8 مارس سالگرد درگذشت زنده یاد است. غلامحسین بنان شرق. مردی که به احتمال زیاد اسمش ملودی را می شنوید الهه ناز داره تو سرت میچرخه الهه ناز نقطه عطفی در زندگی حرفه ای بنان محسوب می شود. او با خواندن این تصنیف شهرت و محبوبیت خود را در میان اقشار متوسط جامعه گسترش داد و پس از آن علاوه بر مخاطبان خاص خود تعداد زیادی از مردم عادی نیز به جمع هواداران و علاقه مندان صدای وی پیوستند.
“الهه ناز” چگونه خلق شد؟
منبع: ایسنا
https://www.rokna.net/fa/tiny/news-874069>منبع:
بدون شک تعبیر سبک دوچهارم که از غم و اندوه ذاتی آواز دشتی کاسته و آهنگ را به حال و هوای خاصی می رساند نیز در نگرش عمومی مردم به این آهنگ بی تاثیر نبوده است.
پشنگ کامکار (نوازنده پیشکسوت سنتوری و عضو گروه کامکارها) درباره این قطعه می گوید: «گاهی شنیدن یک تصنیف یا سرود، روح آدمی را با خود به افق های عرفان و زیبایی می برد و به همین دلیل است که می گویند موسیقی دارد. مراحل رشد را پشت سر گذاشته و به تکامل خود رسیده است آیا می توان تصنیف زیبای استاد اکبر محسنی را شنید و تحت تأثیر آن قرار نگرفت؟ فکر می کنم نسل های زیادی از شنیدن الهه زیبا لذت ببرند و او را به یاد خود نگه دارند و او را برای همیشه حفظ کنند. نسل بعدی…”
سال 1333 خورشیدی بود مردم رادیو خانه شان را روشن کرده بودند تا ببینند دنیا مال کیست! روزی «رادیو ایران» از پخش قطعه جدیدی با صدای غلامحسین بنان خبر داد. انبوه مردم از شنیدن این قطعه به وجد آمدند و تا به امروز قطعه “اله ناز” یکی از پرطرفدارترین قطعات موسیقی ایرانی است.
بالاخره شعر و موسیقی آماده شد که حالا با صدای بنان سرزنده و گرمتر شد.
چرا “الهه ناز” محبوب است؟
اما از طرفی شاید دلیل استقبال مردم از آهنگ زیبای الهه، نوع کار متفاوت بنان بود و همین تفاوت باعث استقبال مردم از این آهنگ شد. چرا که تا آن زمان مردم صدای بنان را در برنامه جدی یا به عبارتی «گل های جاودانه» رادیو ایران شنیده بودند که طی آن بنان برنامه های بسیار فنی و پیچیده ای را با سازهای مختلف موسیقی سنتی اجرا می کرد. در عین حال، بازی او در “الهه ناز” بسیار ساده و سرراست و در عین حال بدیع و جدید به نظر می رسید.
نوآوری و ابتکاری که برخی آن را نقطه اوج دوره ای از زندگی او می دانند که او به عضویت انجمن موسیقی ملی درآمد و با نوازندگان نوآور ارتباط برقرار کرد.
به این ترتیب بنان با خواندن تصنیف «الهه ناز» شهرت و محبوبیت خود را در میان اقشار متوسط جامعه گسترش داد و از آن زمان به بعد دامنه طرفدارانش بسیار گسترش یافت.
«الهه دوست داشتنی» سروده اکبر محسنی و شعر آن را کریم فکور سروده است. در نهایت روح الله خالقی رهبر وقت انجمن موسیقی کشور این قطعه را برای تفسیر «بنان» با همراهی این ارکستر تنظیم کرد. این تصنیف چه در زمان اولین اجرا و چه در دهههای بعد، همواره در زمره ترانههای پرمخاطب و پرطرفدار ایرانی بوده است.
“الهه ناز” کی بود؟
خبرگزاری رکنا توسط سردبیران رکنا