چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

تجزیه و تحلیل راه حل های بهبود کیفیت هوا به منظور شبیه سازی سیاست ها


با برگزاری کارگاه آموزشی در مرکز پژوهش های مجلس، تحلیل راه های بهبود کیفیت هوا به منظور شبیه سازی سیاست گذاری مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهش های شورای اسلامی، کارگاه آموزشی پویایی کیفیت هوا با حضور جمعی از کارشناسان این حوزه در مرکز پژوهش های مجلس برگزار شد.

در این کارگاه مدل پویا کیفیت هوا در دو بخش بیان مشکل و تشریح مشکل و برگزاری کارگاه مورد بحث قرار گرفت تا این روش مبنای سیاست ها و شبیه سازی های قانونی و نظارتی قرار گیرد. . .

پس از بیان موضوع و تشریح مشکل، مبحث دینامیک کیفیت هوا در 5 جدول شامل زیر سیستم پایش کیفیت هوا، زیرسیستم پایش کیفیت هوا، پیامدهای آلودگی، زیر سیستم منابع ثابت آلاینده ها، منابع متحرک بررسی شد. زیر سیستم آلاینده ها و خرده سیستم حاکمیت.

هادی افراسیابی، مدیر پروژه تدوین نقشه پویا از ابرچالش های حاکمیتی کشوروی در ادامه این کارگاه گفت: این نشست در ادامه سلسله نشست های بررسی ابرچالش های کشور با روش پویایی سیستم برگزار می شود.

وی افزود: در نقشه جامع پویایی ابرچالش های حاکمیتی کشور، الگوهای علمی متغیرهای مختلف مشکلات کشور ترسیم شده است که با تشکیل این کارگاه و کارگاه های مشابه، سعی در بلوغ و بلوغ بیشتر این الگوها داریم. کامل شود تا بتوان با آنها برای شبیه سازی های آینده توافق کرد.

مدیر پروژه نقشه پویایی ابرچالش های حاکمیت کشور خاطرنشان کرد: در نقشه جامع پویایی ابرچالش های حاکمیت کشور با کمک دفاتر تخصصی مرکز پژوهش های مجلس، نخبگان بیرونی مانند کمیسیون های تخصصی، شورای علوم، 35 مدل طراحی کرده ایم. , تحقیقات و فناوری… این 35 مدل شامل بیش از هزار متغیر حاکمیتی است.

وی ادامه داد: در ادامه روند برگزاری کارگاه های آموزشی چالش های حاکمیتی کشور، این کار می تواند چرخه ای شکل دهد و ما را در فضای تصمیم گیری در تدوین و تحلیل هوشمندانه سیاست ها یاری دهد.

افراسیابی بیان کرد: در مرحله اول مدل ها را به صورت کیفی می گیریم و محاسبه می کنیم، در مرحله دوم مدل ها به صورت کمی ارائه می شود و در مرحله سوم به حوزه سیاست گذاری کمک می کند تا سیاست هایی بر اساس آن تدوین کند، مشابه بازنگری نتایج و اقدامات اصلاحی انجام شود.

وی با بیان اینکه در این کارگاه در تلاش هستیم مدل کیفیت هوا را از طریق فرآیند کارگروه کاملتر کنیم، در تشریح این مدل گفت: عامل اصلی میزان انتشار آلاینده هاست که سه منبع ثابت، متحرک و طبیعی داریم. . منابع، میزان آلاینده ها بیشتر است. کیفیت هوا نیز کاهش بیشتری خواهد داشت. بارش می تواند برخی از آلاینده ها را کاهش دهد. هر چه جزایر گرمایی بیشتر باشد، نور خورشید بیشتر جذب می شود. هنگامی که کیفیت هوا کاهش می یابد، هزینه حمل و نقل پاک نیز کاهش می یابد و مردم علاقه کمتری به استفاده از دوچرخه برای رفت و آمد در شهر پیدا می کنند. زمانی که رضایت اجتماعی کاهش یابد، سلامت جامعه را تحت تأثیر قرار می دهد و سلامت اجتماعی را به خطر می اندازد و همچنین بر ترافیک شهر نیز تأثیر می گذارد. یک اثر مهم در بخش منابع سیار افزایش استفاده از وسایل نقلیه شخصی است که منجر به آلودگی هوا می شود. رشد غیرمولد شهرهای بزرگ مردم را به شهرها جذب می کند و جابجایی ایجاد می کند. حجم سفر در الگوهای مختلفی خود را نشان می دهد، هم استفاده از خودروهای سواری رو به افزایش است و هم استفاده از موتورسیکلت.

افراسیابی خاطرنشان کرد: امیدواریم با کمک دوستان به مدلی کارآمد برسیم و با این مدل سیاست های آلودگی هوا را شبیه سازی کنیم.

حمیدرضا ایزدبخش، عضو هیئت راهبردی طرح تدوین نقشه پویا ابرچالش های حاکمیتی کشورهمچنین گفت: این سومین کارگاه آموزشی است که در راستای تکمیل نقشه کامل پویایی ابرچالش های حاکمیتی کشور برگزار می شود. دو کارگاه قبلی با صندوق های بازنشستگی و جمعیت و خانواده سروکار داشتند. هر کدام از این چالش‌های بزرگ پیچیدگی‌های خاص خود را دارند، بنابراین سعی می‌کنیم این چالش‌ها را کشف کرده و با یک دید زنجیره‌ای آن‌ها را تحلیل کنیم.

وی افزود: در مرحله اول آماده سازی پویایی چالش های حاکمیتی کشور از توانمندی های مرکز پژوهش های مجلس و محاسبه نمودارهای علت و معلولی استفاده کردیم. هدف اصلی بهبود حلقه‌های پویا در این مدل‌ها است. اگر به پویایی ها به درستی توجه نکنیم آثار ناخوشایندی به همراه خواهد داشت و در روزهای بعد وظیفه سیاست گذار را پیچیده می کند.

اسماعیل زاده، مشاور طرح پروژه تدوین نقشه پویا چالش های حاکمیتی در کشور، گفت: هدف از برگزاری این کارگاه مشاوره به منظور ویرایش و دقیق تر شدن چارچوب اول تهیه شده است. وقتی از آلودگی هوا صحبت می کنیم، داستان شهر به شهر متفاوت است، اما ما داریم ابرچالش های کشور را الگوبرداری می کنیم. ما 36 چالش فوق العاده داریم که آلودگی هوا یکی از آنهاست. شما باید با پویایی های اصلی که موثرتر هستند مقابله کنید.

اسماعیل زاده در ادامه خاطرنشان کرد: الگوهای ما باید ارزش سیاسی داشته باشد بنابراین اگر فردی بخواهد مثلاً برای اصفهان الگویی ایجاد کند باید از این پایگاه استفاده کند.

بر اساس این گزارش، سلسله رویدادهای تصحیح چالش‌های حاکمیتی کشور بر اساس 35 مدل نقشه پویا ابرچالش‌های حاکمیت کشور تهیه‌شده در مرکز پژوهش‌ها در سایر موضوعات ادامه خواهد یافت. مجلس . .

انتهای پیام

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *