنند. آنها با فلز و بتن تقویت شده اند و دارای سیستم های اطفاء حریق هستند، اما اصابت شدید موشک می تواند نگران کننده باشد.
سازمان ملل خواستار اجازه دسترسی بازرسان بین المللی به نیروگاه اتمی Zaporozhye در اوکراین شده است که توسط نیروهای روسی تصرف شده و به صحنه درگیری بین نیروهای اوکراین و روسیه تبدیل شده است. وضعیت این بزرگترین نیروگاه اتمی فعال در اروپا که به صحنه جنگ تبدیل شده و طرفین یکدیگر را به حمله به آن متهم می کنند، به گونه ای است که در صورت بروز حادثه، هر عاملی که باشد، جان صدها هزار نفر می شود. گم خواهد شد. خطرناک است و همانطور که مسئولان آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته اند، این یک معجزه است که تاکنون چنین حادثه ای رخ نداده است.
چرا نیروگاه هسته ای Zaporizhzhya اینقدر مهم است؟
رافائل گروسی، رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی، این بحران نظارتی امنیتی را تهدیدی بزرگ برای سلامت عمومی و محیط زیست در اوکراین و فراتر از مرزهای آن دانست و وضعیت را “کاملاً خارج از کنترل” توصیف کرد.
بعد دیگر این موضوع، ادعای مقامات اطلاعاتی اوکراین به نقل از رئیس «نیروهای دفاع رادیویی، شیمیایی و بیولوژیکی نیروهای مسلح روسیه» است و آن را نشانه ای از ترخیص این نیروگاه هسته ای می داند. به گفته مقامات اطلاعاتی اوکراین، ژنرال والری واسیلیف، که اکنون فرماندهی نیروهای روسی در زاپوریژیا را بر عهده دارد، گفت: “اینجا یا زمین روسیه خواهد بود یا یک صحرای سوخته.”
به گزارش ای بی اس نیوز، این نیروگاه که در دوران شهروری ساخته شد، بزرگترین رآکتور هسته ای اروپا است. 6 راکتور آب تحت فشار این نیروگاه – که حداقل دو تای آنها در حال حاضر در حال بهره برداری هستند – برای کیف اهمیت زیادی دارند، زیرا می توانند برق مورد نیاز تقریبا 4 میلیون خانوار را تامین کنند.
انتهای پیام
در حال حاضر دو موضوع اساسی نگرانی ها را در مورد وضعیت این نیروگاه هسته ای افزایش داده است. این کارخانه که تحت کنترل روسیه است، با پرسنل اوکراینی به کار خود ادامه می دهد. مقامات بین المللی ایمنی هسته ای نگران کمبود قطعات یدکی، عدم دسترسی به تعمیر و نگهداری معمول راکتور و عدم ارتباط با پرسنل نیروگاه هستند.
به گفته اوکراینی ها، وجود راکتورهای خنک کننده با آب و همچنین تأسیسات ذخیره سوخت مصرف شده در این سایت بزرگ و وسیع هسته ای، روسیه را بر آن داشته است که از آن به عنوان پایگاه حفاظت شده برای استقرار سامانه های توپخانه ای خود استفاده کند. مسکو از این تاسیسات برای هدف قرار دادن مواضع اوکراینی با این فرض استفاده می کند که کی یف برای جلوگیری از یک فاجعه هسته ای تلافی نمی کند.