شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

الگوی فرهنگ در ایران باید تغییر کند


در بیست و دومین اجلاس بهره وری، بررسی چالش ها و عوامل موثر بر بهره وری در بخش کشاورزی در دستور کار قرار گرفت و نمایندگان بخش خصوصی و کارشناسان دانشگاهی در این خصوص اظهار نظر کردند.

به گزارش ای بی اس نیوز، در ابتدای این جلسه، سید حمید کلانتری، رئیس هیئت مدیره انجمن بهره وری ایران، در خصوص اهمیت بهره وری در بخش کشاورزی صحبت کرد و چند سوال اساسی را مطرح کرد که باید به آنها پاسخ دهد. این ملاقات؛ بهره وری که منجر به امنیت غذایی جامعه می شود به چه عواملی بستگی دارد؟ با نگاهی به مؤلفه های بخش کشاورزی، کجا با «ناکارآمدی» و «بازده پایین» مواجه هستیم؟ در قانون بهره وری مصوب 1388 شورای اسلامی، اقدامات زیادی برای ارتقای بهره وری آب و کشاورزی وجود دارد. این قانون چقدر خوب اجرا شده و چرا بسیاری از این قانون اجرا نشده است؟

وی گفت: مقایسه آمار تولیدات کشاورزی نشان می دهد که در ابتدای انقلاب تولید محصولات کشاورزی به 27 میلیون تن تا 130 میلیون تن رسید. این به این معنی است که ما یک تولید ضرب در 5 داریم. اما سوال اینجاست که آیا این افزایش با بهره وری همراه بوده است یا با تخریب منابع اساسی مانند آب های زیرزمینی به این میزان افزایش دست یافته ایم؟

رئیس هیئت مدیره انجمن بهره وری ایران ادامه داد: در حال حاضر 400 هزار حلقه چاه بدون مجوز در کشور وجود دارد. موضوعاتی مانند آموزش، مکانیزاسیون و کشاورزی هوشمند، توسعه آبیاری نوین، کشت و ترویج گلخانه ای، چه نقش و سهمی در بهره وری کشاورزی دارد؟ چه چالش هایی در سیستم توزیع نهاده، تولید محصول، ضایعات و بهره وری داریم؟ در بحث یکپارچه سازی اراضی تا چه حد توانسته ایم با مدیریت کل نگر کشاورزی خرد را ارتقا دهیم؟ سیاست زراعی که یکی از وعده های وزارت کشاورزی بود چه نقشی در بهره وری دارد؟ سهم شبکه های زیر سدها در بهره وری آب چیست؟

پس از آن محمدحسین شریعتمدار، رئیس مرکز ملی مطالعات آب و کشاورزی اتاق ایران گفت: باید به بهره وری در همه ابعاد مسائل اجتماعی و اقتصادی توجه شود. باید به بهره وری در همه زمینه های اقتصادی توجه شود. ضایعات غیر ضروری را می توان از منظر بهره وری اصلاح کرد.

شریعتمدار گفت: در بخش پسماند 30 درصد محصولات کشاورزی اگر معادل آب آن را محاسبه کنیم حدود 13 درصد آب مصرفی خواهد بود. بهره وری باید در اولویت کار اقتصادی و اجتماعی کشور قرار گیرد، بازیگران، تصمیم گیران سیاسی و مصرف کنندگان همگی به این حوزه توجه داشته باشند تا با جلوگیری از هدر رفت عوامل تولید، ظرفیت های کشور برای پیشرفت آزاد شود. از سال 1394 در همایش صرفه جویی در مصرف آب که در زمان مهندس چیت چیان برگزار شد، پیشنهاد دوسالانه شدن همایش آب را دادیم و قرار شد در اتاق ایران ایستاده شود.

بر اساس اعلام اتاق بازرگانی، عباس کشاورز – معاون مرکز ملی مطالعات آب و کشاورزی اتاق ایران – گفت: کشاورزی در ایران با چالش‌های فراوانی مواجه است. با وجود برنامه های پنج ساله توسعه، چالش های بخش کشاورزی همچنان قوی و تشدید شده است که باعث شده بهره وری کشاورزی بالا نباشد و افزایش تولیدات کشاورزی با فشار منابع و تخریب منابع همراه باشد. همانطور که کار به جایی رسیده است که تغییر جدی در ثبات زمین داریم. ما در زمینی خشک و نیمه خشک زندگی می کنیم، اما انتظارات کشاورزی ما مشابه مناطق دیم است. از دهه 1930 همین مدل بوده است و محصولات غذایی و فرمول ها نیز در همین ترکیب هستند. این مدل پیامدهایی برای کشور ما دارد. بهره وری افزایش نیافته و قدرت رقابت را از دست داده ایم و زمین دچار فرسایش جدی شده و درآمد کشاورزان در حال کاهش است و بدون افزایش درآمد سرمایه گذاری برای توسعه امکان پذیر نیست و دولت نمی تواند چنین هزینه هایی را تامین کند. مصرف آب بر کشاورزی تحمیل شده است.

کشاورز گفت: سهم آب مصرفی کشاورزی 60 میلیارد مترمکعب است اما سطح زیر کشت محصولات دائمی ما یعنی باغداری و جنگلداری از یک میلیون و 900 هزار هکتار به 2.5 میلیون هکتار افزایش یافته و 600 هزار هکتار افزایش یافته است. . . از سوی دیگر، بخش کشاورزی کشور که عموماً در برابر کم آبی مقاومت بیشتری دارد، 100 هزار هکتار افزایش یافته است، در واقع یکی از دلایل کمبود منابع آبی کشور، توسعه بخش کشاورزی است.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *