مقامات نظامی آمریکا روز چهارشنبه (15 مارس) اعلام کردند که هواپیماهای جنگی روسیه بر فراز دریای سیاه مخازن سوخت خود را بر روی یک پهپاد آمریکایی انداخته و با پرواز از فاصله نزدیک و کوبیدن آن، آن را ساقط کردند. این اولین درگیری نظامی مستقیم بین ایالات متحده و روسیه از زمان آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین در 24 فوریه 2022 است. به گفته مقامات آمریکایی، این حادثه حوالی ساعت 7 صبح روز سه شنبه به وقت محلی در 75 مایلی جنوب غربی منطقه رخ داده است. شبه جزیره کریمه و اقدام جنگنده های روسی، اپراتورهای پهپاد MQ-9 Reaper را چاره ای جز انتخاب آب های بین المللی باقی نگذاشته است. مانند جایی که هواپیمای بدون سرنشین سقوط کرد. آن را پیش روی خود نداشته باشید.
دولت آمریکا این حادثه را بخشی از “الگوی تکرار شونده اقدامات مخاطره آمیز خلبانان روسی” توصیف کرد و هشدار داد که چنین اقداماتی می تواند به “اشتباه محاسباتی” و “تشدید ناخواسته” تنش بین دو قدرت نظامی بزرگ جهان منجر شود.
روسیه هیچ مسئولیتی در قبال این حادثه نمی پذیرد. واشنگتن پست نوشت که مقامات روسیه، عبور آمریکایی ها از “مرزهای موقت” را عامل این حادثه می دانند.
این نشست نشان می دهد که چگونه یک حادثه احتمالاً غیرعمدی می تواند به تنش های جدی بین دو قدرت نظامی منجر شود.
اگرچه آنها به طور مرتب تجهیزات پیشرفته و اطلاعات نظامی را به کیف میرسانند، اما ایالات متحده و ناتو میگویند که هیچ نقش مستقیمی در آنچه مسکو به عنوان تلاش غرب برای “ویران کردن روسیه” توصیف میکند، ندارند.
ژنرال جیمز بی هکر، یکی از مقامات ارشد ارتش آمریکا گفت: «پهپاد MQ-9 در حال انجام عملیات عادی در حریم هوایی بینالمللی بود که جنگنده روسی به آن آسیب رساند و باعث سقوط آن شد». این اقدام خطرناک و غیرحرفهای دو جنگنده روسی بود.»
ژنرال پاتریک رایدر، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا به خبرنگاران گفت که حدود 30 تا 40 دقیقه قبل از سقوط هواپیمای بدون سرنشین، دو فروند جنگنده روسی سوخو-27 در نزدیکی MQ-9 مشاهده شدند. مقامات آمریکایی بسیاری از سوالات خبرنگاران در مورد این پهپاد را بی پاسخ گذاشتند، از جمله سوالاتی مانند اینکه آیا MQ-9 مسلح بوده یا اینکه ماموریت آن چیست و در چه منطقه ای از دریای سیاه سقوط کرده است. آنها خاطرنشان می کنند که انتشار ویدئوی ضبط شده توسط این پهپاد باید مراحل قانونی اسناد طبقه بندی شده را طی کند و پنتاگون در حال حاضر تصمیمی برای انتشار آن ندارد.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده است: سامانه های کنترل حریم هوایی روسیه بامداد 14 مارس 2023 یک پهپاد آمریکایی MQ-9 را در حال پرواز بر فراز دریای سیاه در نزدیکی شبه جزیره کریمه در مسیر مرز دولتی روسیه شناسایی کردند. فدراسیون. این پهپاد فرستنده های خود را خاموش کرده بود و حریم هوایی تعیین شده «عملیات ویژه نظامی» را نقض کرده بود. به گفته این وزارتخانه، در پی یک مانور ناگهانی، این پهپاد “کنترل جهت خود را از دست داد و با کاهش ارتفاع به سطح آب برخورد کرد”. وزارت دفاع روسیه نوشت: هواپیمای روسی از تسلیحات داخل هواپیما استفاده نکرد، با پهپاد برخورد نکرد و به سلامت به فرودگاه خود بازگشت.
یک روز پس از اصابت یک جنگنده روسی سوخو-27 به پهپاد جاسوسی MQ-9 ارتش آمریکا که باعث سقوط این پهپاد در دریای سیاه شد، روسیه از آمریکا خواست «پروازهای خصمانه» را متوقف کند. به گزارش خبرگزاری رویترز، سفیر روسیه در آمریکا در هشداری به آمریکا گفت: ما هر اقدامی را که در آن از تسلیحات آمریکایی استفاده شود، آشکارا خصمانه می دانیم.
آمریکا روز چهارشنبه سفیر روسیه را احضار کرد. آناتولی آنتونوف، سفیر روسیه در ایالات متحده آمریکا، رایزنی های خود با مقام وزارت خارجه آمریکا در خصوص سقوط پهپاد آمریکایی در دریای سیاه را “سازنده” توصیف کرد. آنتونوف پس از گفتگو با کارن دانفرید، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور اروپا و اوراسیا، در پاسخ به این سوال که آیا واشنگتن به روسیه در مورد عواقب این اقدام هشدار داده است، گفت: منظور شما این است که آیا او من را تهدید کرده است یا خیر. ? پاسخ منفی است.» وی افزود: «ما در مورد این حادثه صحبت کردیم، زیرا در مورد حادثه امروز اختلافاتی داریم، اما فکر کردم صحبت ما در این مورد سازنده بود.» ج شنیدم که آنها چه گفتند، امیدوارم متوجه شده باشند که چه گفتم.
بر اساس گزارشها، مقامات انگلیسی با اشاره به ادعای آمریکاییها، در پاسخ از روسیه خواستند به حریم هوایی بینالمللی احترام بگذارد. بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا، در واکنش به حادثه بر فراز دریای سیاه، از مسکو خواست به حریم هوایی بین المللی احترام بگذارد. والاس به رویترز گفت: “نکته کلیدی در اینجا این است که همه طرف های درگیر باید به حریم هوایی بین المللی احترام بگذارند و ما از روس ها می خواهیم که این کار را انجام دهند.” والاس گفت: «آمریکایی ها گفتند که فکر می کنند این کار غیرحرفه ای است.
سیمور هرش، روزنامهنگار آمریکایی در نشست یک سازمان غیردولتی به نام «شورای جمهوری» اعلام کرد که اگر اوکراین به رویارویی با روسیه نرسد، ایالات متحده میتواند وارد خط درگیری نظامی مستقیم با روسیه شود. وی یادآور شد که آمریکا در هر صورت علیه روسیه از ارتش ناتو حمایت خواهد کرد. این روزنامه نگار آمریکایی که پیش از این نقش آمریکا در انفجار خطوط لوله گاز نورد استریم روسیه را تقبیح کرده بود، افزود: اکنون در شرایط جنگی با روسیه هستیم اما چرا این گونه رفتار می کنیم! می پرسیم آیا واقعاً به دنبال جنگ با روسیه هستیم؟ نه، فکر نمیکنم.» هرش در جلسه «شورای جمهوری» اضافه کرد که سناریوی درگیری نظامی در اوکراین میتواند برای آمریکا تکرار شود، مشابه جنگ ویتنام، زیرا علیرغم فراوانی مهمات و سلاحهای نظامی که برای اوکراین در برابر روسیه آماده شدند، ارتش کی یف نتوانست روسیه را مهار کند.
روزنامه نیویورک تایمز نوشت پهپاد MQ-9 معروف به Reaper قادر به انجام ماموریت های شناسایی و همچنین توانایی حمله به اهداف خاص است. این پهپاد قادر است به سرعت 275 مایل در ساعت برسد و می تواند در ارتفاع 50000 پایی پرواز کند. مدت زمان پرواز ریپر 34 ساعت است.
نقطه ضعف Reaper عدم وجود سلاح های دفاعی و سرعت بسیار پایین آن است که به سیستم های دفاعی و جنگنده ها اجازه می دهد آن را به راحتی سرنگون کنند. نیروی هوایی آمریکا قیمت هر ریپر را 32 میلیون دلار تخمین زد. علاوه بر آمریکا، ارتش های فرانسه، ایتالیا، هلند، اسپانیا و انگلیس نیز این پهپاد را خریداری کردند. و هند به زودی به نسخه غیرمسلح آن مجهز می شود. استرالیا نیز خواهان خرید این پهپاد است.
سقوط این پهپاد واکنش های بسیاری را در آمریکا برانگیخت. به گزارش روزنامه «نیوزویک»، چاک شومر، رهبر اکثریت دموکرات مجلس سنای آمریکا درباره حادثه سقوط پهپاد آمریکایی بر فراز دریای سیاه پس از رهگیری توسط جنگنده های روسی گفت: این اقدام به این صورت بود. خطرناک و بی پروا که نیروی هوایی آمریکا مجبور شد پهپاد شما را در آب های بین المللی واژگون کند. به گزارش ایرنا، وی افزود: به پوتین می گویم قبل از ایجاد تنش های ناخواسته دست از این نوع رفتارها بردارد زیرا این رویکرد مانع از انجام عملیات آمریکا بر فراز دریای سیاه نمی شود. شومر تاکید کرد: این رفتار تهاجمی جنگنده های روسی خطرناک است و می تواند منجر به تنش ناخواسته شود.
لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه آمریکا نیز درباره این حادثه به فاکس نیوز گفت: آمریکا باید روسیه را مسئول این حادثه بداند و به کرملین بگوید که اگر هواپیماهای روسی به هر شی پروازی آمریکا بر فراز آبهای بینالمللی نزدیک شوند، سلاخی خواهند شد. گراهام با انتقاد از جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، واکنش او به روسیه و سایر تهدیدات خارجی را “آهویی در مقابل چراغ های جلو” تلقی کرد – بدون واکنش.
مارک هرتلینگ، ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا نیز به شبکه خبری سی ان ان گفت: این سقوط به احتمال زیاد ناشی از اشتباه بزرگ یک خلبان روسی بوده است. وی در تشریح پیامدهای این حادثه احتمال حضور هواپیماهای آمریکایی و یا افزایش حضور هواپیماهای ناتو در منطقه دریای سیاه را برشمرد و افزود: شما به تنهایی شاهد پرواز یک پهپاد نخواهید بود. ویلیام پومرانز، مدیر یک موسسه تحقیقاتی متمرکز بر روسیه و منطقه اوراسیا، به نیوزویک گفت: “روابط بین مسکو و واشنگتن در حال حاضر آنقدر تیره است که فکر نمی کنم این حادثه آن را تغییر دهد.”