سایر موضوعات

آیا ایده نامشخص دولت مبنی بر مهار تورم/ تمرکز بر پول پایه در حالی که ترازنامه بانک ها را محدود می کند کارساز است؟ – اخبار اقتصادی ایران – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز | ای بی اس نیوز خبرگزاری ای بی اس نیوز


به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، بر اساس آخرین آمار بانک مرکزی در دوازده ماه منتهی به دی ماه سال گذشته که نقدینگی 5 درصد کاهش یافت، طی 12 ماه شاهد رشد 2 درصدی ارز بودیم. نرخ پایه در ژانویه 1401.

باید توجه داشت که اگر رشد پایه پولی را از کانال مدیریت دارایی های خارجی بانک مرکزی و افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی و عملیات بازار آزاد در خصوص بدهی بانک ها کنترل کنیم. به بانک مرکزی، رشد پایه پولی از طریق کانال اضافه برداشت بانکی، دوباره مشمول مالیات می شود.

از سوی دیگر به نظر می رسد اگر ترازنامه بانک ها در نبود ابزارهای اعتباری مولد به شدت کنترل شود، نتیجه آن تنها کاهش رشد نقدینگی به قیمت تخریب و فشار از سمت عرضه خواهد بود. این روند دوباره به رکود تورمی منجر می شود.

روز سه شنبه مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص راهکارهای مهار تورم برای رسیدن به شعار سال صحبت کرد و در این میان به مواردی اشاره کرد. از جمله این مسائل بدهی بانک ها به ویژه بانک های خصوصی به بانک مرکزی بود که باید کاهش یابد. رئیس سازمان برنامه و بودجه این بدهی را یکی از محورهای تاثیرگذار بر تورم معرفی کرد.

وی در ادامه سخنان خود بر لزوم کاهش تسهیلات بدهی بانک ها به منظور بهبود ترازنامه تاکید کرد و گفت: یکی دیگر از منابع تورم خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی بود که n افزایش خالص خارجی ندارد. دارایی های. از بانک مرکزی با حذف ارز ترجیحی.

همچنین فرزین رئیس کل بانک مرکزی در خصوص اضافه برداشت بانکی صحبت کرد و خواستار اختیارات بیشتر بانک مرکزی برای جلوگیری از اضافه برداشت بانکی شد. وی گفت: بیشتر این اضافه برداشت ها در تعدادی از بانک ها محدود است و برنامه مشخصی برای به حداقل رساندن آن داریم.

مجید شاکری کارشناس مسائل اقتصادی در خصوص موارد مطرح شده در خصوص کنترل ترازنامه بانک ها در کنار کنترل پایه پولی گفت: آقای میرکاظمی با بیان اینکه تورم باید کنترل شود، تک تک عناصر پایه پولی را ذکر کردند. کنترل شود. یعنی ما هنوز متوجه نشده ایم که رشد نقدینگی باعث تورم در سمت تقاضا می شود نه رشد پایه پولی. و مبنای کنترل ترازنامه، تمرکز بر کنترل پایه پولی بیهوده است.

حال با توجه به موارد ذکر شده سوال اینجاست که دولت چگونه قصد دارد این معما را حل کند و ضمن تاکید بر کنترل نقدینگی و ترازنامه بانک ها باعث رکود تورمی و آسیب تولید نشود. این مشکلی است که تیم اقتصادی دولت باید هر چه سریعتر برای آن راه حل دقیقی ارائه دهد.

اگر واقعاً دولت قصد تحقق شعار سال را دارد، سرعت عمل در تعیین راهبردها و شروع منسجم و هماهنگ عملیات اجرایی آن ضروری است، اما در عین حال باید به ابهامات مخاطره آمیز پاسخ های قابل قبولی ارائه شود. مسیری که دولت طی کرده است وگرنه این راه بیهوده خواهد بود.

absnews

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا