سیدمیاد صالحی مدیرعامل شرکت راه آهن امروز در مراسم بهره برداری از بندر خشک راه آهن تهران در آپارین اسلامشهر گفت: ساخت این بندر خشک جهشی در حوزه حمل و نقل بین المللی ریلی، قطاری است که وارد خشکی شد. بندر تهران امروز در آغاز این مراسم. این قطاری است که حدود سه روز پیش بندرعباس را به مقصد تهران ترک کرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: از این 55 هکتار، 18 هکتار عملیات خاکی سنگین انجام شده، پنج خط ریلی احداث شده و ساختمان ها و تجهیزات مختلف احداث شده و برای توسعه نیز پیش بینی شده است. کالاهای فله و همه چیز آماده است. پیش بینی می شود جهش اقتصادی در حوزه ریلی اتفاق بیفتد و با حمایت وزارت راه و شهرسازی شاهد جهش در اقتصاد ریلی باشیم تا مردم نتیجه آن را ببینند.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: قطاری که امروز وارد بندر خشک راه آهن تهران شد، حاوی 17 کانتینر است. قطار دوم نیز از بندرعباس حرکت کرده و تا فردا به بندر خشک ریلی تهران می رسد. از آنجایی که در شش ماهه میانی سال سه بار مراحل ترخیص کالا از گمرک را انجام داده ایم، امروز این پروژه با موفقیت به بهره برداری رسیده است.
مدیرعامل شرکت راه آهن با اشاره به افتتاح بندر خشک راه آهن تهران در آپارین گفت: این بندر خشک خدمات ارزنده ای را به صنعت و کاهش مصرف سوخت و تولید آلاینده های زیست محیطی ارائه می کند.
به گزارش ای بی اس نیوز، فاز اول بندر خشک راه آهن تهران به وسعت حدود 55 هکتار در مرکز تقاطع کریدورهای ریلی بین المللی و شرق به غرب و شمال به جنوب در 20 کیلومتری تهران و در مجاورت اسلامشهر واقع شده است. . شهر راهآهن جمهوری اسلامی ایران در راستای توسعه حملونقل ریلی و ایجاد مراکز لجستیکی با تسریع در پروژه احداث بندر خشک راهآهن تهران (بهویژه از اسفند 1379) در فاز اول و در پروژه آتی با سرمایه گذاری معادل 1000 میلیارد تومان توسط بخش خصوصی، احداث بزرگترین قطب و محوطه کانتینری کشور با تامین کلیه شرایط لازم از جمله گمرک ساختمان، ساختمان مدیریت راه آهن و … منطقه تخلیه و بارگیری ورق فولادی که ایران ساخته است
وی افزود: نقطه ای که ما در آن قرار داریم در 25 کیلومتری تهران و نزدیک به کارخانه های مختلف تولیدی به ویژه خودروسازی و سایر حوزه های صنعتی است. سازندگان مختلف اینجا هستند و این بندر خشک خدمات ارزنده ای را به صنعت ارائه می کند و مصرف سوخت و تولید آلاینده های زیست محیطی را کاهش می دهد. این امر نیز موجب رونق اشتغال در منطقه و منطقه اسلامشهر می شود.
انتهای پیام
کاهش زمان ترخیص کالاهای وارداتی از گمرک، کاهش مصرف سوخت، کاهش زمان سپرده گذاری گمرکی کالا، انجام تشریفات صادرات کالاهای نزدیک پایتخت، ایجاد اشتغال و رونق تولید از جمله مزایای این طرح راهبردی است. در همین راستا بندر خشک ریلی تهران دوشنبه ۲۴ اسفندماه به عنوان بزرگترین قطب واردات و صادرات ریلی مرکز کشور با حضور وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راه آهن افتتاح شد.
مدیرعامل شرکت راه آهن ادامه داد: سال گذشته هم زمان جلسه راه اندازی این بندر خشک را برگزار کردیم، آن زمان این منطقه کویری بود اما در دولت سیزدهم با پیگیری های راه آهن. شرکت و وزارت راه و شهرسازی و با دستور رئیس جمهور در استان گلستان به وزیر اقتصاد گفت که گمرک باید تا یک ماه دیگر تشکیل شود و سپس در سفر استانی رئیس جمهور به استان تهران و اسلامشهر که آذرماه امسال بود به من اشاره کردند که این بندر خشک باید هر چه زودتر تکمیل شود و امروز این پروژه به بهره برداری رسید.
وی بیان کرد: راه اندازی چنین مراکزی در مرکز کشور تاثیر بسزایی در صادرات و واردات کشور خواهد داشت که در این زمینه گمرک جمهوری اسلامی ایران همکاری خوبی با ما داشته است. امیدواریم با توجه به فراهم بودن تمامی زیرساخت ها، بهره وری بسیار مطلوب باشد. این زمین به مساحت 55 هکتار محصور در حصار و بندر خشک راه آهن در فضای 700 هکتاری مرکز لجستیک قرار دارد که دارای 300 هکتار زیربنای لکوموتیو، خطوط، تعمیرات و مشکلات تدارکات ریلی می باشد. شمال. از منطقه و قسمت جنوبی آن 400 هکتار از پشت بندر خشک است. فراخوان انجام شده و بخش خصوصی نیز از آن استقبال کرده است و در صورت نیاز به توسعه، فاز دوم بندر خشک راه آهن تهران را دو برابر کرده ایم.
صالحی گفت: بخش خصوصی در این پروژه همکاری خوبی داشت، میتوانیم همکاری خوب بخش خصوصی و دولتی را در این بندر خشک ریلی تهران نشان دهیم. امیدواریم این بندر خشک الگویی برای بهره برداری بخش خصوصی و سرمایه گذاری در سایر بنادر خشک کشور شود.