دولت سیزدهم در راستای ارتقای دیپلماسی انرژی و توسعه همکاری ها با کشورهای همسایه در زمینه های مختلف صنعت نفت و گاز، احیای بازارهای جهانی را در دستور کار قرار داده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، امضای قرارداد تبادل گاز سه جانبه بین ترکمنستان، ایران و آذربایجان، فروش نفت در حیاط خلوت آمریکا و صادرات مقدار قابل توجهی میعانات گازی و نفت خام سنگین ایران به ونزوئلا، توسعه همکاری ها با کشورهای لاتین کشورهای آمریکا با امضای تفاهم نامه ها و تفاهم نامه های متعدد صادرات خدمات فنی و مهندسی به عمان تقویت روابط دوستانه ایران و روسیه در صنعت نفت با امضای تفاهم نامه 40 میلیارد دلاری بین شرکت ملی نفت ایران و گازپروم، صادرات گاز به کشورهای همسایه را حدود 20 درصد افزایش می دهد.
منطقه خاورمیانه، خلیج فارس، دریای عرب و سرزمینهای دریای خزر حدود 70 درصد از ذخایر نفت جهان و 40 درصد از ذخایر گاز طبیعی را در اختیار دارند. ایران از نظر قرار گرفتن در منطقه ویژه انرژی و تأثیر مستقیم بر اقتصاد جهان، علاوه بر داشتن سهم عمده انرژی جهان و موقعیت ژئواستراتژیک و ژئوپلیتیکی در حوزه انرژی، از موقعیت ژئواکونومیک ویژه ای نیز برخوردار است.
علیرغم این قابلیت ها و انحصار ایجاد مسیر ترانزیتی کوتاه و مناسب برای انتقال نفت و گاز، به دلیل فشارهای غرب و دیپلماسی ناکارآمد انرژی در سال های گذشته، نقش متناسبی در نفوذ ژئوپلیتیکی در منطقه و جهان نداشت. فعل و انفعالات. ایران در حوزه انرژی تحت تأثیر اقدامات و سیاست های بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای مانند عربستان سعودی و ایالات متحده آمریکا قرار دارد و تعاملات این دو مانع از دستیابی ایران به جایگاه واقعی خود در منطقه شده است. و نقش مهمی در دیپلماسی انرژی دارند.
به نظر می رسد دیپلماسی نفتی و کسب سهم از بازار نفت برای کشور مهمترین اولویت حوزه انرژی است و نیازمند ایجاد زیرساخت ها با مشارکت و همکاری چند بازیگر در این حوزه است. برای دستیابی به این هدف، وزارت نفت در دولت سیزدهم توانسته است تعاملات خود را با روسیه، عراق، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان، آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه، چین، عمان، تاجیکستان و ژاپن توسعه دهد.
احیای سوآپ گاز، افزایش صادرات گاز، تسهیل در وصول درآمدهای صادراتی، ایجاد نمایندگی وزارت نفت در کشور همسایه، افزایش تجارت فرآورده های نفتی و پتروشیمی، جبران گاز از طریق برق، تحقق طولانی مدت – تمایل پایدار به پالایش فراساحلی یکی از نتایج این دیپلماسی فعال است. امید است با تکمیل برنامه های نیمه تمام وزارت نفت در ماه های آتی، فرصت برای وزارت نفت برای اجرای طرح های جدید و تحقق وعده های قبلی افزایش یابد و در سال های آتی ما شاهد رونق برنامه های وزارت نفت دولت سیزدهم خواهیم بود.
علاوه بر این، جواد اوجی وزیر نفت اخیرا اعلام کرد که فروش نفت ایران در ماه فوریه به دلیل تحریم ها بالا بوده و انتظار می رود در ماه های آینده افزایش یابد. منابع ارزی حاصل از این فروش بر اساس رویه های موجود و قابل قبول جمع آوری شده است، به طوری که این مبلغ وصول حداقل 2 تا 2.5 برابر وصول مطالبات ارزی سال های گذشته است. بر این اساس بانک مرکزی ایران در بهمن ماه 1401 در گزارشی به افزایش 60 درصدی صادرات نفت ایران در شش ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل و موفقیت دولت سیزدهم اشاره کرد. در مدیریت تحریم های نفتی کاملا موثر بود.
