شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

موانع کنترل تورم و رشد تولید چیست؟

وی از دولت خواست تا عملکرد این شرکت ها را کنترل کند و همچنین خاطرنشان کرد: برخی شرکت ها مانند شرکت های خودروسازی و فولادی نباید از منابع کشور استفاده کنند بلکه از قیمت ها بر اساس قیمت های بین المللی استفاده کنند. این نشان می دهد که این شرکت ها در مسیر اقتصادی نیستند، بلکه در مسیر منافع خود هستند. مهدی تقیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این خصوص گفت: ریشه تورم در عرضه کل و تقاضای کل است. 4 دهه است که تقاضای کل با عرضه کل فاصله داشته است و ما همیشه این خلاء را با پول نفت پر کرده ایم. پر کردن این شکاف راه حل تولید است.

چگونه شرکت های دولتی را کنترل کنیم؟

مهرداد گودرزوندچگینی نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت و گو با «دنیای اقتصاد» به تشریح نحوه اجرای شعار سال پرداخت و گفت: یکی از موضوعاتی که مقام معظم رهبری هر ساله در این باره مطرح می کنند بحث معیشت است. و اقتصاد که سه سال است تحت عناوین و شعارهای مختلف است». مقامات گفتند که از آن مراقبت خواهند کرد. آنها امسال بر موضوع کنترل تورم و رشد تولید متمرکز شده اند. اگر بخواهیم برنامه ای به شعار سال نگاه کنیم یکی از راه ها قانون بودجه است و از این طریق می توان تورم را مهار کرد.

وی با تاکید بر لزوم کنترل بنگاه های دولتی در راستای تحقق شعار سال ادامه داد: دو سوم بودجه متعلق به شرکت های دولتی است و بخش زیادی از بودجه کشور توسط این بنگاه ها تخصیص یافته است. یکی از ابزارهایی که دولت می تواند در مبارزه با تورم مطرح کند، اعمال نظارت کامل بر بنگاه های دولتی است. دولت باید نقدینگی بنگاه های دولتی را کنترل کند. همچنین باید ارز حاصل از صادرات شرکت های دولتی را که به کانال بانک مرکزی برمی گردد، رصد کند.

علاوه بر این، دولت باید بتواند مخارج شرکت های دولتی را کنترل کند. نایب رئیس کمیته برنامه و بودجه تاکید کرد: شرکت های دولتی مواد اولیه خود را از منابع داخلی تامین می کنند. اما قیمت های خود را بر اساس نرخ آزاد و دلار تعیین می کنند. در حالی که این شرکت ها باید با توجه به منابعی که در کشور استفاده می کنند، قیمت کالای خود را تعیین کنند. اینکه برخی شرکت ها مانند خودروسازی و فولاد از منابع کشور استفاده می کنند، نباید درست باشد، بلکه قیمت ها بر اساس قیمت های بین المللی است. این نشان می دهد که این شرکت ها در مسیر اقتصادی نیستند، بلکه در مسیر منافع خود هستند و برایشان اهمیتی ندارد که عرضه و تقاضا عامل تغییر قیمت ها باشد. اگر قرار است به اقتصاد کمک کنیم تا دوباره روی پای خود بازگردد. باید بر اساس شاخص ها و اقداماتی که در کشور شاخص ملی محسوب می شود، پیش برویم.

گودرزوند خاطرنشان کرد: در بحث دستگاه های اجرایی باید با توجه به میزان دستیابی به منابع در سرفصل های مختلف که در قانون اولویت دارند، کمک هزینه پرداخت شود و در کمک هزینه ها تعادل رعایت شود. وی گفت: سیاست خارجی نیز در مبارزه با تورم موثر است. دولت باید روابط خارجی خود را گسترش دهد و از این طریق بتواند مشکل صادرات، برگشت پول و روابط بانکی را حل کند و از این طریق فروش ناخالص صورت نگیرد. صادرات ما باید به گونه ای باشد که در سطح بین المللی به قیمت پایین فروخته نشود و ارز حاصل از صادرات از طریق مجاری رسمی به کشور بازگردانده شود. هرچه سطح معاملات غیررسمی پولی را کاهش دهیم. ما مطمئناً می توانیم به کنترل تورم کمک کنیم.

این معاونت در ادامه خاطرنشان کرد: رشد اقتصاد بستگی به این دارد که دولت از منابع پیش‌بینی شده برای تبصره‌های 16 و 18 قانون دارایی 1402 چه چیزی تخصیص دهد که هر چه میزان تخصیص به این دو تبصره زیاد و بیشتر باشد. بانک ها در تخصیص ها به درستی عمل می کنند و توزیع به درستی انجام می شود، هر چه موانع تولید برطرف شود. گودرزوند با بیان اینکه کنترل تورم و رشد تولید به بانک مرکزی گره خورده است، گفت: نقدینگی و ارز حاصل از صادرات به بانک مرکزی باز می گردد. بانک مرکزی باید بر مدیریت ارز حاصل از صادرات تمرکز کند و این ارز را به کشور و مجاری رسمی کشور بازگرداند، در این شرایط به اقتصاد کشور کمک می شود. وی ادامه داد: برای مهار تورم و رشد تولید باید هم برنامه کوتاه مدت داشت و هم برنامه بلندمدت. کنترل تورم و رشد تولید دو عامل وابسته به هم هستند و نمی توان آنها را جداگانه در نظر گرفت. اگر به رشد تولید کمک می کنیم، باید تورم را کنترل کنیم.

متهم در صف اول تورم

مهدی تقیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس نیز گفت: نوع تورم ما به گونه ای نیست که فقط درگیر تورم باشیم و از طرفی شاهد رشد تولید باشیم. متأسفانه هم شاهد تورم و هم رکود هستیم. به عبارتی با پدیده رکود تورمی مواجه هستیم. از نظر علمی پذیرفته شده است که کاهش تورم و رشد تولید با هم در نظر گرفته می شوند. زیرا بیماری اقتصاد ما رکود تورمی است. بنابراین باید تلاش کنیم تا با هم این دو مشکل را حل کنیم. وی ادامه داد: ریشه های تورم در اقتصاد ما در بسیاری از موارد منجر به کاهش تولید نمی شود. به عنوان مثال در مسئله پول، پول می پرد و بازار را هدایت می کند و قیمت تمام شده کالا و خدمات را افزایش می دهد و باعث تورم می شود. در حالی که این مشکل باعث افزایش رکود می شود و کالایی که قیمت آن افزایش یافته کمتر به فروش می رسد. بنابراین افزایش تورم انگیزه ای برای تولید مازاد ایجاد نمی کند، بلکه انگیزه افزایش تولید را از بین می برد.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: راهکارهای مهار تورم در اقتصاد کشور باید متنوع باشد و ذکر یک راه حل اشتباه است. ارز، بی انضباطی مالی دولت، ایجاد نقدینگی، سفته بازی بازار و غیره. در افزایش تورم موثر هستند و برای مهار تورم باید به این موارد توجه شود.

ریشه تورم کجاست؟

تقانی موانع تولید را در کشور برشمرد و افزود: برای رشد تولید باید به رفع موانع تولید، واحدهای مشکل دار و افزایش سرمایه در گردش تولیدکنندگان توجه شود. بانک ها اعتبار را به تولید منتقل نمی کنند و تولید تشنه اعتبار است. بانک ها در فضای میانجی گری، پولی سازی و تامین مالی سوداگرانه اعتبار می گیرند که کمکی به تولید کشور نمی کند. اگر بخواهیم تورم را در اقتصاد ایران ریشه کن کنیم، ریشه تورم در عرضه کل و تقاضای کل است. 4 دهه است که تقاضای کل با عرضه کل فاصله داشته است و ما همیشه این خلاء را با پول نفت پر کرده ایم. پر کردن این شکاف راه حل تولید است. این موضوع به مهار تورم نیز کمک می کند. وی در خصوص سیاستی که بانک مرکزی برای پیشبرد شعار سال در پیش گرفته است، گفت: مشکل ما با تورم فقط پولی نیست، بلکه بحث پول و بی انضباطی مالی نیز مطرح است. بنابراین کنترل تورم تنها از سوی بانک مرکزی انجام نمی شود. البته بانک مرکزی باید نقش محوری داشته باشد و بیش از هر چیز تورم را در اولویت قرار دهد. این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: در دنیا کنترل تورم یکی از اهداف بانک مرکزی است اما در کشور ما بانک مرکزی به تنهایی نمی تواند تورم را کنترل کند. بانک مرکزی، دفتر برنامه و بودجه و اداره کنترل و نظارت بانکی وزارت اقتصاد می توانند برای مهار تورم همکاری کنند.

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *