چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

خسارات وارده به صنعت سنگ ناشی از دخالت های ناروا/ دلالان بر عهده گرفته است


ای بی اس نیوز/مرکزی دبیر انجمن سنگ ایران گفت: در صورت پابرجا بودن سیاست های فعلی و موانع قانونی شاهد نابودی صنعت سنگ خواهیم بود.

حسین سروش در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: حدود 300 واحد معدن سنگ در محلات وجود دارد که همه آنها فعال نیستند. ظرفیت تولید سنگ محلات حدود 23 میلیون مترمربع در سال است و در شرایط فعلی با مشکلات موجود، واحدهای استخراج سنگ با ظرفیت حدود 40 درصد خوشبینانه در حال تولید هستند. همچنین در شهرستان محلات حدود 115 معدن مختلف از جمله حدود 85 معدن سنگ تراورتن، تعدادی معدن آهن، کف صنعتی و سنگ مرمر وجود دارد.

وی ادامه داد: از آنجایی که تحمیل هزینه های حمل و نقل به ویژه حمل سنگ های ضعیف توجیه اقتصادی ندارد، بیش از 85 درصد واحدهای سنگبری نواحی از تولیدات معادن همان شهرستان استفاده می کنند. هزینه های حمل و نقل بار مالی سنگینی را بر معادن یا معادن تحمیل می کند که گاهی اوقات از قیمت خود سنگ بیشتر می شود.

وی افزود: جهت گیری های اقتصادی کشور ما مخالف سرمایه گذاری است و خروج آن فرار سرمایه از بخش تولید سنگ خواهد بود. دلیل این امر دخالت نامناسب افراد غیرمتخصص در این زمینه است. یکی از این موضوعات، اصطلاح بیع ناخالص و برداشت های نادرست در این زمینه است.

سروش تصریح کرد: معادن زیادی در ایران و جهان وجود دارد که به دلیل اینکه سنگ آنها به صورت خام وارد بازار شده است به آنها اشاره شده است. هیچ محدودیت سیاسی یا جغرافیایی در مورد سنگ وجود ندارد و بازرگانان کشورهای مختلف سنگ مورد نیاز خود را از سراسر جهان تهیه می کنند. صادرات کشور کوچک عمان با تعداد معادن کوچکتر از انگشتان دست از کشور ما بیشتر است.

آسیب به صنعت سنگ ناشی از تداخل نامناسب

یکی از اعضای شورای سیاستگذاری سنگ کشور گفت: دخالت های بی مورد در صنعت سنگ آسیب زیادی به آن وارد می کند. از آنجایی که قانونگذاران دانش و تخصص لازم را در زمینه سنگ ندارند، نمی توانند برای بهبود وضعیت این صنعت اقدامی انجام دهند.

وی ادامه داد: آمار صادرات سنگ کشور در سال گذشته به طور دقیق مشخص نیست اما احتمالاً حدود 700 تا 800 میلیون دلار است که در مقایسه با گردش مالی تقریبی 25 میلیارد دلاری این صنعت در دنیا رقم قابل توجهی نیست.

وی افزود: از نظر ظرفیت و قدرت جزو 14 کشور دارای سنگ هستیم و به گفته سایر کشورها از نظر تنوع تقریباً در رتبه اول دنیا قرار داریم. از نظر تاریخی، تخت جمشید یا گره های دستی ساخته شده در کوه ها نشان دهنده تاریخ هزاران ساله ما در این صنعت است.

سروش گفت: سنگبری با سیم بری در ایران از همان زمان در معدن سیوند که سنگ آن در تخت جمشید استفاده می شد رواج داشت. این موضوع نشان می دهد که برداشت نیز در این زمان مکانیزه بوده که بقایای آن در حال حاضر موجود است. با توجه به این رکورد می توانستیم جزو کشورهای مطرح در این زمینه باشیم.

وی با بیان اینکه در گذشته جایگاه خوبی در این صنعت داشتیم، گفت: با توجه به نوع تشخیص سیاست گذاران وقت و عدم اولویت برای این صنعت، در شرایط فعلی قرار داریم. اگر احساس نیاز به این صنعت وجود داشته باشد، وضعیت تغییر خواهد کرد. با توجه به پتانسیل های موجود صنعت سنگ می تواند با صنعت نفت رقابت کند اما این صنعت باید باز باشد.

وی تصریح کرد: با توجه به شرایط موجود و هزینه های اکتشاف و احداث معدن سنگ تزئینی و مشکلاتی که متعاقب آن بهره بردار را درگیر خواهد کرد، اکتشاف و استخراج معدن جدید به صرفه نخواهد بود.

8 میلیارد دستگاه پارسال و 15 میلیارد امسال!

قائم مقام شرکت نمایشگاهی یکتا سنگ محلات ادامه داد: در خصوص واردات ماشین آلات معدنی با دو موضوع مواجه هستیم. اولین مشکل این است که با افزایش قیمت دلار، برای دستگاهی که پارسال 8 میلیارد تومان قیمت داشت، اکنون باید 15 میلیارد تومان هزینه کرد. اگرچه امکان خرید ماشین آلات جدید وجود دارد، اما برای واردات آن نیازی به سرمایه نیست.

وی افزود: به دلیل نبود تورم در دنیا، شرکت سازنده ماشین آلات را در اختیار معدنچی قرار می دهد و معدنچی با کار در معدن اقساط ماشین را پرداخت می کند. بعد از 5 سال کار دستگاه مستعمل را در اختیار ما قرار می دهد و این چرخه ادامه دارد. این شرایط هر گونه امکان رقابت را از ما سلب کرده است. در حال حاضر در کشور با مشکل تامین قطعات یدکی و قطعات یدکی ماشین آلات و کارخانه های معدنی و نهاده های آنها مواجه هستیم.

ظواهر و رفتارهایی که منجر به عوارض می شود

سروش تصریح کرد: نوع نگاه دولت به عوارض، مالیات و عوارض، برخورد با معدن داران و نگاه به این صنعت عوارضی را ایجاد می کند که نتیجه آن دلسردی دست اندرکاران این صنعت نخواهد بود. از آنجایی که مبارزان این صنعت قشر خاصی هستند که جایگزین نشده اند، اگر سرمایه خود را از صنعت سنگ خارج کنند، بعید است که معدنکاری به این شکل اصلاح شود.

وی بیان کرد: مشکل دیگر این است که کارخانه های سنگ حتی با وجود مشکلات اقتصادی نمی توانند فعالیت خود را تعطیل کنند، زیرا در صورت تعطیلی امکان سرقت تجهیزات آنها وجود دارد و در صورت سرقت کابل ها دیگر امکانی برای کارخانه ها وجود ندارد. کارخانه ها برای خرید آنها. به همین دلیل باید با حداقل ظرفیت و حداقل کارگر به کار خود ادامه دهند.

سروش ادامه داد: از سوی دیگر از نظر فنی کارخانه های سنگ نباید تعطیل شوند زیرا در صورت تعطیلی دستگاه ها و قطعات آن آسیب زیادی می بیند. اگر یک خط تولید به مدت یک سال متوقف شود، دستگاه باید تعمیر اساسی شود. بنابراین در صورت تعطیلی کارخانه، ماشین ها باید روشن شده و شروع به حرکت کنند.

رئیس انجمن سنگ محلات اضافه کرد: با این وضعیت فعالیت مالک با محاسبات سالانه متوجه می شود که سودی نبرده و فقط لوازم خود را رد کرده است. تنها خوشحالی او شاید این باشد که به دلیل تورم، قیمت وسایل و املاکش افزایش یافته است که سود ظاهری هم هست.

وی گفت: یک معدن سنگ متوسط ​​برای تخمگذار و فرآوری روزانه 15 تن سنگ معمولی به حدود 10 میلیارد تومان هزینه ساخت و حدود 15 میلیارد تومان سرمایه در گردش نیاز دارد که شامل حقوق کارگران می شود.کارگران، هزینه مواد مصرفی، عوارض و مالیات و سایر هزینه ها. .

نمایشگاه نیم ور توانمندی های صنعت سنگ بومی را به فعالان سنگ نشان می دهد

سروش درباره نمایشگاه بین المللی سنگ که هر ساله در نیم ور برگزار می شود، گفت: نمایشگاه سنگ با فراهم آوردن بستری برای گردهمایی با حضور فعالان صنعت سنگ و ارائه بستری برای گفت و گو و آشنایی بین آنها، منجر به انتقال تجربیات و توسعه می شود. ارتباط و افزایش اطلاعات فعالان این عرصه با ظرفیت موجود در شهرهای مختلف پیوند خورده است. این نمایشگاه توانمندی های صنعت سنگ بومی را به فعالان این عرصه نشان می دهد و می تواند همدلی و همگونی انجمن های سنگ موجود در محلات را ایجاد کند.

وی درباره صادرات نیز گفت: صادرات موثر نیازمند چند عنصر اساسی است. اولین قدم اعتماد متقابل بین دولت و بخش خصوصی است. ما باید به دنبال راه هایی باشیم که این اعتماد را به شرایط استاندارد نزدیک کنیم. یک صادرات موفق مستلزم شرایط پایدار، بدون ریسک و ثبات اقتصادی و سیاسی است.

پایانه صادرات سنگ به 200 هکتار زمین نیاز دارد

دبیر کانون سنگ ایران گفت: در برپایی نمایشگاه اقدامات خود را انجام داده ایم اما باید اقداماتی از سوی دولت انجام شود. در زمینه بازگشت پول صادراتی نیز با مشکلاتی مواجه هستیم و قطعاً زمانی که موانع برداشته شود و صداقت برقرار شود و اعتماد ایجاد شود، صادرات می تواند به جایگاه واقعی خود دست یابد.

سروش ادامه داد: پایانه صادراتی نمایشگاه سنگ در حال حاضر فعال است و پیشرفت فیزیکی خوبی دارد اما برای بهره برداری واقعی از آن به 200 هکتار زمین نیاز داریم تا پایانه صادراتی باشد. مجموعه نمایشگاهی در حال حاضر به 15 هکتار زمین نیاز دارد که در تهیه آن با مشکل مواجه هستیم.

دلالان زمام امور را در دست گرفته اند

یکی از اعضای شورای سیاست گذاری سنگ کشور اضافه کرد: در هر صنعتی باید دلال وجود داشته باشد، آنها در زنجیره ارزش جایگاه خود را دارند زیرا یک فرد می تواند تولیدکننده خوبی باشد اما نتواند محصول خود را به خوبی ارائه کند، اما مشکل اینجاست که با توجه به شرایط حاکم بر کشور، دلالان تسلط یافته اند.

سروش تصریح کرد: واحد تولیدی به دلیل ناتوانی در تامین نیازهای مالی محصول خود را پیش فروش می کند و از آنجایی که در این زمینه نقطه ضعفی وجود دارد و از طرفی طرف مقابل نقدینگی دارد و از حمایت سیستم بانکی برخوردار است. سفته باز برای تولیدکننده تعیین تکلیف می کند و محصول تولید شده را با قیمتی بسیار کمتر از قیمت تمام شده خریداری می کند.

رئیس انجمن سنگ محلات گفت: تهیه کننده به دلیل نداشتن نقدینگی و تعهدات مالی مجبور به موافقت با این معامله است. این مشکل باعث می شود که تولیدکننده هر روز ضعیف تر شود و سفته باز قوی تر شود. این مشکل در مورد معادن و به شدت در مورد معادن صدق می کند.

سروش ادامه داد: اگر سیستم بانکی نقدینگی را برای معدنچیان یا سنگ تراش ها تضمین کند، فعالان صنعت سنگ هرگز حاضر به انجام چنین معامله ای نخواهند بود، در نتیجه دلالان بازار را ترک می کنند و دلالان واقعی وارد بازار می شوند. در مجموع، وقتی صنعتی در معرض چنین گمانه‌زنی‌هایی قرار می‌گیرد، مرگ آن نزدیک است.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *