طراحی برنامه های توسعه منطقه ای با اولویت در حوزه اشتغال و کارآفرینی در مناطق محروم، یک برنامه کسب و کار دانش بنیان است و یکی از مهمترین اقدامات این طرح، الگوی اشاعه فناوری با محوریت محرومیت زدایی است.
مهدی روح اللهی مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان در حوزه مسکن و زیرساخت های روستایی در گفت و گو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، گفت: این شرکت دانش بنیان به عنوان یک شرکت دانش بنیان فعال است. مخزن در راستای مطالعات و تحقیقات مرتبط با حوزه ناپایداری.
یک فعال اقتصادی در حوزه دانش افزود: یکی از وظایف اصلی این شرکت طراحی برنامه های توسعه منطقه ای با اولویت در حوزه اشتغال و کارآفرینی در مناطق محروم است و یکی از مهمترین اقدامات این بنگاه دانش مدل انتشار فناوری در محله های محروم در واقع این بنگاه دانش بنیان به تبیین مدل انتشار فناوری از منظر ساختاری و نهادی، الزامات لازم برای این کار، مدل مشارکت نهادهای امانتداری در این بخش پرداخت.
روح اللهی درباره موانع موجود در حوزه زندگی و فناوری افزود: این اتاق فکر در دو سال گذشته به شکلی خاص وارد عرصه زندگی و فناوری شده و گلوگاههای موجود در این حوزه را بررسی کرده و برنامهریزی کرده است. یکی از موانع اساسی فناوری در مناطق محروم به دلیل سختگیری در ارزیابی محصولات جدید زیستی و فناوری در این مناطق یا به عبارتی تضاد منافعی است که در دستگاه های خاص وجود دارد.
اقدامات اساسی برای رفع موانع صادرات
وی درباره مشکلات پیش آمده در صادرات این محصول گفت: با تشکیل کارگروه های مردمی، مقررات صادرات تغییر کرده و موانع موجود در آن به درستی رفع شده تا صادرات به درستی پیش برود.
وی افزود: از مجموعه خدمات ارائه شده توسط این شرکت می توان به مدل برنامه ریزی برای توسعه زنجیره اقتصادی در مناطق محروم اشاره کرد. زیرا امکان استفاده از تمامی منابع زنجیره های تولیدی و خدماتی وجود ندارد.
یک فعال اقتصادی دانش بنیان گفت: از مجموعه پروژه های کلان انجام شده توسط این اتاق فکر، این اتاق فکر با شناسایی اولویت مناطق محروم، برنامه بلندمدت و پایداری میان مدت برای کانال های اولویت دار اقتصادی طراحی می کند. و نقش دستگاه ها را در آن توضیح می دهد.ایدئولوژی کاملاً بومی است.
برنامه ریزی توسعه کسب و کار محلی
این فعال دانش بنیان در زمینه مطالعات و پژوهش های مرتبط با محرومیت زدایی گفت: در استان سیستان و بلوچستان محصولات متعددی از جمله گیاهان دارویی و دام سنگین مورد تجزیه و تحلیل و ارزیابی قرار گرفته و اقدامات مناسبی در محلی طراحی شده است. این مدل برای جنوب تهران در منطقه شهید هرندی (دروازه غار) به عنوان مدل برنامه ریزی توسعه بنگاه محلی ساخته شده است.
روح اللهی افزود: در زمینه پایش فناوری های نوینی که ظرفیت ایجاد اشتغال در مناطق محروم را دارند مانند حوزه بیوتکنولوژی با اولویت جلبک که طراحی شده و در مرحله تثبیت است، تیم های مورد نظر به مناطق جنوبی کشور از جمله سواحل چابهار برای انجام کار طراحی میدانی به راحتی نقش مهمی در توسعه صنعت جلبک دریایی و اشتغالزایی در مناطق محروم داشته باشند.
توسعه بخش های اقتصادی مناسب طراحی شده است
وی بیان کرد: یکی از اهداف بنگاه دانش بنیان توسعه رصد فناوری های نوین در حوزه اشتغال زایی نسبت به سایر محصولات است و با توجه به سیاست شرکت با توجه به نیاز مناطق محروم، توسعه مناسب راهکارهای اقتصادی با اولویت دادن به مشاغل دانش طراحی شده است.
وی درباره اتاقهای فکر و سیاستهای دانش بنگاهها گفت: اتاقهای فکر در موضوع پیشرفت منطقهای از طریق یک رویداد پیگیری میشود و تدوین این سیاست در مهمترین برنامهها گنجانده شده است، زیرا مناطق محروم برای فعال شدن نیاز به جنبشهای اجتماعی فعال دارند. برنامه دانش بنیان در حال شناسایی ایده ها و نقاط قوت این پروژه است. پروژه ای به طور مشترک با خانه اندیشه ورزن، مجلس و وزارت کشور برای توانمندسازی هسته ها در مناطق مختلف برای ایجاد مشاغل جدید دانش بنیان بر اساس مزیت های موجود در منطقه در حال برنامه ریزی است.