یکشنبه , ۴ خرداد ۱۴۰۴

مالیات معاملات مکرر به عنوان ابزاری برای کنترل قیمت مسکن


در شرایطی که تقاضای سرمایه 72 درصد از معاملات ملکی را تشکیل می دهد، فعالان بازار مسکن معتقدند مالیات بر معاملات مکرر می تواند ابزاری برای کنترل قیمت مسکن باشد. این پایه مالیاتی در نظر گرفته شده برای تجار مکمل مالیات بر مسکن خالی و مالیات بر عایدی سرمایه خواهد بود.

به گزارش ای بی اس نیوز، پس از این اتفاق نشست تحولات بازار مسکن در روزهای اخیر با حضور معاون اول رئیس جمهور که موضوع مالیات بر معاملات مکرر املاک مطرح شد، وزارت راه و شهرسازی با همکاری دستگاه های ذی صلاح در ابعاد این مالیات پایه و کارشناسی کارشناسی شد. پیش نویس قانونی را برای تصویب به دولت ارائه کرد.

این خبر را ابوالفضل نوروزی رئیس ستاد اقتصاد مسکن اعلام کرد و گفت: بر اساس این پیش نویس قانون کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که پس از ابلاغ این قانون به هر طریق اقدام به تملک واحد مسکونی یا زمین با کاربری مسکونی می کنند. در صورتی که موضوع انتقال مالکیت به هر نحوی به شخص حقیقی یا حقوقی دیگر ظرف مدت پنج سال از تاریخ تحصیل باشد مشمول مالیات معاملات مکرر خواهند بود.

یکی از چالش های پیش روی طرح های مالیاتی شوراها در سال های اخیر نحوه اجرای آن است. در نتیجه طرح مالیات خانه های خالی که در آذرماه 1398 تصویب شد همچنان در اجرای خود با مشکل مواجه است. دولت قرار است امسال 2 هزار میلیارد تومان از مالیات خانه خالی دریافت کند اما در 9 ماهه سال گذشته تنها یک میلیارد و 525 میلیون تومان از این محل اخذ شده است.

مالیات بر عایدی سرمایه که خرید و فروش سوداگرانه در بازارهایی مانند مسکن، خودرو، طلا و ارز را هدف قرار می دهد، پس از گذشت حدود سه سال از زمان اعلام وصول آن در مجلس هنوز به قانون تبدیل نشده است. مالیات بر عایدی سرمایه یکی از پایه های مالیاتی است که حدود 100 سال است که در بسیاری از کشورها برقرار بوده و در سال 2021 حداقل در 142 کشور جهان مورد استفاده قرار گرفته است. پیش بینی می شود با اعمال این مالیات، نوسانات قیمتی ناشی از سفته بازی، افزایش یابد. کاهش.

بیشتر بدانید

فرشید ایلاتی، کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه سرمایه گذاری های مخربی در بازار مسکن وجود دارد که باید سرمایه گذاری های منطقی جایگزین آن شود، می گوید: شاخص قیمت مصرف کننده در بازار مسکن در فاصله سال های 79 تا 99 نزدیک به 28 برابر شده است که 330 برابر شده است. در تهران در زمین 500 برابر است. این نشان می دهد که بیشتر تقاضا در بازار مسکن تقاضا برای سرمایه است نه مصرف.

بر اساس برآوردهای انجام شده در سال 2015، تقاضا برای سرمایه 72 درصد از معاملات ملکی در کشور را تشکیل می دهد.

احمدرضا سرحدی – کارشناس بازار مسکن مزایای مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر معاملات مکرر املاک بیان می کند: مالیات منجر به کاهش ضریب جینی و کاهش اختلاف طبقاتی می شود و مالیات بر عایدی سرمایه یکی از پایه های مالیاتی مهم است. به خصوص در ایران که مشکل دلالی و سفته بازی در مسکن و خودرو وجود دارد، این نیاز به شدت احساس می شود.

وی با بیان اینکه تاجران غیرمولد سودهای بادآورده می گیرند، گفت: در سال های اخیر موضوع اخذ مالیات از این گونه افراد چندان جدی گرفته نشده است. چرا که برخی از بانک ها، شرکت های خودروسازی و افراد متمول در جریان دلالی و احتکار خودرو و منازل قرار گرفته اند و از رسیدن به این هدف جلوگیری کرده اند. من فکر می کنم که دولت باید نسبت به این افراد دست بردارد و از عایدی سرمایه فروشندگان بزرگ بذر مالیات بگیرد.

حدود 65 درصد از واحدهای عرضه شده در بازار مسکن تهران، خانه هایی با مساحت بیش از 100 متر مربع است، این در حالی است که سهم این گروه در معاملات نهایی دی ماه 1401 تنها 25.8 درصد بوده است. در واقع از یک سو با کمبود عرضه و تقاضا و از سوی دیگر با نقدینگی ساختمان های بزرگ مواجه هستیم. بر اساس آمار سال 1394، 500 هزار خانه خالی در استان تهران وجود دارد. جهش های دوره ای قیمت مسکن و توانایی آن در همسویی با تورم عمومی به همراه بی توجهی به مبانی مالیاتی در بخش املاک، بازار مسکن پایتخت را به بازاری جذاب برای انباشت سرمایه تبدیل کرده است.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *