معاون مالی و توسعه سرمایهگذاریهای علم، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری گفت: به دنبال این هستیم که نهادهایی مانند صندوق سرمایهگذاری دولتی و صندوقهای تحقیقات و فناوری فعالتر شوند و هرگز رقیب نوآوری و فناوری نیستیم. صندوق رفاه گفت: تلاش می کنیم از سرمایه گذاری در حوزه های مختلف کمک بگیریم تا شکاف جدی بین نیاز مالی و کمبود بودجه در حوزه دانش به نحو مطلوب کاهش یابد.
دکتر هاشم آقازاده در گفت وگو با ای بی اس نیوز. وی گفت: تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان در سال 1401 و نامگذاری سال به نام علم دانش بنیان، منجر به تغییر عنوان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به نام معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور و مأموریت های آن متحول شده است.
وی این تغییرات را در جهت بهبود اقتصاد دانش بنیان دانست و افزود: تاکنون فعالیت های زیادی انجام شده است و در شهریورماه سال گذشته با ورود دکتر دهقانی فیروزآبادی به عنوان معاون علمی جدید، تغییرات ساختاری و ساختاری ایجاد شده است. معاونت تامین مالی و توسعه سرمایه گذاری در این کمیته فرعی تشکیل شده است.
آقازاده توسعه اقتصاد دانش بنیان در کشور را با تلاش فناوران و حمایت وزارتخانه ها دانست و ادامه داد: با توسعه فعالیت بنگاه های دانش بنیان، نیازهای مالی آنها روز به روز در حال افزایش است. .
وی با بیان اینکه حدود 8 هزار بنگاه دانش بنیان در کشور ایجاد شده است، گفت: علاوه بر این حدود 50 پارک علم و فناوری داریم که تعداد قابل توجهی بنگاه های دانش بنیان در آنها فعال هستند.
وی با بیان اینکه اینها تنها بخشی از اکوسیستم فناوری کشور است، ادامه داد: این اکوسیستم همواره در حال رشد و گسترش است و طبیعی است که نیازهای مالی آن نیز رو به افزایش باشد. بنابراین طی این سال ها نیازهای مالی اکوسیستم نوآوری کشور افزایش یافته است. علاوه بر افزایش نیاز به منابع مالی، وجود پدیده افزایش تورم و کاهش ارزش ارز این نیاز را دوچندان کرده است.
معاون تامین مالی و توسعه سرمایه گذاری معاونت علمی افزود: از سوی دیگر عمده منابع تخصیص یافته به حوزه دانش بنیان دولتی است و همین امر باعث شده که این منابع مالی افزایش چشمگیری نداشته باشد. در حالی که به دلیل تورم، امسال اثر این میزان یک سوم کاهش یافته است.
معاون تامین مالی و توسعه سرمایه گذاری اقتصاد علمی، فناوری و دانش ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: این وضعیت باعث افزایش شدید نیازهای مالی اکوسیستم نوآوری کشور از یک سو و از سوی دیگر شده است. ، منابع دولتی ثابت مانده است و نیازهای این اکوسیستم را تامین نمی کند.
وی توسعه آینده کشور را در گرو توسعه اقتصاد و فعالیت های دانش بنیان دانست و افزود: به عنوان نهاد قانونی و متولی عرصه اقتصاد دانش بنیان باید برای تامین منابع چاره اندیشی می کرد. این اکوسیستم از منابع غیردولتی است و از نظر علمی، زمینه تامین مالی ضروری است. از این رو معاونت مالی و توسعه سرمایه گذاری در معاونت علمی آموزش دید تا بتواند فعالان حوزه مالی و سرمایه گذاری دانش بنیان کشور را شناسایی و به فناوران معرفی کند تا نیازهای این اکوسیستم از طریق سازمان های مردم نهاد، خصوصی تامین شود. و بخش های عمومی
آقازاده با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر مردمی سازی اقتصاد خاطرنشان کرد: این موضوع انگیزه ما را برای حرکت به سمت رواج اقتصاد دانش بنیان افزایش داده است.
روند پس انداز تا رسیدن به دانش
معاون مالی و توسعه سرمایه گذاری معاونت علمی گفت: اقتصاد و صنعت دنیا و کشور به سرعت در حال دانش بنیان شدن و استفاده از فناوری های نوین و نوظهور است و بررسی ها و پیش بینی ها نشان می دهد که در در آینده اقتصاد تا حد زیادی مبتنی بر دانش خواهد بود و در عمل اقتصاد غیر دانش بنیان وجود نخواهد داشت.
به گفته وی، فعالان این عرصه باید به گونه ای عمل کنند که بتوانند زیرساخت ها، فرآیندها و بازیگران اقتصاد دانش بنیان را برای آینده سامان دهند و زمینه ورود، فعالیت و نقش آفرینی اقشار مختلف جامعه از جمله نخبگان را فراهم کنند. ، کارآفرینان و سرمایه گذاران.
آقازاده خاطرنشان کرد: تامین مالی و توسعه سرمایه گذاری در اقتصاد دانش بنیان که عمدتاً بر منابع غیردولتی متمرکز است در حیطه وظایف این نماینده مجلس است.
عملکرد صندوق نوآوری و معاونت تامین سرمایه
معاون تامین مالی و توسعه سرمایه گذاری معاونت علمی در پاسخ به این سوال که وظایف این معاونت با ماموریت های صندوق نوآوری و شکوفایی همپوشانی ندارد، توضیح داد که در نهاد حاکمیتی، معاونت علمی ریاست جمهوری مسئولیت حمایت از بنگاه های دانش بنیان را بر عهده دارد، ما به دنبال این هستیم که نهادهایی مانند صندوق حاکمیتی و صندوق های پژوهش و فناوری فعال تر شوند و هیچ گاه رقیب این صندوق نیستیم.
وی با بیان اینکه معاونت علمی از فعالیت های آنها مانند چتر بالای سر صندوق حمایت می کند، افزود: از توسعه سایر صندوق ها مانند صندوق نوآوری حمایت می کنیم و به دنبال توسعه صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر (جنبه) در صندوق هستیم. بازار سرمایه.
آقازاده با اشاره به مصوبه اخیر شورای حاکمیتی فناوری های دانش بنیان مبنی بر افزایش اعتبارات صندوق به یک هزار میلیارد تومان، تاکید کرد: ما تنها از صندوق نوآوری به عنوان یکی از نهادهای پیشگام و تاثیرگذار در حوزه اکوسیستم دانش بنیان حمایت نمی کنیم. بلکه زمینه توسعه آن را فراهم خواهیم کرد و در عین حال سعی می کنیم بازارهای دیگری را که در حوزه دانش بنیان فعال نبوده اند فعال کنیم.
وی نمونه هایی از این بازارهای مالی را در حوزه دانش مانند بازار پول، بانک ها، موسسات مالی و اعتباری و بیمه برشمرد و یادآور شد: تامین مالی بین المللی، تامین مالی عمومی، تامین مالی موسسات بزرگ دولتی، تامین مالی صنعت و فین تک از جمله ابزارهای دیگر است. ما در تلاش هستیم تا از سرمایه گذاری آنها کمک بگیریم تا شکاف جدی بین نیاز مالی و کمبود بودجه در حوزه دانش را به نحو مطلوب کاهش دهیم.
این عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، معاونت مالی و توسعه سرمایه گذاری را تسهیل کننده و تأمین کننده نیازهای مالی بنگاه های دانش بنیان عنوان کرد و افزود: بر این اساس 4 مأموریت تعریف کرده ایم که شامل «تامین منابع مالی» است. برای فعالان اکوسیستم دانش بنیان، «معرفی، شناسایی و توسعه فرصتهای سرمایهگذاری مبتنی بر دانش»، «حمایت از توسعه فناوریهای نوین مالی و «توسعه زیرساختهای تامین مالی و سرمایهگذاری».
وی با بیان اینکه به دنبال سرمایه گذارانی بودیم که آمادگی سرمایه گذاری داشته باشند اما برنامه های مناسب را ندانند، گفت: این نشان می دهد فرصت های سرمایه گذاری در فضای دانش بنیان به سرمایه گذاران ارائه نشده است. از طرفی برخی از شرکت های دانش بنیان به دلیل نداشتن اطلاعات کافی، در مواقعی که نباید دست به کار می شوند یا در مواقعی که نباید سهام می فروشند و در همه این موارد این شرکت ها شکست می خورند.
ادامه بده…