چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

بیانیه فرهنگستان علوم با تاکید بر اهمیت توسعه انرژی های تجدیدپذیر برای ایران با ثبات و پیشرفته


با توجه به اهمیت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر برای یک ایران باثبات و پیشرفته، معاونت علوم مهندسی فرهنگستان علوم بیانیه‌ای تهیه کرد که به تصویب شورای علمی فرهنگستان رسید و پس از مشاوره درخواستی سایر گروه‌های علمی منتشر شد.

به گزارش ای بی اس نیوز، AT در بیانیه معاونت علوم مهندسی فرهنگستان علوم آمده است:

1-مقدمه: توسعه انرژی های تجدیدپذیر (RETP) به منظور کاهش مصرف سوخت های فسیلی، حفظ منابع ملی تجدید ناپذیر، کاهش شدید مصرف آب، کاهش تولید گازهای گلخانه ای، جلوگیری از تغییرات آب و هوایی، پایداری محیط زیست و داشتن امنیت انرژی برای ایران امری اجتناب ناپذیر شده است رشد نیروگاه ها در جهان تا 5 سال آینده دو برابر می شود و به 5640 گیگاوات می رسد در سال 1401 تنها حدود یک درصد برق تولیدی کشور از ATP تولید می شد که 20 است. برابر کمتر از میانگین جهانی

در حال حاضر ایران رتبه ششم جهان را از نظر انتشار CO2 دارد. بر اساس قانون کیفیت هوا مصوب 1397، حداقل 30 درصد افزایش سالانه ظرفیت برق مورد نیاز کشور باید توسط (ATP) تامین شود، در حالی که این رقم در پایان برنامه ششم حدود یک درصد بوده است.

2- برنامه جهانی و منطقه ای (ATP): نگاهی به برنامه جهانی و کشورهای منطقه نشان می دهد که اکثر کشورهای منطقه تا سال 2030 بیش از 30 درصد برق خود را از (ATP) و شرق ایران تولید خواهند کرد. انتظار می رود که ظرفیت واقعی 114 گیگاوات داشته باشد و تا سال 2026 10 درصد برق یا 10 گیگاوات تامین کند. پاسخ به آینده پایدار کشور

3- بررسی برنامه های توسعه کشور: از برنامه چهارم توسعه به خرید تضمینی انرژی های نو اشاره شده است. برای اولین بار در قانون برنامه پنجم شاهد توسعه فصل انرژی های پاک به میزان 5 گیگاوات هستیم و در برنامه ششم دولت موظف به اجرای سیاست های «ATP» و حداقل 5 درصد از ظرفیت برق کشور

استفاده از ATP در سند استراتژی ملی انرژی کشور که در سال 1395 به تصویب هیات وزیران رسید، ذکر شده است، اما برنامه ریزی کلی انرژی و توسعه فناوری کشور بسیار ناموفق بوده است. توسعه (ATP) به تصمیمات استراتژیک زیادی نیاز دارد که در ردیف 6 ذکر شده است.

4- سیاست های حمایتی انرژی پاک: اکثر کشورهای پیشرو جهان در تولید برق (ETP) تولید خود را همزمان تحت چندین سیاست تشویقی قرار داده اند که یکی از مهم ترین آنها وضع تعرفه های واقعی و جهانی برای برق است. حامل های انرژی مشوق های ایران و قیمت نامناسب برق موثر نبوده و با توسعه 30 درصدی سالانه (ATP) فاصله داریم.

5- سیاست های توسعه آینده (FTP): چندین سند راهبردی و نقشه راه ارائه شد که اجرا نشد. سیاست قیمت نامتعادل حامل های انرژی و بهره وری فاجعه بار آن را به یک اقتصاد بی ثبات تبدیل کرده است. در سراسر جهان، هزینه تولید هر کیلووات ساعت برق (ATP) کمتر از 3 سنت، سیکل ترکیبی بیش از 5 سنت و اتمی بیش از 5.5 سنت است. این ارقام هزینه های اجتماعی تولید آلودگی را محاسبه نمی کند و هزینه سرمایه گذاری اولیه هر کیلووات بار پایه 600 دلار برای خورشیدی، 1000 دلار برای باد، 1370 دلار برای سیکل ترکیبی و 5000 دلار برای هسته ای است. علاوه بر این، زمان اول خورشیدی، باد دوم، سیکل ترکیبی ششم و سیکل اتمی دهم حدود 10 سال است که به وضوح ترجیح ATP را نشان می دهد.

6- الزامات حاکمیتی برای اجرا (ATP): به منظور دستیابی به توسعه (ATP) پیشنهاد می شود عناصر زیر در برنامه هفتم توسعه ملی گنجانده شود.
الف- سیاسی و ساختاری: تامین منابع مالی کافی و رفع تحریم ها، خنثی سازی و عادی سازی روابط سیاسی با کشورهای جهان و پیوستن به جامعه جهانی و پذیرش مقررات بین المللی به ویژه در زمینه مالی و بانکی با اصلاح ساختار بازار انرژی. رفع میانجیگری و مداخله دولت در خرید و فروش و تعیین قیمت انرژی و اجرای نرخ سالانه 30 درصد (ATP)، ایجاد رگولاتور انرژی برای تضمین رقابت با واقعی سازی قیمت حامل های سوخت فسیلی و جلوگیری از انحصار، فعال کردن دیپلماسی انرژی برای احیای بازارهای صادراتی بخش خصوصی. آزادسازی واردات، صادرات و مبادله انواع انرژی توسط بخش خصوصی.

ب- برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری: ایجاد جذابیت کسب‌وکار (ATP) با ارائه سیاست‌های تشویقی چندسطحی مانند کشورهای پیشرو و استفاده از قابلیت‌های بخش 12 قانون رفع موانع تولید برای توسعه (ATP) یا هر سیاست تشویقی مؤثر دیگر و:

– تدوین سیاست های حمایتی در زمینه گرمایش و سرمایش خورشیدی، تامین (ATP) حمل و نقل، تولید محصولات کشاورزی، ایجاد واحدهای نمک زدایی و تولید محصولات دریایی و گلخانه ای.

– توسعه فناوری های مختلف ذخیره سازی برق با اولویت و تاکید بر سوخت هیدروژنی

– توسعه زیرساخت های حمل و نقل برقی با اولویت مترو، اتوبوس های برقی و تاکسی های برقی شهری، استفاده از باتری ماشین های برقی برای ذخیره برق در شبکه.

– بهبود ساختار انرژی کشور

– توسعه خطوط تولید خودروهای برقی در ارتباط با توسعه زیرساخت ها

– آگاهی عمومی و آموزش تخصصی در مدیریت و توسعه انرژی (ETP)

– تولید و توسعه زنجیره فناوری های پیشرفته یا واردات کلیه لوازم، تجهیزات و فناوری های لازم برای کنترل مصرف انرژی و تولید برق تجدیدپذیر. »

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *