یکشنبه , ۴ خرداد ۱۴۰۴

رمزگشایی از اهمیت مجدد برجام برای آمریکا و اروپا

به گزارش اختازنیوز، با انتشار خبر ادعایی خبرگزاری بلومبرگ مبنی بر اینکه غنی سازی اورانیوم 84 درصد در ایرانحواشی برنامه هسته ای تهران در جبهه غرب افزایش یافته است.

همراه با انتشار این خبر، هیئتی از بازرسان آژانس آنها به ایران سفر کردند و در گزارشی در 28 فوریه ضمن تایید ادعای بلومبرگ گفتند که رایزنی با ایران در خصوص این ذرات اورانیوم باید ادامه یابد.

برجام در نقطه بحران! / آیا ایران به دنبال جایگزینی برای توافق هسته ای است؟

دلایل مهم سفر گروسی به ایران

آنها همچنین اعلام کردند که تهران اورانیوم غنی شده را در این سطح ذخیره نمی کند. این خبر و سپس گزارش بازرسان زمینه را برای سفر رافائل گروسی، مدیرکل سازمان دیده بان اتمی به ایران فراهم کرد. سفری در آستانه شورای حکام آژانس که خود صداهای متعددی را در جبهه غرب برانگیخت.

سناریوهای ذرات ادعایی

به گزارش اکوایران، شورای آتلانتیک وی با انتشار گزارشی در مورد ذرات ادعایی یافت شده در سایت های ایرانی، نوشت که تهران مدعی است افزایش این ذرات تصادفی بوده و ایران در حال اجرای غنی سازی اورانیوم 60 درصد است. با این حال، ناظران سناریوهای ادعایی مختلفی را ارائه کرده اند.

به گفته این گروه، این ذرات می توانند اهرم فشاری در دسترس تهران باشند به منظور تحت فشار قرار دادن آمریکا و تروئیکای اروپایی به دلیل خواسته های مقامات ایرانی فراتر از برجام.

گروهی دیگر عقیده دیگری دارند و آنها می گویند که کشف ذرات ادعایی توسط بازرسان آژانس نظارت، زنگ خطر را در مورد احتمال فرار هسته ای از ایران به صدا درآورده است، حتی زمانی که آژانس درگیر محدودیت هایی برای نظارت بر برنامه هسته ای است.

آتلانتیک همچنان گزارش می دهد که آیا ذرات ادعایی غنی شده 84 درصد در پیکربندی سانتریفیوژ ایران تصادفی هستند یا نه، این مقوله به عنوان بخشی از مذاکرات احیای هسته ای 2015 به چالشی جدی برای غرب تبدیل شده است. معامله مدت زیادی راکد مانده است.

پنجره حمله نظامی به ایران تنگ می شود/ اس-400 اسرائیل را نگران می کند!

بنابراین منابع آگاه می گویند که امروز زنگ خطر در پایتخت های کشورهای اروپایی به صدا درآمده است آمریکا بیان شده و نیاز به استفاده از دیپلماسی برای کاهش تنش با تهران بیش از پیش احساس می شود.

چرا اهمیت دوباره برجام؟

آتلانتیک می گوید: برخی تحلیلگران ناامیدی آمریکا و اروپا از بن بست کنونی و بی میلی این گروه از بازیگران برای تعامل مجدد با تهران را درک می کنند. در پایان اوت 2022، ایالات متحده و ایران به توافقی برای احیای برجام نزدیک شدند. علی‌رغم همه این‌ها، تاکید ایران بر خواسته‌هایش، به‌ویژه بسته شدن پرونده پادمان‌های ایران در برابر آژانس، آنچه را که جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، آخرین تلاش برای احیای برجام می‌دانست، از مسیر خارج کرده است.

پس از توقف رایزنی، دو رویداد دیگر نیز زمینه را برای تنش فزاینده بین ایران و جبهه غرب فراهم کردند. اول، اعتراضات داخلی و دوم، پوشش رسانه ای درباره انتقال ادعایی پهپادهای انتحاری به روسیه (ادعای که تهران بارها آن را رد کرده است). هر دو تحولات اخیر پیشنهادهایی بودند که برجام و احیای توافق هسته ای با ایران را به حاشیه بردند.

اما امروز غرب مدعی است که شرایط به سه دلیل تغییر کرده است، اول، عدم دستیابی به توافق با ایران و افزایش تنش بین تهران و غرب، دوم، تلاش ایران برای گسترش غنی‌سازی در سایت فردو. و در نهایت، پیگیری شکاف ها. بنابراین، تحلیلگران می گویند که ضرورت اتخاذ یک استراتژی جدید پیشگیری بیش از هر زمان دیگری احساس می شود.

در نوامبر 2022، تهران اعلام کرد که قصد دارد چهارده آبشار دیگر از سانتریفیوژهای نسل IR-6 را در سایت فردو نصب کند، سانتریفیوژهایی که اورانیوم را با کارایی بیشتری غنی‌سازی می‌کنند و سطح آن را 60 درصد افزایش می‌دهند. این طرح در پاسخ به مصوبه شورای حکام اجرا شد. پیش از این، ایران دو آبشار از این سانتریفیوژها و شش آبشار سانتریفیوژ IR-12 با کارایی کمتر داشت.

این دستگاه ها اورانیوم غنی شده تا 5 و 20 درصد تولید می کردند. آژانس تأیید کرده است که ایران به غنی‌سازی اورانیوم 60 درصد در فردو ادامه می‌دهد، به گفته غرب، طبیعتاً این سطح از غنی‌سازی در فردو، به دلیل موقعیت و ماهیت تأسیسات نصب‌شده، می‌تواند باعث تنش شود.

N4wsVISNZPve

دلیل اهمیت «فوردو» برای غرب و ناظر هسته ای

تا قبل از نوامبر 2022، ایران فقط 60 درصد در تأسیسات زیرزمینی نطنز غنی‌سازی می‌کرد، اما داستان فردو برای غرب و ناظر اتمی متفاوت است. آنها ادعا می کنند که سانتریفیوژهای کارآمدتر شرح داده شده در این سایت، همراه با ذخایر اورانیوم غنی شده 60 درصد، ایران را در آستانه یک به اصطلاح شکست هسته ای نگه می دارد.

طبیعتاً این به اصطلاح پنجره به سمت پیشرفت برنامه هسته ای ایران به یک مقوله نگران کننده برای کشورهای غربی به ویژه ایالات متحده تبدیل شده است، زیرا امروزه بازرسان آژانس نیز در این محدودیت ها دخیل هستند و به احتمال زیاد تهران و اتمی وجود دارد. سازمان دیده بان نمی تواند با این پیشنهاد موافقت کند. شکایات به توافق می رسند. بنابراین، به گفته غرب، آنچه بیش از هر زمان دیگری مشهود است، پیشرفت برنامه هسته ای ایران و رویکرد آن به نقطه نابودی هسته ای است.

رشد ذخایر اورانیوم ایران در فردو و نطنز؟

بر اساس گزارش ادعایی 28 فوریه آژانس، ذخایر اورانیوم غنی شده 20 درصد ایران حدود 435 کیلوگرم است که در پایان اکتبر 2022، سازمان نظارت بر اتمی این مقدار را به ترتیب 62 کیلوگرم و 386 کیلوگرم گزارش کرد. اکنون، به گفته گروهی از ناظران، ذخایر اورانیوم 60 درصدی ایران در فردو و نطنز در سال آینده افزایش خواهد یافت و تهران را زودتر از حد انتظار در آستانه حذف تدریجی هسته‌ای قرار خواهد داد، به‌ویژه که ایران از هیچ یک درخواست نکرده است. آنها تا کنون و خطوط قرمز اعلام شده از سوی آن فروکش نکرده است.

نگرانی هایی که تشدید شده است!

به گزارش آتلانتیک، در حالی که دیده بان هسته ای هنوز دسترسی نسبتاً منظمی به تأسیسات ایران دارد، با وجود همه اینها، به گفته آتلانتیک، نقاط کور ادعایی آژانس نگرانی هایی را ایجاد کرده است که با گذشت زمان تشدید خواهد شد. از فوریه 2021، زمانی که تهران موافقت‌نامه‌های پادمانی را به حالت تعلیق درآورد، بازرسان نمی‌توانند از سایت‌هایی که از برنامه هسته‌ای ایران پشتیبانی می‌کنند بازدید کنند.

تهران همچنین در ژوئن 2022 دوربین‌ها را از مکان‌های کلیدی جدا کرد، دوربین‌هایی که اگر برجام احیا می‌شد، داده‌های نظارتی به بازتعریف خط پایه برنامه هسته‌ای ایران کمک می‌کرد.

معامله

تاریخ انقضای خط مشی threading

آتلانتیک می‌گوید کاستی‌های سازمان دیده‌بان و کاهش بازرسی‌ها، خطر محاسبات اشتباه در مورد برنامه هسته‌ای ایران و احتمال ماجراجویی اسرائیل را افزایش داده است.

در چنین شرایطی بهترین راه برون رفت از بن بست کنونی، احیای برجام است. توافقی که همراه با اجرای کامل مفاد آن به شیوه ای مؤثر و نیز فعالیت های قابل تأیید، راه را برای کاهش سوء تفاهم های احتمالی هموار می کند.

با وجود همه اینها، یک گروه می گویند چشم انداز به نتیجه رسیدن مذاکرات در آینده نزدیک نامشخص است. به گفته این گروه، احیای برجام تنها گزینه دیپلماتیک نیست، حتی اگر عدم تمایل آمریکا و اروپا برای تعامل با ایران در این زمینه قابل درک باشد، اما موجه است، اما خیر، زیرا پیشرفت ایران در این زمینه برنامه هسته ای ممکن است تنش ها را تشدید کند.

طبیعتاً مقوله‌های ژئوپلیتیکی نیز در عزم تهران برای پیشبرد برنامه هسته‌ای بی‌تاثیر نیستند، به همین دلیل، اگر دولت بایدن بخواهد از پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران جلوگیری کند، باید خیلی زود روند رایزنی و مذاکرات دیپلماتیک با تهران را آغاز کند. . یا به عنوان بخشی از احیای برجام یا به عنوان تلاشی دیپلماتیک برای از سرگیری در قالبی جدید.

شاید زمانی تمام شده است که آمریکا و اروپا با استراتژی جدید و به تنهایی به میز مذاکره بازگشتند. یک توافق محدود یا مجموعه ای از فعالیت ها که تنش ها را کاهش می دهد، می تواند زمان و مکان را برای مذاکرات جدید باز کند و به تنش های بلندمدت پایان دهد.

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *