یک کارشناس مسائل غرب آسیا، واکنش ها به توافق ایران و عربستان را در حال حاضر محتاطانه توصیف کرد و گفت: اگرچه از سرگیری روابط ایران و عربستان با استقبال خوبی از سوی عوامل سیاسی منطقه مواجه شده است، اما ماه های آینده بسیار خوب خواهد بود. برای این توافق بسیار مهم است و اجرای این توافق تایید شده است.
حسین ابراهیم نیا وی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در خصوص واکنش ها به توافق بر سر از سرگیری روابط ایران و عربستان، خاطرنشان کرد: تهران و ریاض به ویژه در دو دهه اخیر روابطی سیال و متغیر شناخته اند. دو کشور در عرصه های سیاسی، امنیتی و اقتصادی در منطقه و جهان منازعات زیادی دارند و از سرگیری روابط بین آنها در منطقه ممکن است تغییرات اساسی در برخی روندهای حساس منطقه ای ایجاد کند.
وی واکنش ها به توافق ایران و عربستان را در حال حاضر محتاطانه توصیف کرد و افزود: به نوعی انتظار برای ادامه این توافق وجود دارد، زیرا رقابت های امنیتی و ژئوپلیتیکی، ژئواکونومیکی و ایدئولوژیک ریشه تشدید خصومت بین دو کشور در حوزه های نیابتی به ویژه در منطقه بوده است. بنابراین طبیعی است که ناظران در حوزه های مختلف با تردید به این توافق نگاه کنند و این سوال برای آنها باقی است که آیا توافق ایران و عربستان سعودی یک معامله سرد مسالمت آمیز خواهد بود یا خیر، این توافق در انتظار گسترش روابط قرار می گیرد. حل و فصل مناطق مورد مناقشه؟
این استاد دانشگاه ادامه داد: اگرچه این تغییر مورد استقبال فعالان سیاسی منطقه قرار گرفت و به عنوان نمونه سخنگوی وزارت امور خارجه مصر در توئیتی به صبح کوچک ابراز خرسندی کرد و حتی برخی تحلیل ها این احتمال را مطرح کرده است. از سرگیری روابط ایران و مصر اما ماه های آینده برای این توافق تعیین کننده خواهد بود و این توافق قطعی خواهد شد. اگر دو کشور موفق به مدیریت چندین حوزه اساسی درگیری، یعنی مسئله یمن، مسائل «پیمان ابراهیم» و «لبنان» به ویژه در ماههای آینده شوند، امید است که معنای توافقنامه در جهت ثبات و گسترش رابطه خواهد رفت.
ابراهیم نیا گفت: باید به مفهوم «نفع در چارچوب قدرت» هانس مورگنث، متفکر واقعگرای روابط بینالملل اشاره کرد و این مفهوم این قابلیت را دارد که ما را از افراط در اخلاقگرایی و عدم درک سیاست نجات دهد. : اگر بپذیریم که هر ملت-دولت به عنوان یک نهاد سیاسی منافع خود را دنبال می کند، پس به منافع یکدیگر احترام می گذاریم و در این بین منافع خود را حفظ می کنیم.
وی سناریوی دوم در مورد چشم انداز روابط ایران و عربستان را به وزن چین در خلیج فارس و خاورمیانه مرتبط دانست. وی ادامه داد: از آنجایی که پکن میانجی این توافق بود و مذاکرات را «پیروزی گفتوگو و صلح» خواند و متهورترین محور و راهبرد سیاست خارجی این کشور، ثبات اقتصادی و امنیتی در مناطقی است که در آن سرمایهگذاری کرده است. نقشی که به ایفای آن ادامه خواهد داد. کندی مهم است. چین در آینده چقدر موفق خواهد بود. ژئوپلیتیک هویتی ریاض و تهران آنها را به هم نزدیکتر می کند و تا چه اندازه می تواند با عامل اقتصادی دو کشور را برای تعدیل هنجارها و رویکردهای ایدئولوژیک نسبت به یکدیگر و تعمیق همسویی تهران و ریاض به گونه ای تحت فشار قرار دهد که در بلندمدت آینده آینده این توافق تبدیل به یک توافق سه جانبه بین تهران، ریاض و پکن نقش بسیار مهمی دارد.
این تحلیلگر مسائل غرب آسیا افزود: در سناریوی سوم، اگر عربستان با این پیشینه به میدان آمد تا گام عادی سازی و پذیرش پیمان ابراهیم را بردارد; در واقع او در این سناریو سعی دارد اصل تعادل و دیپلماسی عملیاتی عربستان سعودی را در همکاری با قدرت های شرقی و غربی به ویژه در بین اعراب و سپس در ابعاد بین المللی به همگان نشان دهد.
ابراهیم نیا گفت: ادامه روند عادی سازی روابط با اسرائیل و با میانجیگری آمریکا، این نیز در مدت کوتاهی پس از امضای توافقنامه از سرگیری روابط ریاض و تهران با میانجیگری چین، ریاض نشان خواهد داد. که بدون اعتماد ساده به آمریکا یا چین، ساختار امنیتی منطقه ای جدیدی را برای خلیج فارس و خاورمیانه طراحی خواهد کرد. در این سناریو، ریاض بدون توجه به نگرانیهای سیاسی و امنیتی مورد توجه تهران در روند مذاکرات دو کشور، اسرائیل را با روند عادیسازی روابط وارد فضای امنیتی خلیج فارس خواهد کرد.
او گفت که ریاض در تلاش است به سایر کشورهای عربی منطقه این پیام را بدهد که در مذاکرات با تهران هیچ امتیازی نداده و ابتکار عمل سیاست خارجی در منطقه را کنترل می کند. وی گفت: در سناریوی سوم دو رویکرد بین تهران و ریاض شکل می گیرد. در رویکرد اول ایران، نشان دادن واکنش، در عمل نشان میدهد که ریاض نگرانیهای تهران را نادیده میگیرد و قطعا بیثباتی در توافق وجود خواهد داشت. اما در رویکرد دوم به دلیل عدم تمایل تهران به تنش، از ساختاری تعدیل شده ذهنی در سیاست خارجی خود پیروی می کند و هیچ واکنشی نشان نمی دهد که نشان می دهد سیاست خارجی ایران در سال جدید وارد مرحله جدیدی از دیپلماسی شده است.
این استاد دانشگاه ادامه می دهد؛ وی چند ماه آینده را در روابط تهران و ریاض بسیار مهم توصیف کرد و افزود: تلاش دو کشور برای جلب اعتماد و جمع بندی و درک دقیق دغدغه های یکدیگر با ساختار و چشم انداز اصلاح شده و منعطف متناسب با آن. مدیریت مناطق صعب العبور و مدیریت عوامل مخل بین دو کشور بسیار مهم تلقی می شود.
به گفته ابراهیم نیا؛ اگر مدیریت منافع ملی سه کشور چین، ایران و عربستان سعودی بر اساس انسجام عملیاتی انجام شود؛ در آینده تغییرات اساسی دیگری در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه رخ خواهد داد که بدون شک واکنش جدی غرب، اروپا و آمریکا را در پی خواهد داشت.
انتهای پیام