سخنگوی صنعت برق کشور؛
رجبی مشهدی با تاکید بر اینکه وزارت نیرو 140 برنامه عملیاتی برای تابستان امسال تدوین کرده است، گفت: با همکاری شرکت های دانش بنیان، ظرفیت تولید برق نیروگاه های کشور 7700 مگاوات افزایش می یابد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق کشور با حضور در برنامه رادیویی ایران با بیان اینکه امسال طبق برنامه تابستانی بدون خاموشی خواهیم داشت، افزود: امسال 47 پروژه که شامل پست و برق است. ساخت خطوط جدید، انتظار می رود وارد مدار شود.
ادامه این گفتگو به شرح زیر است:
سوال: در صورت امکان از برنامه های خود برای تابستان امسال بگویید؟
رجبی مشهد: برنامه 140 اقدامی را در تابستان 1402 در وزارت نیرو دنبال می کنیم که سه محور اصلی دارد که اولین محور آن اضافه کردن نیروگاه ها و افزایش ظرفیت تولید است که بخشی از نیروگاه است. با کمک نیروگاه موجود که با کمک شرکت های دانش بنیان ایجاد کرده ایم، ظرفیت آنها را افزایش دهیم و اضافه می کنیم که انشاالله با حداکثر ظرفیت تولید در خدمت مردم عزیز باشیم، تعمیرات نیروگاه ها تقریباً به خوبی ادامه دارد. همه ما حداقل یک بار نیروگاه ها را برای تعمیرات اساسی یا بازدیدهای دوره ای می بریم و اینکه می توانند با حداکثر ظرفیت خود تولید کنند و خطوط انتقال، شبکه های برق و ایستگاه های انتقال همه بخشی از برنامه های ما هستند که حداکثر آمادگی را دارند. یک بخش برنامه توسعه شبکه انتقال است. خوشبختانه سال گذشته توانستیم ظرفیت تولید را تقریباً 6100 مگاوات افزایش دهیم. افت ولتاژ داشتیم و مشکل هم داشتیم. پیش بینی می شود امسال بتوانیم تا ابتدای تابستان 47 پروژه شبکه برق که ساخت خطوط جدید و پست های جدید است را در مدار داشته باشیم و بتوانیم برق مصرف کننده را تامین کنیم. و یک سری اقدامات مدیریت مصرف وجود دارد که انشالله در این زمینه برنامه های بسیار خوب و متنوعی تدوین کرده ایم. سال گذشته شاهد همکاری بسیار خوبی از سوی مردم عزیز بودیم. طرح یک برابر پنج بود که گفتیم اگر یک کیلووات یا هرچیز دیگر صرفه جویی کنند و مصرفشان نسبت به پارسال کاهش یافته باشد، مشترکان داخلی معادل پنج برابر تعرفه هستند، در این بین 40 درصد مشارکت خوب مردم برای این کار داشتیم. نشان می دهد که 40 درصد از قبوض صادر شده دارای پس انداز پاداش بوده و جالب اینکه از این 40 درصد، یک سوم آنها صورتحساب رایگان داشته اند که یا اعتبار داده شده و حتی در دورهای بعدی یکی دو دوره حتی رایگان بوده است. خیلی خوب کار کرد. امسال وزارت نیرو در مراحل پایانی این برنامه است انشالله به محض نهایی شدن آن به اطلاع مردم عزیزمان و کارهایی که در حوزه است از دستگاه ها خواهد رسید. با این حال سال گذشته خیلی به ما کمک کردند، هم ژنراتورهایی که داشتند و هم تجهیزات سرمایشی یک ساعت قبل از پایان کار. در استان های غیر گرمسیری خاموش کردند. بالاخره محیط خنک بود و قابل تحمل بود در سال گذشته توانستیم توانایی بسیار خوبی در کاهش مصرف ادارات داشته باشیم امسال نیز این برنامه ادامه خواهد داشت انشالله با کاهش مصرف برق در حوزه های مختلف از جمله این دو حوزه برق همه عزیزان را تامین کنیم.
سوال: در این قسمت از سخنانتان در خصوص نامه ای که مبنی بر تغییر ساعت کاری از 24 خرداد تا 24 شهریور یعنی از ساعت 6 صبح دریافت کردیم، اگر توضیحی در این مورد دارید، لطفاً بفرمایید. بفرمایید؟ البته با توجه به موضوعی که اخیراً اعلام کردید که دستگاه های خنک کننده اداری ساعت 12 خاموش می شوند، لطفاً این را هم بگویید؟
رجبی مشهد: ما هر ساله این تغییر را در ساعات کاری ادارات داشتیم و امسال هم همینطور است و با توجه به اینکه ما نداشتیم، ساعت کاری از 24 خرداد تا 15 شهریور از ساعت 6 صبح الی 13 شروع می شود. تغییر ساعت رسمی داشته باشد، تقریباً مشابه پارسال است. در مورد شروع، ساعت 7 صبح بود، الان می توان گفت طلوع خورشید در بسیاری از جاها حدود ساعت 4 صبح است و می توان از نور روز بیشتر استفاده کرد و پایان ساعت مهمتر است و ساعت شلوغی است که رخ می دهد. . اتفاقاً در مناطق عادی تهران کولر گازی در این ساعت خاموش می شود و برای مناطق گرمسیری مانند استان های همجوار به سمت خلیج فارس، عمان و استان خوزستان کولرهای آنها از ساعت 13 به طور همزمان خاموش می شود. که عاقبت آنهاست این می تواند حدود هزار وات مصرف را کاهش دهد و قطعا می دانیم که ممکن است برخی از کارکنان عزیز دچار این مشکل شوند اما این اقدام برای مدیریت برق پایدار در این ساعات است.
سوال: هر ساله بحث تبادلات برق با کشورهای همسایه داریم که بخشی از آن صادر می شود و بخشی از آن را دریافت می کنیم. آیا می توانید به ما بگویید که با کدام کشورها و چقدر برق تجارت می کنیم؟
رجبی مشهد: خوشبختانه ما با همه کشورهایی که با آنها مرز زمینی داریم ارتباط برق داریم، می توانیم با آنها برق تبادل کنیم. ما از چند کشور برق وارد می کنیم. علاوه بر این صادرات برق عمدتاً به کشورهای عراق، افغانستان و پاکستان است. اما در دوره محدودیت بار تابستانی که مصرف برق به میزان قابل توجهی افزایش می یابد، برنامه ریزی ها به گونه ای است که سهم ما از واردات بیشتر از صادرات است و این عمدتا به این منظور است که برق داخلی به خوبی و مطمئن به مشترکان تحویل داده شود.
سوال: موضوع بحث بیمه لوازم خانگی آسیب دیده در اثر نوسانات برق است. پارسال یادم هست یک شرکت بیمه طرف قرارداد شما بود که انتخاب این شرکت با تاخیر انجام شد. اگه ممکنه یه توضیح در موردش بدید
رجبی مشهد: مشکلات اصلی احتمالا مربوط به سال 1400 بود که قطعی برق منجر به بروز این حوادث بیشتر شد. سال 1401 واقعاً از نظر آماری کاهش چشمگیری داشته است. باید بگویم یک بوروکراسی نیز وجود دارد. پس از آن، هر سال در قانون مالی برنامه ریزی شده است که چه مقدار از مشترکین برای بیمه تجهیزات یا بیمه آتش سوزی دریافت خواهید کرد. در واقع بحث هایی وجود دارد که منجر به آتش سوزی ناشی از شبکه های الکتریکی یا کارهایی می شود که در داخل ساختمان رخ می دهد. بله از این مبلغ پرداخت می شود این مبلغ تقریبا عدد کمی است. در واقع هر قبض حدود 100 تومان و در روستاها 50 تومان مبلغ کمی است. بنابراین شرکت های بیمه ای که قرار است بیایند کمتر رغبتی دارند و ما مجبوریم در هر صورت چندین بار مناقصه را تکرار می کنیم و کمی تاخیر در این زمینه وجود دارد، اما اگر خدا بخواهد قول می دهیم. مردم عزیز که انشاالله برای سال 1402 این بروکراسی اداری را کم خواهیم کرد و به زودی شرکت بیمه و همچنین سامانه انتخاب می شود. در این حوزه نیز طرح بیمه dot-tavanir.org.ir را داریم که هموطنان در صورت آسیب دیدن تجهیزات می توانند در این طرح ثبت نام کنند. در مورد نوسانات برق یا مسائلی از این قبیل برای مشترکین عزیز، این نباید یا حداقل ممکن باشد.
سوال: در خصوص استفاده از نیروگاه های خورشیدی آیا سیاستی برای تشویق مردم به استفاده از پشت بام و تهیه تجهیزات دارید؟
رجبی مشهد: یکی از روش های تامین برق که امسال نیز جزو برنامه های وزارت نیرو است این است که ۱۱۰ هزار سامانه پنج کیلوواتی داریم که توان بسیار خوبی برای خانواده های کم درآمد است و درآمد عمدتاً از طریق امداد امام (ره) است. کمیته و به همین ترتیب می توانند از طریق انجمن ساتپا ثبت نام کنند و مزیت این روش توسعه نیروگاه خورشیدی به اصطلاح در پشت بام یا فضاهایی که دارای فضا هستند این است که می توانند علاوه بر پرداخت همان تعرفه خرید تضمینی برق برای پرداخت اقساط سرمایه گذاری و داشتن مقداری برداشت به عنوان درآمد برای این خانواده ها تا کم درآمد در نظر گرفته می شود و سایر پروژه های انرژی های تجدیدپذیر که ما داریم اکثرا نیروگاه های بزرگ 10 مگاواتی یا بیشتر هستند که در انرژی خورشیدی هستند. منطقه به خوبی پیش می رود، انشالله بتوانیم در تابستان امسال حدود 500 مگاوات نیروگاه خورشیدی با ظرفیت تولید داشته باشیم.