از سوی دیگر، بر اساس گزارش خبرگزاری بلومبرگ، فروش نفت ایران به بالاترین سطح در چهار سال گذشته رسیده و با افزایش خریدهای چین، اکنون روند صعودی را تجربه می کند. رویترز در پایان سال 2022 گزارش داد که صادرات نفت ایران به بالاترین سطح خود در دو ماه آخر سال 2022 رسیده است و با وجود تحریم های آمریکا علیه صادرات نفت ایران، سال 2023 با قدرت آغاز خواهد شد.
محمد خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به اهمیت توسعه روابط ایران با سایر کشورها، اظهار کرد: توسعه دیپلماسی انرژی یکی از سیاست های تعریف شده این دولت است که در این راستا گام هایی برداشته شده است. باید توجه داشت که اگر به عنوان یک کشور به دنبال توسعه هستیم، باید به موضوع دیپلماسی نیز توجه کنیم.
وی با اشاره به همکاری ها و مذاکرات اخیر ایران و روسیه و تاثیر آن بر صنعت نفت ایران، گفت: این موضوع قطعا می تواند به نفع ایران باشد. ما حداقل در سه سازمان انرژی قرارداد داریم و حضور در این سازمانها میتواند به توسعه روابط کمک کند و روسها در بسیاری از شرکتها در بخش بالادستی سرمایهگذاری کردهاند و این شرکتها این توانایی را دارند که هم بالادستی و هم پاییندستی برای تعیین توسعه باشند.
نماینده سابق ایران در اوپک با تاکید بر اینکه روسها شرکتهای قدرتمندی در حوزه نفت دارند، گفت: بدون شک میتوانیم در حوزه نفتی با روسها همکاری کنیم، اما به شرط رعایت اسناد امضا شده توسط مقامات سیاسی. و شرکت ها باید حمایت شوند تا بتوانند این اهداف را دنبال کنند، اما اگر محدود به امضا باشد، وضعیت مانند قبل خواهد بود.
خطیبی با اشاره به رقابت ایران و روسیه و تاثیر این موضوع در پیشبرد اهداف گفت: این موضوع می تواند تبدیل به همکاری شود که اگر این اتفاق بیفتد هر دو طرف می توانند منتفع شوند تا این تعامل به فضایی تبدیل شود که هر دو طرف در آن ایجاد کنند. می تواند برنده شود. فواید.
وی با اشاره به تاثیر این روابط در برهم زدن سیاست های آمریکا در قبال ایران، روسیه و چین گفت: این بحث مطرح شد که کشورهای تحریم شده با هم باشگاه تحریم تشکیل دهند و به یکدیگر کمک کنند. حداقل این سه کشور با اتحاد و تبدیل شدن به یک قدرت می توانند کارهای بزرگی انجام دهند و کشورهای دیگر نیز می توانند با آنها همکاری کنند. با تشدید روابط بین این کشورها، این امر به گسترش همکاری ها منجر می شود و ممکن است تحریم ها را خنثی کند.
نماینده سابق ایران در اوپک با تاکید بر اینکه نیاز مبرم به سرمایه گذاری در حوزه انرژی وجود دارد، با بیان اینکه در صورت سرمایه گذاری می توان شاهد رشد تولید در بخش های مختلف بود، گفت: البته دولت سرمایه گذاری خواهد کرد. در بخش صندوق توسعه با ظرفیتی که دارد. اینطور نیست که سرمایهگذاریها متوقف شده باشد، بلکه نیاز به سرمایهگذاری بیش از آن چیزی است که دولت به تنهایی میتواند تامین کند و باید از منابع دیگر برای تامین این نیاز سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز استفاده کرد.
خطیبی با بیان اینکه سیاست ایران در افزایش همکاری های بین المللی مطابق با سیاست های کشور می تواند تحولات خوبی را به همراه داشته باشد، افزود: البته باید توجه داشت که ایران در سال های اخیر خودمختاری زیادی در حوزه انرژی کسب کرده است اما همچنان توسعه است. روابط می تواند منجر به دگرگونی شود.
انتهای پیام