وی گفت: از سوی دیگر فکر میکنم باید بیشتر از هستهای روی توان اقتصادی داخلی خود تمرکز کنیم تا اهرم تحریمها را ناکارآمد یا ناکارآمد کنیم. تنها در این صورت است که طرف مقابل را مجبور به انعطاف پذیری می کنیم، اما اگر فقط به افزایش قدرت مرکزی امید امیدوار باشیم و این امر طرف مقابل را به سمت انعطاف یا بازنشستگی سوق دهد، ایده خوبی نیست. ما در گذشته از سال 84 تا 90 این کار را انجام داده ایم، اما منجر به لغو تحریم ها یا بازگشت طرف مقابل تهدید و تحریم نشده است. این در حالی است که در آن سال ها از حمایت اقتصادی قوی برخوردار بودیم و فروش نفت با قیمت دلاری بالا همراه بود، اما امروز اینطور نیست. بنابراین باید دید واقع بینانه به شرایط و مشکلات پیش رو داشته باشیم. ما باید یک نقشه راه روشن برای خود و دیگران داشته باشیم و بتوانیم آن را برای خود و برای جهان توضیح دهیم.
یک کارشناس مسائل بین الملل خاطرنشان کرد: مذاکرات وین برای رفع تحریم ها و بازگرداندن طرفین به تعهدات نهایی طولانی و دشوار خواهد بود و می تواند تا سال 2022 یا 1401 میلادی ادامه یابد. البته اگر اراده دو طرف باشد می توانند به نتیجه برسند اما شواهد نشان می دهد که مواضع طرفین چندان به هم نزدیک نیست.
انتهای پیام/
حسن بهشتی پور در گفت وگو با ای بی اس نیوز، درباره اختلافات طرف های اروپایی و آمریکایی و پیشنهادات ایران در مذاکرات در قالب دو سند و اینکه رسانه ها و مقامات غربی طی چند روز گذشته پس از مذاکرات اخیر فضای بدبینانه ای ایجاد کرده است. آنها گفتند: من اساساً خوشبین هستم و امیدوارم که مذاکرات به پایان برسد و دعا می کنم که کشور به نتیجه خوب و مطلوبی برسد. بسیاری از مردم همین را می خواهند زیرا این مردم ایران هستند که بهای این تحریم ها و سختی ها را می پردازند.
وی با اشاره به اینکه دولت آقای رئیسی رویکرد اصلی خود را پایان دادن به تحریم ها اعلام کرده است، گفت: اما راه رسیدن به این مهم فقط گفتار نیست، هرچند حق با ماست. هیچ منطقی در روابط بین الملل وجود ندارد، اگر اینطور بود، آمریکا نمی توانست لغو تحریم های ثانویه را زیر پا بگذارد، قوانین را نادیده بگیرد و نظر خود را به کشورها تحمیل کند، یعنی زور در دنیا حاکم باشد. و متکی به گفتار و غیره نیست.
این کارشناس مسائل بین الملل همچنین گفت: ایده افزایش قدرت چانه زنی با افزایش توان هسته ای در کشور است. می تواند مهم، واقعی، موثر و ممکن باشد، اما ثابت شده است که نه تنها به قدرت هسته کار تکیه می کنیم، بلکه برای بهبود قدرت اقتصادی نیز هست. با توجه به این موضوع، باید بدانیم که خوش بین بودن یا بدبین بودن به معنای امید داشتن یا نداشتن یک تحلیل مقطعی است. این مهم است که بدانیم رویکرد چیست و چه زمانی قرار است به نتیجه برسیم و در نهایت یک نقشه راه روشن برای خود و مردم ایجاد کنیم. ممکن است فکر کنیم در چارچوب برجام حرفی که می زنیم درست است، اما وقتی جواب نمی دهد باعث ناامیدی در جامعه و بین مردم می شود.
بهشتی پور پیشنهادهای ایران را در اسناد ارائه شده از سوی غرب در مذاکرات «بیش از حد» خواند و گفت: بد نیست مطالبات حداکثری داشته باشیم، اما باید انعطاف هم داشته باشیم و مهم این است که طرف مقابل هم انعطاف داشته باشد. تجربه گذشته نشان می دهد که توافق زمانی رخ می دهد که هر دو طرف انعطاف پذیری نشان دهند. سوال این است که آیا طرف مقابل آمادگی انعطاف پذیری دارد؟
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز