
این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر اینکه مخالف ایجاد فضای گلخانه ای برای حمایت از کسب و کارهای دانش بنیان است، گفت: در شرایط کنونی کسب و کارهای دانش بنیان و سرمایه گذاران باید با توجه به ظرفیت های اقتصادی کشور دامنه فعالیت خود را افزایش دهند. .
حسن حیدری کارشناس کسب و کار دانش بنیان در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، با توجه به شرایط فعالیت شرکت های دانش بنیان و ظرفیت اقتصاد کشورها به آنها را جذب کند، گفت: شاید در برخی از بخش ها، بنگاه های دانش بنیان و سرمایه گذاران در شرایط فعلی، این حوزه فعالیت های منطبق بر توانمندی های اقتصادی کشور را نداشته باشد. اما قطعاً باید با توجه به پتانسیل های این بخش نوظهور اقدامات جدیدی انجام شود.
برخی از آنها مبتنی بر دانش هستند تا فقط از مشوق ها استفاده کنند
وی افزود: فضای کسب و کار کشور به دلیل تحریم ها، سیاست های اعمال شده و سایر موانعی که با آن مواجه است مناسب نیست. اگر مشوق های کسب و کارهای دانش بنیان برداشته شود، برخی از این مشاغل به هیچ وجه در ایران نمی مانند. البته شرکت هایی هم هستند که دانش بنیان هستند و فقط از این مشوق ها استفاده می کنند.
حیدری گفت: می توان گفت که کسب و کارهای دانش بنیان در ایران می مانند و بر اساس دانش و تجربه خود در کشور فعالیت می کنند، در حالی که کسب و کارهای غیر دانش بنیان نیز می توانند در ایران فعالیت کنند. به طور کلی باید گفت که زمینه فعالیت بنگاه های دانش بنیان در کشور مناسب نیست.
بانک ها یا صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر باید بتوانند به طور مؤثرتری با پایگاه های دانش کار کنند
این کارشناس اقتصادی درباره نظرات مختلف در خصوص حمایت و عدم حمایت از کسب و کارهای دانش بنیان بیان کرد: دولت نباید شرایطی را فراهم کند که از کسب و کارهای دانش بنیان در این راه حمایت شود بلکه باید فضایی را فراهم کند که افراد و نهادها از این قبیل حمایت کنند. از آنجایی که بانک ها یا صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر می توانند تجارت موثرتری با کسب و کارهای دانش بنیان داشته باشند.بودجه عمومی برای ایجاد گلخانه ای برای حمایت از کسب و کارهای دانش بنیان.
شرکت ها و صنایع موجود باید به تحقیق و توسعه روی آورند
وی افزود: اگر دولت می خواهد سیاستی برای حمایت از بنگاه های دانش بنیان داشته باشد باید شرکت ها و صنایع موجود را ترغیب کند که طبیعتا به سمت تحقیق و توسعه روی بیاورند، این ایده خوبی نیست که هر جوان با ایده و خلاقیت به سمت تحقیق و توسعه برود. ایجاد یک کسب و کار مبتنی بر دانش
حیدری تصریح کرد: افراد کمی مانند رئیس فیس بوک هستند که ایده موفقی داشته باشند، اما بسیاری از استارتاپ ها و صاحبان ایده هستند که برنامه هایشان شکست می خورد و هیچکس از آن خبر ندارد. از 100 جوانی که کسب و کار را راه اندازی کردند، اکثر آنها شکست خوردند و فقط تعداد کمی از مشاغل موفق شدند. بنابراین راه حمایت از دانش بنیان ها و استارت آپ ها باید از واحدهای تحقیق و توسعه در صنایع باشد.
تحقیق و توسعه در خدمت شرکت ها
وی تاکید کرد: فضای کسب و کار کشور باید به گونه ای باشد که بنگاه ها به نفع خود تحقیق و توسعه کنند. در این شرایط و این فضا، کارآفرینان به دنبال افراد و جوانان با ایده هستند و لزومی ندارد که یک جوان کسب و کاری راه بیندازد و به دنبال شرکت هایی باشد که از آنها حمایت کند.
این کارشناس کسب و کار دانش بنیان گفت: به عنوان مثال، اگر یک کارخانه خودروسازی یا یک واحد قطعه سازی در بخش تحقیق و توسعه خود نیاز به ایده و دانش داشته باشد، احتمال موفقیت آن بیشتر از جوانی است که به دنبال تجاری سازی ایده خود است زیرا دسترسی بهتر و مناسب تری به شبکه بازار و تامین مواد و صادرات دارد.
ما به سمت دیگری می رویم
وی افزود: مسیری که دنیا طی می کند استفاده از دانش و ایده های دانش بنیان در تحقیق و توسعه واحدهای صنعتی است اما ما عموماً مسیر عکس را دنبال می کنیم.
دولت باید با تقویت زیرساخت ها به دانش بنیان کمک کند
در ادامه این گزارش جعفر خیرخواهان کارشناس مسائل اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار حوزه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا، گفت: شاید عده ای فکر می کنند برای ساماندهی هر موضوعی، متولی یا سازمانی است. در بخش عمومی مورد نیاز است، در حالی که موسسات بخش دولتی سالهاست که نتوانستهاند بودجههای تخصیصیافته در مورد پایگاههای دانش در حوزههای مرتبط با این بخش را بهطور شفاف اجرا کنند.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: تنها حمایت دولت از نهادهای دانش بنیان ممکن است در حوزه زیرساختسازی باشد. صاحبان ایده و خلاقیت به طور طبیعی جویندگان محصول را پیدا می کنند و با مشتریان خود چه در بازار داخلی و چه در خارج از کشور ارتباط برقرار می کنند.
شرایط جذب ایده های دانش محور
خیرخواهان ادامه داد: رشد کسب و کارهای دانش بنیان نیاز به ساختار اداری جدید و یا لطف دولت ندارد، بلکه باید با ایجاد زیرساخت های مناسب برای فعالیت فعالان اقتصادی، زمینه جذب ایده های دانش بنیان را فراهم کرد.
وی بیان کرد: دانش ابزاری اساسی برای رشد و تقویت تفکر است و دانش محصولات مناسب تری به ارمغان خواهد آورد.
خیرخواهان بیان کرد: حفظ ارزش پول ملی و امنیت سیاسی وظیفه کشور است تا فعالیت و حضور فعالان اقتصادی تضمین شود و طبیعی است که صاحبان ایده و تولید کشورهای دیگر نیز به سمت کشور هجوم بیاورند. ایران و جلوگیری از فرار پدیدآورندگان از کشور.