واکسنهای mRNA که در طول همهگیری کرونا مورد توجه عموم قرار گرفتند، ابتدا برای درمان سرطان مورد مطالعه قرار گرفتند و اکنون یکی از این مطالعات نتایج امیدوارکنندهای را در پیشگیری از عود یا بازگشت ملانوم مرگبار سرطان پوست نشان داده است.
به گزارش یو اس ای تودی، فناوری mRNA برای تولید واکسن، که در طول همهگیری کرونا مورد توجه عموم قرار گرفت، در ابتدا برای درمان سرطان ایجاد شد، اما همهگیری باعث استفاده از آن برای پیشگیری از بیماریهای عفونی شد.
اکنون یک مطالعه جدید که نتایج آن در نشست سالانه انجمن آمریکایی تحقیقات سرطان ارائه شده است، نشان میدهد که واکسنهای طراحی شده ویژه میتوانند از عود یا عود ملانوم، سرطان پوست مرگبار، جلوگیری کنند.
این مطالعه که در یک کنفرانس تحقیقاتی در ایالات متحده ارائه شد، نشان داد که پس از نزدیک به دو سال، بیمارانی که واکسن شخصیسازی شده mRNA ساختهشده توسط Moderna و Merck را دریافت کردهاند، 44 برابر بیشتر از بیمارانی که فقط مراقبتهای استاندارد دریافت کردهاند، در معرض خطر مرگ قرار دارند. زنده ماند و از تومورهای جدید جلوگیری شد.
اگر این یافتهها در مطالعات بزرگتر و طولانیتری که قرار است اواخر امسال آغاز شود، تکرار شود، نقطه عطفی در ساخت واکسنهای سرطانی خواهد بود که دههها آزمایش شده و شکست خوردهاند.
به گفته محققان، نتایج این بررسی ممکن است اولین داده واقعی باشد که از این ایده حمایت می کند که این رویکرد شخصی برای واکسیناسیون بیماران سرطانی ارزش بررسی بیشتر را دارد.
این واکسن جدید که با فناوری mRNA ساخته شده است، به جای روش معمول استفاده از واکسن برای پیشگیری یا از بین بردن تومور سرطانی، با هدف کاهش احتمال عود یا بازگشت سرطان ها به خطر بالا ساخته شده است.
کارشناسان میگویند این یافتهها نشاندهنده تغییر عمده در روش استفاده از واکسنهای سرطان است. توسعه واکسنهای جدید در طول همهگیری کرون ثابت کرده است که واکسنهای mRNA که برای پیشگیری یا درمان سرطان در حال توسعه هستند، میتوانند با خیال راحت مورد استفاده قرار گیرند و میتوانند به سرعت توسعه یابند.
کارشناسان پیشبینی میکنند که مزایای استفاده از واکسنهای mRNA در سرطان پوست ملانوم، سرطانی که توسط سیستم ایمنی کنترل میشود، احتمالاً در سایر سرطانهایی که تحت تأثیر سیستم ایمنی هستند، رخ خواهد داد. سرطان بعدی که این واکسن ها در آن آزمایش خواهند شد، سرطان ریه سلول غیر کوچک است که سرطانی کشنده است.
اما هیچ سرطانی به اندازه ملانوما به ایمونوتراپی حساس نیست – سرطانی که در سلول های رنگدانه پوست یا ملانوسیت ها شروع می شود – و بنابراین شروع آزمایش واکسن های جدید علیه این سرطان منطقی است.
واکسن mRNA چگونه کار می کند؟
این واکسن ها برای جلوگیری از عود سرطان طراحی شده اند، نه برای پیشگیری اولیه.
پس از برداشتن تومور با جراحی یا بیوپسی جداگانه، دانشمندان یک بافت یا نمونه خون را برای تعیین توالی ژنتیکی می فرستند و به دنبال پروتئین منحصر به فرد سرطانی می گردند که در بافت سالم یافت نمی شود.
سپس، واکسنهای mRNA برای هدف قرار دادن 34 مورد از این پروتئینهای خاص سرطانی طراحی میشوند تا سیستم ایمنی را برای شناسایی این پروتئینها تحریک کنند، به این امید که سیستم ایمنی سلولهای تولیدکننده این پروتئینها را بدون آسیب رساندن به بافت سالم از بین ببرد.
از آنجایی که تعداد زیادی از “نئوآنتی ژن ها” – پروتئین های جدیدی که سلول های سرطانی به دلیل جهش های خاص در DNA خود ایجاد می کنند – در بافت سرطانی وجود دارد که به دلیل ژنتیک خود بیمار و تغییر شکل سلول های تومور ایجاد می شود – واکسن mRNA ساخته شد. به هدف تقویت سیستم ایمنی فرد به طور خاص برای هر بیمار ساخته شده است.
دانشمندان نمی دانند که چه تعداد از این نئوآنتی ژن ها را هدف قرار دهند یا اینکه کدام یک از آنها سودمندتر است. بنابراین، بیشترین تعداد نئو آنتی ژن بالقوه در واکسن طراحی شده گنجانده شده است.
تولید هر واکسن هشت هفته طول می کشد و بر اساس سلول های توموری است که در طول عمل جراحی از بدن فرد برداشته می شود. در حالی که بیماران منتظر تولید واکسن شخصی خود هستند، شروع به مصرف پمبرولیزوماب (با نام تجاری Keytrua) می کنند، دارویی که توسط Merck ساخته شده و سیستم ایمنی را برای حمله به سرطان تحریک می کند.
این دارو به صورت تزریق تدریجی یا انفوزیون وریدی به مدت 30 دقیقه هر سه هفته یکبار تجویز می شود. به بیماران دو یا سه نوبت پمبرولیزوماب داده می شود و پس از آماده شدن واکسن، 9 دوز دیگر از این دارو به صورت 9 دم کرده به آنها داده می شود.
بر اساس یافتههای این محققان که هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است، از بین 107 داوطلبی که این واکسن آزمایشی و داروی پمبرولیزوماب را دریافت کردهاند، سرطان در 24 نفر (22 درصد موارد) به مدت دو سال عود کرده است. اما از بین 50 نفری که فقط پمبرولیزوماب دریافت کردند، 20 مورد عود یا عود سرطان رخ داد (40٪).
تقریباً همه بیماران مبتلا به سرطان پوست ملانوم که زود تشخیص داده شده اند حداقل پنج سال زنده می مانند، اما تنها یک سوم بیمارانی که سرطان آنها به طور گسترده گسترش یافته است، تا این مدت زنده می مانند.
عوارض جانبی واکسن های mRNA
افزودن واکسن mRNA به درمان بیماران در این مطالعه تفاوت چندانی از نظر عوارض جانبی در مقایسه با عوارض جانبی مشاهده شده با پمبرولیزوماب ایجاد نکرد.
پمبرولیزوماب اغلب بر سیستم غدد درون ریز تأثیر می گذارد و باعث دیابت و عوارض بالقوه دائمی تیروئید می شود. سایر عوارض جانبی رایج عبارتند از: خستگی، درد عضلانی، بثورات پوستی، اسهال، تب، سرفه، از دست دادن اشتها، خارش، تنگی نفس، یبوست و حالت تهوع.
هر چه افراد مبتلا به ملانوم بیشتر زنده بمانند، بیشتر متوجه این عوارض می شوند. کارشناسان می گویند فواید درمانی همراه با مسمومیت دارویی است، بنابراین بروز عوارض جانبی ممکن است نشانه ای از موثر بودن درمان باشد.
اگرچه عوارض جانبی این دارو اساساً کیفیت زندگی برخی از بیماران را تغییر میدهد، اکثر بیماران زندگی عادی دارند و از عوارض جانبی بهبود مییابند.
مطالعه جدید در سال 2018 آغاز شد و نسبتاً کوچک بود و تنها چند سال به طول انجامید، اما سازنده واکسن مرک امیدوار است که یک آزمایش بالینی بزرگ فاز III را اواخر امسال آغاز کند. این کارآزمایی داوطلبانی را از افراد مبتلا به ملانوم مرحله 2 و 3 می پذیرد.