کارشناس مسائل بینالملل میگوید: با نزدیک شدن به زمان «لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران»، کشورهای اروپایی تحت فشار فزایندهای از سوی لابی ضد برجام و اوکراین برای جلوگیری از این اتفاق قرار میگیرند.
رضا نصری در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با توجه به اینکه تحریم های تسلیحاتی علیه ایران در اکتبر 2023 به طور کامل لغو می شود، برخی معتقدند کشورهای اروپایی می توانند از مکانیسم ماشه برای تمدید تحریم ها علیه ایران استفاده کنند تا ایران را درگیر کنند. به نظر شما احتمال فعال شدن مکانیزم ماشه به بهانه فروش پهپاد به روسیه چقدر است؟ وی گفت: اگر از منظر «منطق سیاست خارجی» به موضوع نگاه کنیم، فکر نمیکنم کشورهای اروپایی خودشان تمایلی به تشدید تنش با ایران و ایجاد بحران جدید برای خود داشته باشند. اما باید توجه داشت که سیاست خارجی این کشورها تا حد زیادی تابع «سیاست داخلی» است و اگر از این زاویه به موضوع نگاه کنیم، انتظار میرود که تاریخ «لغو تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران» باشد. آنها بیش از پیش مورد هدف لابی های ضد ایرانی قرار می گیرند. برجام و لابی اوکراین باید برای جلوگیری از این اتفاق تحت فشار قرار گیرند.
وی ادامه داد: به عبارت دیگر، اگر خود را به جای یک سیاستمدار ارشد غربی که طرفدار احیای توافق هسته ای است قرار دهید، خواهید دید که در آن زمان رقبای سیاسی و افکار عمومی شما را در موقعیتی قرار خواهند داد که باید برای خود توضیح دهید که چرا از منظر قانونی دست کشوری را می خواهید که متهم به شرکت در جنگ علنی اوکراین است تا آنها بتوانند راحتتر به اقدامات خود ادامه دهند؟ طبیعتا پاسخ به این سوال و مقابله با احساسات عمومی (حتی اگر محصول اتهامات واهی باشد) برای هر سیاستمداری با ملاحظات انتخاباتی بسیار دشوار خواهد بود. حداقل تا حد زیادی روی محاسبات و تصمیم گیری او تأثیر می گذارد.
نصری گفت: اصولاً جریاناتی که از ابتدا ایران را به مشارکت در جنگ اوکراین متهم می کردند، برای بهره برداری از آن در همان روزها شروع به انجام این کار کردند! از آن زمان تاکنون به دولت ایران پیوسته هشدار داده شده است که به طور جدی و فعال از جلب توجه این اتهام در افکار عمومی جهان جلوگیری کند. اما متاسفانه امروز اتهام دخالت ایران در اوکراین به یک مانع سیاسی پرهزینه برای این کشور تبدیل شده است. در مقابل، در خود پرونده برجام، پویایی مسلط بین طرفین از دو سال پیش به دینامیک مبتنی بر «اهرم» تغییر کرده است. یعنی از یک طرف غرب تحریم ها را تشدید می کند و در مقابل ایران درصد غنی سازی را افزایش می دهد! در پویایی تجهیز، طبیعی بود که در نهایت کار به جایی میرسید که غرب ایران را تهدید به اجرای مجدد قطعنامههای شورای امنیت کرد و ایران در مقابل، مسئله خروج از NPT را مطرح کرد. برای حل این مشکل، ابتدا طرفین باید تصمیم بگیرند که این پویایی منفی فعلی را به پویایی مثبت تبدیل کنند و با تعریف «اهداف مشترک» مشکل را حل کنند.
این کارشناس مسائل بین الملل در پاسخ به اینکه اروپا روسیه را به اخلال در مذاکرات به دلیل پرونده اوکراین متهم می کند و روسیه اروپا و آمریکا را مقصر تاخیر در مذاکرات می داند، به نظر می رسد این کارشناس مسائل بین الملل با تمدید پرونده اوکراین فکر می کند. آیا این چشم انداز وجود دارد که دیپلمات های غربی و روسیه راهی برای نشستن رو در رو در مورد موضوع بین المللی مانند برجام نداشته باشند؟ وی گفت: به هر حال تاخیر در احیای برجام باعث شده است که لابی های ضد برجام در آمریکا موانع جدیدی ایجاد کنند – و موانع قبلی را تقویت کنند و همچنین موضوعات و درگیری های نامربوط را در پرونده هسته ای وارد کنند. . . این وضعیت ایران را در موقعیتی قرار داده است که علاوه بر چالشهای ویژه هستهای، باید چالشهای جدیدی را نیز برای از سرگیری مذاکرات مدیریت کند. در این راستا، معتقدم لازم است ایران تا حد امکان از مناقشه تاریخی روسیه و ناتو دور بماند و با اقداماتی مانند حمایت عمومی و آشکارتر از معاهده صلح چین، فضای مساعدتری را برای ایران ایجاد کند. عادی سازی روابط با غرب و برگزاری نشست های هسته ای.
در پاسخ به این فرض که ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی بر سر مسائل پادمانی به توافق برسند، در این صورت اروپایی ها چه ظرفیت و چه اراده سیاسی برای فعال کردن مکانیسم ماشه در شورای امنیت دارند، در این مورد، چقدر در مورد موضوع موشک و پهپاد، آیا مکانیزم ماشه را در شش ماه آینده می بینید؟ وی گفت: مذاکرات بینالمللی همیشه در یک فضای سیاسی صورت میگیرد و طبیعی است که هر اقدامی که به پالایش و تعدیل این فضا منجر شود، احتمال موفقیت مذاکرات را افزایش میدهد. به عبارت دیگر، اگر رابطه ایران و آژانس به رابطه مثبت تری تبدیل شود – و بنابراین گزارش ها و اسناد تایید شده توسط این نهاد نیز جهت گیری مثبت تری پیدا کند، ابزار نفوذ و بهانه های جریان ستیزان – ایرانیان. نیز کاهش خواهد یافت.
نصری در خصوص توئیت اخیر میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در وین و همچنین در مذاکرات برجام مبنی بر تمایل غرب به استفاده از مکانیسم ماشه، گفت: روسیه و غرب در موارد مختلف سعی کرده اند یکدیگر را بی ثبات کنند. در روابط بین الملل در سالهای اخیر و متهم به اقدام علیه ثبات و امنیت، این ناسزاها در همین راستا است.
انتهای پیام