قطعنامه بازگرداندن اموال فرهنگی به کشورهای مبدأ روز دوشنبه به وقت محلی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اجماع به تصویب رسید.
این قطعنامه از کشورهای عضو، مؤسسات فرهنگی و آموزشی، موزهها و جامعه مدنی به دلیل تلاشهایشان برای مبارزه با تجارت غیرقانونی و قاچاق اموال فرهنگی و همه ابتکارات اتخاذ شده توسط دولتها، مؤسسات یا افراد برای بازگرداندن داوطلبانه اموال فرهنگی قدردانی میکند.
این قطعنامه نسبت به ادامه قاچاق اموال فرهنگی و آسیب های ناشی از آن به میراث فرهنگی ملت ها ابراز نگرانی کرد و گفت که اموال فرهنگی از جمله اماکن مذهبی و مذهبی به طور فزاینده ای هدف حملات تروریستی و شبه نظامیان غیرقانونی است. دریافت نگرانی عمیق خود را ابراز کرد.
سفیر ایران و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد افزود: جمهوری اسلامی ایران نیز معتقد است که به دلیل ماهیت این کالاهای فرهنگی که میراث مشترک بشریت است، نمی توان آنها را تحت اقدامات قهری و سایر اقدامات یکجانبه قرار داد. “
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد به دبیرکل سازمان ملل متحد و مدیرکل یونسکو به دلیل تهیه گزارشی در خصوص بازگرداندن اموال فرهنگی به کشورهای مبدأ و نقش یونسکو در پیشگیری از این موضوع تبریک گفت. قاچاق اموال فرهنگی و لزوم افزایش تلاش های یونسکو برای کمک به اصرار بر بازگرداندن اموال فرهنگی.
نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران همچنین پیشنهاد تشکیل کارگروهی با حضور کشورهای مجمع تمدن های باستانی و همچنین کشورهای مبدأ اموال فرهنگی را مطرح کرد که وظیفه اصلی آن ایجاد برنامه اقدام مشترک است. برای احیای اموال فرهنگی
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد گفت: بنابراین جمهوری اسلامی ایران معتقد است که کنوانسیون 1970 جلوگیری از انتقال، صادرات و انتقال غیرقانونی اموال فرهنگی هرگز به انتقال اموال فرهنگی مشروعیت نمی بخشد. . از سوی دیگر، کشورهای عضو این کنوانسیون را از تعهد بازگرداندن اموال فرهنگی مسروقه یا جابجا شده غیرقانونی قبل از لازمالاجرا شدن این کنوانسیون مستثنی نمیکند.
به گزارش ای بی اس نیوز، دکتر مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد روز دوشنبه به وقت محلی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای تصویب قطعنامه ای از نقش یونسکو در جلوگیری از قاچاق اموال فرهنگی تقدیر کرد. در مورد بازگرداندن اموال فرهنگی به کشورهای مبدا، وی بر لزوم تشدید تلاش های موسسه برای کمک به بازگرداندن اموال فرهنگی تاکید کرد.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران گفت: اموال فرهنگی بیانگر تاریخ، تمدن و هویت کشورهایشان است و مالکیت آن توسط مردمان این کشورها حق بشری است.
این قطعنامه همچنین با از دست دادن، تخریب، سرقت، غارت، حذف یا انحراف غیرقانونی و صدور غیرقانونی اموال فرهنگی از اماکن باستانی، موزهها، کتابخانهها، آرشیوها و سایر مکانها، و کلیه اقدامات خرابکارانه یا تخریب اموال فرهنگی، به ویژه، سروکار دارد. در مناطق جنگی، از جمله در سرزمین های اشغالی، چه در درگیری های مسلحانه بین المللی یا ملی، نگرانی عمیق خود را ابراز کردند.
تخت روانچی همچنین از تلاشهای یونان برای تسهیل در مذاکره درباره قطعنامه بازگرداندن اموال فرهنگی به کشورهای مبدا قدردانی کرد.
وی افزود: «بنابراین، جامعه بینالملل مسئولیت مشترک و همچنین تعهد قانونی و اخلاقی برای حفظ آنها، از جمله تضمین بازگشت آنها به کشور مبدا، دارد. این تعهد فراتر از معاهدات بین المللی موجود و کشورهای اطراف آن معاهدات است.
تخت روانچی گفت: جمهوری اسلامی ایران معتقد است که این کنوانسیون باید با توجه به تحولات و ماهیت غیرانسانی، غیراخلاقی و غیرقانونی نقل و انتقالات صورت گرفته در دوران استعمار کشورهای مبدأ مورد توجه قرار گیرد. رهبران آنها از ارزش فرهنگی بناهای تاریخی خود بی خبر بودند، صرف نظر از اینکه آیا آنها در حال به روز رسانی بودند یا خیر.
این قطعنامه بر اهمیت بازگرداندن اموال فرهنگی به کشورهای مبدأ که دارای ارزش معنوی، تاریخی و فرهنگی اساسی هستند تأکید می کند و اعلام می کند که قاچاق غیرقانونی اموال فرهنگی بر تمام مناطق جهان تأثیر می گذارد و هر کشوری می تواند همزمان منبع ، ترانزیت و منطقه مقصد نهایی.
حدود 100 کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران پایه گذار این قطعنامه بودند. نقطه ضعف این قطعنامه این است که پیش از ما نبود.
سفیر ایران در سازمان ملل متحد همچنین به جامعه جهانی نسبت به حفاری های غیرقانونی رژیم صهیونیستی در زیر مسجد الاقصی هشدار داد و گفت: ادامه این روند که منجر به تخریب مسجدالاقصی می شود، تهدیدی را در پی خواهد داشت. جامعه بین المللی با صلح و امنیت.
تخت روانچی همچنین اعلام کرد که ایران آماده همکاری برای حفظ و مراقبت از آثار تمدن ایرانی در کشورهای همسایه است.
تخت روانچی گفت: جمهوری اسلامی ایران همچنین خرسندی خود را از گنجاندن هیات ایرانی در سازمان ملل در قطعنامه مصوب مجمع برای جلوگیری از تامین مالی تروریسم از طریق قاچاق اموال فرهنگی و لزوم بازگرداندن آن ها ابراز می دارد. اموال فرهنگی به کشورهای مبدأ.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز