اخبار سیاسی روز

نوآوری در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از دیدگاه رضوانی

* با توجه به جایگاه اتاق فکر چرخه نوآوری در ساختار مرکز الگو، این اتاق فکر چه وظایف و ماموریت هایی را می تواند انجام دهد؟

* نقش و سهم مؤسسه چرخه نوآوری در تدوین سند الگوی اسلامی – ایرانی چیست؟

* برای بهبود عملکرد مرکز نمونه و گروه های کانونی چه پیشنهادی دارید؟

انتهای پیام/

در این راستا معتقدم برای گسترش فرهنگ گفتمان می توان نشست ها و نشست های تخصصی را با دعوت از صاحب نظران و نخبگان علمی به منظور الگوبرداری و تبیین اولویت ها و همچنین برگزاری همایش های علمی سالانه با مشارکت دانشگاه ها و حوزه های علمیه برگزار کرد. انتقال تجربیات به هدف ارتباط با جامعه هدف و مشارکت نخبگان حوزوی و دانشگاهی در سیاستگذاری یکی از اقدامات و ابتکارات موثر مرکز نمونه است که زمینه تبادل دانش و پیشنهاد را فراهم می کند و از این طریق سیستم مدیریت دانش و پیشنهادات تشکیل شده است.

مهمترین نقشی که موسسه نوآوری در مستندسازی الگوی پیشرفت اسلامی-ایرانی ایفا کرده است، تمرکز بر آینده نگری و انعطاف پذیری در اتخاذ تدابیر مرتبط با لایه های مختلف الگوی پیشرفت اسلامی- ایرانی است. در واقع کمک به تبدیل یک اندیشه به آرمان و در پیوند با آرمان های انقلاب اسلامی مبتنی بر نوآوری و تحقق تمدن نوین اسلامی است. بر این اساس، تلاش و رویکرد محوری الگوی پیشرفت اسلامی- ایرانی این است که حرکت از وضعیت فعلی جامعه به وضعیت مطلوب، به شکلی بدیع شکل گرفته و تثبیت شود. از جمله در این راستا به منظور نهایی سازی اقدامات مربوط به سند الگوی پایه به ویژه در حوزه فناوری و نوآوری با همکاری اعضای اتاق فکر طی سال های 1399 و 1400 نتیجه گیری و پیشنهادات مطلوبی ارائه شد. ارائه شدند.

به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از دفتر ارتباطات مرکز ایرانیان الگوی اسلامی پیشرفت، در این گفت و گو، محمدرضا رضوانی، دکترای اقتصاد صنعتی، پژوهشگر و مدرس مراکز آموزش عالی و عضو مرکز چرخه نوآوری الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به صورت علمی در تدوین مدل شامل نوآوری مبتنی بر نظام حل مسئله در حمایت از محصولات ایرانی، تبیین رویکردهای نوآوری در سیاست های اقتصاد مقاومتی، آینده پژوهی و الزامات آتی بر اساس الگوی پیشرفت اسلامی-ایرانی با تاکید بر نوآوری، استراتژی تولید بدون کارخانه در راستای جهش تولید، سیاست‌های توسعه فناوری استراتژیک و نوآوری مبتنی بر دیپلماسی علمی و اقتصادی و سایر موضوعات ارائه شده در جلسات و کنفرانس‌های مرکز الگو به دقت مورد توجه قرار گرفته است.

* با توجه به اینکه موسسه چرخه نوآوری در سال های اخیر به مجموعه اتاق فکرهای مرکز مرکز اضافه شده است، اهمیت این اتاق فکر چیست و چه ماموریت هایی دارد؟

* دسترسی جامعه نخبگان به دانش و تجربه اتاق های فکر و بیان نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود چگونه امکان پذیر است؟

در حوزه رسالت و مأموریت اصلی موسسه چرخه نوآوری، مرکز پیشرفت الگوی اسلامی-ایرانی، به طور کلی در فراگیری، توانمندسازی، جریان سازی و گفتمان نوآوری، انگیزه، تحرک و پویایی جامعه در حوزه نوآوری و همچنین برای تبیین سیاست های حمایت از نوآوری و مبتکران خلاصه می شود. در این راستا شناسایی و تبیین اولویت ها، ضرورت ها و علاوه بر آن شناسایی موانع و چالش های پیش رو در حوزه نوآوری و انتظارات بازیگران عرصه نوآوری حائز اهمیت است. نظام ملی نوآوری یکی از محوری ترین حوزه های فعالیت اتاق فکر بود.

ابتدا باید اهمیت و ضرورت نوآوری را به تغییرات و چالش های پیش رو نسبت داد. تغییرات نیز عموماً به دنبال نیازها هستند. بنابراین برای مدیریت تغییر و واکنش به تغییر و حل مشکلات و چالش های نوظهور باید نوآوری را برانگیخت. از طرفی اصل رقابت و رقابت پذیری در همه زمینه ها به برکت نوآوری امکان پذیر است. در اینجا لازم است مفهوم نوآوری را مرور کنیم و اینکه به طور کلی نوآوری به عنوان فرآیند جمع آوری تمام ایده های جدید و مفید برای حل یک مشکل در نظر گرفته می شود. یکی از جنبه های مهم نوآوری، ارتباط نزدیک و گسترده آن با فناوری، فناوری و روش های تولید کالا و خدمات است. از سوی دیگر، نوآوری عبارت است از به کارگیری ایده های جدید و اجرای ایده های جدید که می تواند مربوط به تولید محصول، بازار و اقتصاد و یا نوآوری در برنامه ها، روش ها و فرآیندها، سیاست ها، سازمان ها و ساختارها و همچنین نوآوری باشد. فناوری های اجتماعی و موجودات مدیریتی؛ بنابراین، نوآوری؛ محدود به یک بخش خاص و یک فعالیت خاص نیست. بلکه در ابعاد مختلف فردی، اجتماعی، سازمانی و در حوزه های گوناگون فراگیر است. مطالب فوق نیز این پیام را دارد که امروز نوآوری جهانی است و مرزی در این زمینه وجود ندارد. به عبارت دیگر، نوآوری نه محدود به موضوع است و نه به زمان و مکان. به همین دلیل است که ما همیشه در مورد چرخه نوآوری صحبت می کنیم، زیرا این چرخه تمام نشده است.

* اهمیت ورود به موضوع نوآوری و ارتباط آن با تمامی وظایف مرکز الگو چگونه ترسیم و تحلیل می شود؟

همچنین باید توجه داشت که بازتاب هر دینی در ساختارهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، اداری، مدیریتی و حاکمیتی به وضوح قابل مشاهده است. دین مبین اسلام در مفهوم جهانی به محدودیت ها، بایدها و نبایدهایی اشاره دارد که جامعه را در مسیر هدایت، تعالی و اصلاح فردی و اجتماعی قرار می دهد. بنابراین یکی از برنامه ها و ماموریت های اتاق فکر و مرکز مدل چرخه نوآوری، اشاعه بایدها و نبایدها بر اساس ایدئولوژی و جهان بینی اسلامی در تصمیم گیری ها، تصمیم گیری ها و برنامه ها و در نهایت کمک به تحقق تمدن نوین اسلامی موسسه نوآوری علیرغم تازه تاسیس بودن نسبت به سایر اندیشکده ها، کاملاً خوب اداره می شود و نقش ارزنده و موثری در دستیابی به اهداف و رویکردهای مرکز نمونه داشته است.

اینجانب به منظور بهبود عملکرد مرکز نمونه، به ویژه اتاق های فکر، یعنی افزایش کارایی و اثربخشی فعالیت ها، آن را با توجه به ماهیت و تکالیف مرکز نمونه و همچنین وظایف مرکز، مناسب و ضروری می دانم. اتاق های فکر تخصصی، دعوت نامه ها، نظرسنجی ها و پرسش ها در مورد موضوعات کاربردی. در این راستا و برای رفع مشکلات خاص و مورد نظر باید از مجموعه وزارتخانه ها، سازمان ها و نهادهای تخصصی ذی ربط و ذی صلاح استفاده شود. و برقراری ارتباط بین وزارتخانه ها، سازمان ها و نهادها بر اساس تقاضای حل مسئله بر اساس الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت.

بسمه تعالی و با تلاش جناب عالی و همکاران در تبیین برنامه ها و جایگاه مؤسسه نوآوری، بحث مفصلی در مورد مطالب فوق وجود دارد، اما فرض بر این است که جایگاه و اهمیت نوآوری بر اساس مأموریت های الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت او به دنبال اصول دینی و اسلامی بود. مخصوصاً در مشهورترین حدیث که بر این نکته تأکید دارد، اگر دو روز مسلمان برابر باشد، از برکت و رحمت و توفیق دور است. بنابراین در یک بیان کلی می توان اهمیت نوآوری را در توسعه و تعالی فرد و جامعه و تحرک و پویایی جوامع بیان کرد.

در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، نوآوری مبتنی بر نظام حل مسئله، صیانت از سرمایه های ایرانی، تبیین رویکردهای نوآوری در سیاست های اقتصاد مقاومتی، آینده پژوهی و الزامات آتی بر اساس الگوی اسلامی ایران پیشرفت با تاکید بر نوآوری، کارخانه- استراتژی تولید آزاد تولید، سیاست های راهبردی در توسعه فناوری و نوآوری مبتنی بر علم و دیپلماسی اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *