در پی اظهارات رئیس دفتر رئیس جمهور سابق درباره سیاست جدید ارزی بانک مرکزی و آثار تورمی خروج ارز 4200 تومانی، بانک مرکزی توضیحاتی در این خصوص ارائه کرد.
به گزارش ای بی اس نیوز، رئیس دفتر رئیس جمهور سابق در بیانیه ای که برخی رسانه ها منتشر کردند، گفت: دولت جدید سیاست ارزی 4200 تومانی را اشتباه تلقی کرد و علیرغم هشدارهای قبلی درباره آثار تورمی آن، آن را لغو کرد. ، اما پس از آن «از زمان روی کار آمدن رئیس کل جدید، همین سیاست از سوی بانک مرکزی با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان تکرار شد». در همین راستا بانک مرکزی اعلام کرد: «در ماههای اخیر به دلیل تکانههای ناشی از عوامل مورد انتظار و روانی، بازار غیررسمی ارز با تلاطم و نوسانات مواجه شده و نرخ ارز در بازار مذکور در سطوحی منطبق با متغیرهای اساسی اقتصاد کشور (به ویژه وضعیت صادرات نفت کشور) سازگار نبود. بر این اساس در دوره جدید مدیریت بانک مرکزی و در چارچوب سیاست های تثبیت اقتصادی، مقرر شد نرخی در بازار نقل و انتقال ارز متناسب با شرایط و واقعیت های اقتصادی کشور و برای یک دوره معین تعیین شود. نیازهای واقعی اقتصاد در زمینه تولید و سرمایه گذاری بنگاه های ملی و نیز کالاهای مصرفی و مایحتاج اولیه مورد نیاز خانوارها باید با این میزان تامین شود. گفتنی است، بانک مرکزی در قالب قراردادهای جدید مبادله ای، نرخ ۲۸۵۰۰ تومانی را برای تامین کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی در نظر گرفت که با سیاست ۴۲۰۰ تومانی کاملا متفاوت بود.
بانک مرکزی در این خصوص توضیح بیشتری داد: در سیاست قبلی، ارز لازم برای واردات کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی از محل ارز حاصل از درآمدهای دولت تامین میشد. درآمد ناکافی برای پوشش واردات کالاهای اساسی مصرف می شد و تامین کسری از منابع ارزی بانک مرکزی آثار پولی و تورمی داشت. همچنین با توجه به اینکه در ابتدای ابلاغیه سیاست پولی دولت قبل مقرر شد کلیه نیازمندی های ارزی (حتی قبوض سفرهای خارج از کشور) نیز پرداخت شود، اقدامات خاصی برای جلوگیری از ایجاد تقاضای کاذب و کنترل تقاضا اتخاذ نشده است. همان نرخ A ارائه شده توسط بانک مرکزی. اما در سیاست جدید ارزی، تخصیص و تامین ارز از طریق سامانه نیما انجام می شود و از ابتدا تلاش بانک مرکزی و دولت بر مدیریت جریان واردات (ثبت سفارشات، تخصیص) است. و تأمین) و با اتخاذ تدابیر لازم، منابع را متعادل می کند. و هزینه های سامانه نیما باید در نظر گرفته شود و نظارت شود تا از عدم تعادل بیشتر در بازار جلوگیری شود. همچنین در قالب پیمان های پولی جدید و متناسب با تعمیق بازار رسمی ارز و ایفای نقش هدایت کننده قیمت ها در این بازار و بر اساس اختیارات منتسب به بانک مرکزی، بانک مرکزی اقدام خواهد کرد. پاسخگویی به سایر نیازهای ارزی در چارچوب مرکز مبادلات ارزی و طلا. به این ترتیب او اختیار نرخ ارز در بازار را دارد. البته باید پذیرفت که برای جلوگیری از ظهور مطالبات کاذب در بازار باید هماهنگی بین سیاست های پولی و تجاری به صورت دائمی صورت پذیرد و بانک مرکزی و دولت قصد تعریف پولی، مالی، پولی و تجاری را دارند. در یک قاب جدید و متناسب، طراحی هماهنگ و سازگار با نیازهای فعلی.
در ادامه این پاسخ آمده است: «در این راستا بانک مرکزی با همکاری وزارت حراست، جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سازوکاری را ایجاد کرده است که در قالب آن پیشبینی از منابع و مصارف ارزی کشور مصوب و مصوب کمیسیونهای مواد 2 و 3 «مصوبات چهاردهمین مصوبات شورای عالی هماهنگی اقتصادی کشور لحاظ شده و هزینههای ارزی نیز در همین چارچوب پیشبینی شده است.
این مقام دولت دوازدهم همچنین گفته است که «یک رقم خیالی مطرح میکنند و میگویند در دولت قبل تورم خیلی بالا بوده است». در حالی که بانک مرکزی اعلام کرد بر اساس اطلاعات موجود، تورم نقطهبهنقطه در شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری در بهمن ماه سال ۱۳۹۷ به ۶۵.۳ درصد رسید که با مجموعهای از اقدامات تا پایان سال محقق شد. سال 1400 با کاهش 35.8 واحد درصدی به 29.5 درصد رسید. با بروز تنش های منطقه ای و بین المللی، روند متحرک نرخ تورم نقطه به نقطه در سال 1401 مجدداً افزایش یافت و در اسفندماه به 63 رسید و به 9 درصد رسید. در مناطق شهری در مرداد 1400 به 58.3 درصد رسید که ناشی از اقدامات انجام شده در زمینه ثبات نسبی ایجاد شده در بازار ارز، با نظارت بر قیمت کالاها و خدمات و با توجه به عرضه مناسب کالاهای اساسی، نرخ تورم است. روند نزولی را آغاز کرد و در پایان سال 1400 با 12.1 واحد درصد کاهش به 46.2 درصد رسید. این روند نزولی تا ابتدای نیمه دوم سال 1401 ادامه یافت، به طوری که میانگین تورم دوازده ماهه تا آبان 1401 نیز کاهش یافت و به 39.6 درصد رسید. اما با توجه به حافظه تاریخی شاخص تورم دوازده ماهه متاثر از اجرای سیاست حذف ارز ترجیحی و اجرای طرح عمومیسازی یارانهها، تشدید ناآرامیها و افزایش انتظارات منفی که منجر به افزایش نرخ ارز شد. نرخ ارز مجدداً روند صعودی به خود گرفت و در پایان سال 1401 تا 46 به 5 درصد رسید.
بانک مرکزی در پایان توضیحات خود خاطرنشان کرد: در تحلیل اقتصادی شرایط حاکم بر اقتصاد کشور از جمله لزوم اجرای تکلیف قانونی سرکوب ارز ترجیحی و همچنین انتشار برخی غیرواقعی اخبار و شکل گیری برخی انتظارات تورمی مستقل از سیاست های اقتصادی، باید مورد توجه قرار گیرد.
انتهای پیام