چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

بلایی که استثمار بر سر «ایران» آورده است.

ایجاد شبکه ای از نیروهای تأثیرگذار، تقویت و تثبیت کرامت انسانی و اجتماعی شهروندان همسایه شمالی و تحقیر روحی و روانی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی درباریان و رجال ایران در طول یکصد سال اجرای این قانون. قرارداد تجاری ایران و امپراتوری شمالی، حاصل اعطای امتیازات ویژه توسط شاهان سلسله صفوی، حاکمان مستبد و استثمارگر بودند.

به گزارش ای بی اس نیوز، امروز 30 اردیبهشت ماه، نود و ششمین سالگرد لغو موافقتنامه حکم کنسولی یا قرارداد تجاری ایران و شوروی در سال 1306 است.

قدرت‌های استعماری از قرن یازدهم هجری قمری وارد هر کشوری شدند، ابتدا قدرت نظامی پادشاهان و بزرگان این سرزمین را سنجیدند، سپس با شناسایی درباریان و رجال مستعد شبکه‌ای از نیروهای تأثیرگذار را در بدنه حکومت اندازه‌گیری کردند. و از طریق آنها به اهداف استثماری و غارتگرانه خود دست یافتند.

اقدام دوم آنها تضمین اعتبار و کرامت شهروندان خود در کشورهای استثمار شده بود. امپراتوری های غرب، چه با فریب و چه با تهدید، قراردادی را به امضای درباریان و قضات کشور استثمارشده منعقد کردند که بر اساس آن، دستگاه حاکم این کشورها حق قضاوت و مجازات شهروندان استعمارگر را نداشت. قدرت ها

و البته تیر خلاصی از قدرت های استبدادی با همان معاهده موسوم به حکم کنسولی یا تسلیم به بدن کشورهای جهان سوم زده شد. به محض تقویت و تثبیت جایگاه انسانی و اجتماعی شهروندان خود در کشورهای غربی، به سرعت حق هرگونه شکایت و اعتراض مسافران شرق را از خود سلب کردند، به طوری که در اوج تبعیض و گستاخی، طعم تلخ روانی به مشام می رسد. و ذلت اجتماعی با طعم تحقیر سیاسی و اقتصادی کشورهای مرعوب چاشنی شد.

سابقه عملیات

بانیان این عمل مبارک، درباریان و دیوانیان سلسله صفویه بودند. پادشاهان عصر صوفیه به دلایل نامعلومی روابط خود را با امپراتوری های قدرتمند روسیه، انگلستان، هلند، مجارستان، اتریش و پرتغال به امتیازات ویژه ای گره زدند. مثلاً شاه سلطان حسین آخرین شاه صوفیه و صدراعظمش فتحعلی خان در سپتامبر 1087 در یک ماده و 31 یادداشت با میشل رایسون فرانسوی در عثمانی که سفر کرده بود قرارداد تجارت، اقامت و کشتیرانی منعقد کردند. به ایران

در این قرارداد، سلطان حسین و فتحعلی خان توافق کردند که در صورت بروز اختلاف بین اتباع فرانسوی و ایرانی در خاک ایران، قاضی ایرانی حق رسیدگی به اختلافات و جرایم مشروط به حضور کنسول فرانسه را داشته باشد. آنها همچنین توافق کردند که در صورت اختلاف بین فرانسوی ها و سایر خارجی ها، قضات ایرانی و دادگاه های اسلامی حق دخالت در چنین دعاویی را ندارند.

فاجعه ای که استثمار به بار آورده است

مناطق گمشده شمال ایران

امتیازات روسیه

پنج دور جنگ خونین بین پادشاهی ایران و امپراتوری روسیه در زمان سلطنت دو شاهزاده همنام یکی شاه عباس دوم صفوی و دیگری عباس میرزا ولیعهد فتحعلی شاه رخ داد. این جنگ ها بین سال های 1651-1653، 1722-1723، 1796، 1813-1804 و 1826-1828 بر سر حاکمیت مورد مناقشه بر سرزمین ها و کشورهای قفقاز رخ داد. مناطق مورد مناقشه اصلی شامل بخش اعظم داغستان، معروف به ماوراء قفقاز، آران، گرجستان و ارمنستان بود.

در جریان این جنگ‌ها، اداره سرزمین‌های مذکور بین دو پادشاهی تغییر یافت، اما بین جنگ دوم که در سال‌های 1722 و 1723 روی داد و جنگ سوم که در سال 1796 روی داد، قراردادها و معاهدات بسیاری بین روسیه و ایران رد و بدل شد. البته امپراتوری عثمانی نیز به منطقه قفقاز طمع داشت. علاقه آنها به این منطقه جنگ بین ایران، روسیه و عثمانی را پیچیده کرد. البته پادشاهان ایران و روسیه در این جنگ ها علیه امپراتوری عثمانی متحد شدند.

اما ایران در پنجمین جنگ خود با روسیه متحمل شکست سنگینی شد و مجبور به امضای دو معاهده در سالهای 1207-1827 م.

اولین عهدنامه به عهدنامه معروف ترکمانچه معروف شد که در روستایی به همین نام منعقد شد. این رساله حاوی مسائل سیاسی بود که شامل یک مقدمه و 16 باب بود.

معاهده دوم یک قرارداد تجاری بین دو کشور بود که شامل مسائل اقتصادی و حقوقی بود.

هر دو عهدنامه توسط عباس میرزا نایب السلطنه فتحعلی شاه و میرزا ابوالحسن خان ایلچی وزیر امور خارجه امضا شد.

جزئیات قرارداد حقوقی

در فصل دهم این قرارداد تجاری تاکید شده بود: اعلیحضرت پادشاه ایران حق تعیین کنسول و حامیان تجاری را در هر جایی که مصلحت تجارت ایجاب کند برای دولت روسیه محفوظ می دارد و متعهد می شود که این کنسول ها و حامیان را تعیین کند. آنها هر کدام بیش از 10 ملیت نخواهند داشت، رتبه آنها مشمول حمایت، احترام و امتیاز خواهد بود.

اعلیحضرت امپراتور امپراتوری روسیه قول می دهد که با کنسول ها و بازرگانان اعلیحضرت پادشاه امپراتوری ایران نیز همین گونه رفتار خواهد کرد. در صورت شکایت دولت ایران از هر یک از کنسول ها و حامیان بازرگانی روسیه، وکیل یا کارگزار دولت روسیه که در دربار اعلیحضرت پادشاه ایران مستقر می شود و این حامیان و کنسول ها، مستقیماً تحت اختیار او باشد، او را از کار برکنار می‌کند و در کارش دخالتی ندارد، بنابراین اداره امور مذکور را به هرکسی که شایسته بداند می‌سپارد.

فصول هفتم تا نهم این قرارداد مربوط به مسائل حقوقی و رسیدگی به شکایات کیفری اتباع روسیه در ایران بود.

طبق فصل هفتم «کلیه محاکمات و اختلافات بین اتباع روسیه در ایران منحصراً توسط نمایندگان سیاسی یا کنسول های اعلیحضرت امپراتور روسیه (مقیم ایران) و طبق قوانین و آداب و رسوم امپراتوری روسیه انجام می شود. “

بر اساس ماده 8: «در مواردی مانند قتل یا جنایت که هر دو طرف از اتباع روسیه هستند، حق رسیدگی منحصراً در اختیار وزیر قدرت یا کنسول روسیه است، اما در صورتی که یکی از طرفین اتباع روسیه و دیگری تبعه ایران است، متهم (در صورتی که تبعه روسیه باشد) به هیچ وجه قابل تعقیب و یا دستگیری نیست مگر اینکه دخالت وی در این جرم ثابت و ثابت شود و مجدداً پس از اثبات مجرمیت، دادگاه های ایران حق محاکمه او را فقط در حضور نماینده ویژه سفارت یا کنسولگری روسیه دارند.

وقتی متهم (شهروند روس) اتهامات را پذیرفت و حکم علیه وی صادر شد، دولت ایران حق اجرای حکم را ندارد و متهم باید تسلیم وزیر مختار روسیه، کاردار شود. سفارت روسیه یا یکی از کنسول های اعلیحضرت امپراتور روسیه در ایران، او را به روسیه بفرستند و در آنجا حکم را اجرا کنند.

و بر اساس مفاد ماده نهم «دولتهای متعاهد باید به رعایت و اجرای کامل مفاد این سند توجه و اطمینان حاصل کنند». استانداران و فرمانداران و مقامات دولتی ایران در هیچ نقطه ای از کشور حق تخطی از موارد آن را ندارند و در صورت تخلف عزل و مجازات خواهند شد.»

روسیه با امضای این قرارداد بر استقلال قضایی ایران برای رسیدگی به تخلفات و جرایم اتباع روس در ایران تاثیر زیادی گذاشته است. بر این اساس، اگر یک شهروند روس یکی از مردان ایرانی را در ایران می کشت و سپس به اعدام محکوم می شد، دولت ایران حق اجرای حکم را نداشت. قرار بود این محکوم برای اجرای حکم به روسیه اعزام شود و مشخص نبود این حکم اجرا می شود یا خیر.

تبعیض تاریخی

قتل مرتضی قلی خان هدایت ملقب به صنیع الدوله، وزیر دارایی کابینه مستوفی الممالک، نمونه ای از تبعیض در برخورد با جنایات اتباع روسیه در ایران بود.

داستان از این قرار است که در فوریه 1289 دو ارمنی، شهروند روس، صنیع الدوله را کشتند و برای مجازات به مقامات روسیه تحویل داده شدند. در تلگرامی که مخبرالملک برای مخبرالسلطنه فرستاد. نوشته بود: «حضرت مخبرالسلطنه… برادر عزیزمان را به دست دو قفقازی کشت و این دو به زودی از ایران خواهند رفت».

در کشوری که مجازات یک قاتل ممکن نیست و هرکس بر خلاف منافع خود عمل می کند، سرنوشت کسانی که خدمت می کنند فرقی نمی کند».

در مورد محاکمات انجام شده توسط کنسول های داخل ایران، لازم به ذکر است که این نوع محاکمه کاملا تشریفاتی بوده و کار کنسول در محاکمات محدود به تحقیقات مقدماتی بوده و پرونده با متهم به بادکوبه ارسال شده است. تحت نظر قضات روسی، آنها باید محاکمه شوند.

فاجعه ای که استثمار به بار آورده است

پیامدهای داخلی و خارجی

مهمترین پیامد قرارداد تجاری در داخل ایران، سوء استفاده از قاچاقچیان ایرانی بود که به سفارت روسیه در ایران پناه بردند. نمونه تاریخی آن مصادره اموال شعاع السلطنه و سالارالدوله توسط مورگان شوستر، خزانه دار ایران است.

در پی رسیدگی شوستر به این موضوع و انتشار تصمیمی، کنسولگری روسیه در ایران اعلام کرد: شعاع السلطنه و سالارالدوله شهروند روسیه هستند و هیچکس حق تعدی به اموال آنها را ندارد.

این توافق پیامدهای منفی بین المللی برای ایران داشت. این قرارداد علاوه بر تحمیل روابط و مطالبات اقتصادی غیرقانونی و غیرمنطقی روسیه به تجار ایرانی، ایران را مجبور به امضای قراردادهای مشابه با امپراتوری فرانسه در سال 1234، آمریکا در سال 1235 و آلمان، دانمارک، بریتانیای کبیر، اتریش، مجارستان، هلند کرد. ، سوئد، بلژیک و نروژ در سال 1236، یونان در سال 1240، ایتالیا در سال 1241، سوئیس در سال 1252 و آرژانتین در سال 1281.

پس از شکست ناصرالدین شاه در جنگ هرات، دولت انگلیس حقوق و مزایای تسلیم را بر اساس معاهده صلح پاریس در سال 1236 به ایران واگذار کرد و به موجب این معاهده، دولت انگلیس از تمامی امکانات تجاری، سیاسی برخوردار بود. و امتیازات قضایی که روسیه از آن برخوردار است.

فسخ قرارداد

با گشایش ششمین جلسه شورای ملی در 28 تیر 1305، دادگاه و دادگاه ایران زمینه را برای ابطال قرارداد تجاری با شوروی ایجاد کردند.

در 29 اردیبهشت 1306 رضا شاه پهلوی از طریق سفارتخانه های کشورمان در آلمان، ایتالیا، بلژیک، هلند، سوئیس و اسپانیا، خاتمه دادن به وعده های دولت ایران در خصوص صلاحیت کنسولی و مزایای اتباع بیگانه در ایران و یکساله را اعلام کرد. برای خنثی کردن تعهدات گذشته ایران.، اختصاص یافته است.

در این دوره دادگاه های جدید ایجاد و قوانین مدنی و کیفری جدید تصویب شد و سرانجام در 30 اردیبهشت 1307 به مناسبت یکصدمین سالگرد امضای عهدنامه ترکمانچای قرارداد تجاری ایران و شوروی. اتحادیه لغو شد.

مراجع:

زرگری نژاد، غلامحسین 1395، تاریخ ایران در عهد قاجاریه عصر آقا محمدخان، تهران.

دنیس رایت، ایرانیان در میان انگلیسی ها، جلد دوم، ترجمه کریم امامی، تهران، انتشارات نو، 1365، ص320.

محمدتقی خان سپهر، نسخ التواریخ; سلاطین قاجار، به کوشش جهانگیر قائم مگی، تهران، اسلامیه، 1337، جلد 1، صفحه 210.

انتهای پیام

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *