پایان فصل ناامیدی دریاچه ارومیه
این تونل سالانه 500 تا 600 میلیون مترمکعب آب به دریاچه ارومیه منتقل می کند که پس از اتمام سایر پروژه های بالادستی به بهره برداری می رسد. برای این پروژه 2200 میلیارد تومان (بیش از 6000 میلیارد تومان به ارزش فعلی) سرمایه گذاری شد و در دولت سیزدهم پس از سفر رئیس جمهور به استان آذربایجان غربی در سال جاری اعتباری معادل 500 میلیارد تومان محقق شد.
به گفته وی حق آبه کشاورزان در اجرای این طرح به طور دائم حفظ می شود و هیچ حقی ضایع نخواهد شد.
اگرچه بهره برداری از سیستم خط لوله انتقال آب به دریاچه ارومیه شامل 36 کیلومتر تونل و 11 کیلومتر کانال، آغاز احیای این دریاچه است، اما آنطور که علی اکبر محرابیان وزیر نیرو اعلام کرد، احیای کامل این دریاچه این دریاچه نیازمند 26 اقدام دیگر از جمله رعایت طرح کشت در بخش کشاورزی است.
روز گذشته پس از سال ها بهره برداری عملیاتی از دریاچه ارومیه کلید خورد و سامانه انتقال آب به دریاچه ارومیه به عنوان بزرگترین پروژه زیست محیطی خاورمیانه برای کمک به احیای این دریاچه افتتاح شد. این سامانه شامل 36 کیلومتر تونل و 11 کیلومتر کانال است که آب را از پروژه های بالادست به بستر رودخانه گدار می رساند تا پس از عبور از 28 کیلومتری رودخانه به دریاچه ارومیه منتقل شود.
امید است با بهره گیری از این طرح در کنار 26 طرح دیگر تصفیه دریاچه ارومیه، اقدامات موثری برای احیای این دریاچه انجام شود. بدون شک افتتاح این سامانه آغازی برای کمک به احیای دریاچه ارومیه خواهد بود.
همچنین رئیس جمهور ضمن تاکید بر اهمیت احیای دریاچه ارومیه وی سیستم حمل و نقل آبی را یکی از پروژه های نیمه تمام اعلام کرد که با تلاش همه دست اندرکاران از پیمانکاران و مهندسان گرفته تا بستگان ما در خاتم الشریف، تکمیل آن در دستور کار این دولت قرار گرفت. کمپ انبیا، استاندار آذربایجان غربی و وزیر نیرو و کار که در 3 شیفت کاری برای تکمیل و به ثمر نشستن آن تلاش کردند، امروز این طرح افتتاح شد، اما این کار باید تا احیای کامل دریاچه و دستگاه ها ادامه یابد. درگیر ماموریت خود در این زمینه را کامل نمی دانند.
اصلی ترین و سخت ترین عنصر طرح انتقال آب به دریاچه ارومیه، تونلی به طول 36 کیلومتر و قطر 5.5 متر است که به دلیل ارتفاع زیاد، با استفاده از دو تونل تمام مقطع حفر شده است. ماشین آلات (TBM). پیچیدگی های زمین شناسی و شرایط نامساعد زمین از جمله هجوم آب و گل و لای پرفشار به داخل تونل، از موانع اصلی تکمیل به موقع این پروژه بود.
وزیر نیرو گفت: خوشحالم بگویم با بارندگی هایی که در دی و بهمن داشتیم بخش قابل توجهی از کسری بارندگی پاییزی جبران شد اما 3 خشکسالی متوالی و شدید را پشت سر گذاشتیم و طبیعتا با با دو ماه بارندگی خوب، نمیتوانیم شاهد بهبود کامل وضعیت باشیم، همچنین بر اساس آمار، بارندگی در شمال غرب کشور 37 درصد کمتر از سایر مناطق از کشور است. خوشبختانه همچنان در ماه های پرباران هستیم، امیدواریم به فضل الهی در روزها و ماه های آینده شاهد بارش های خوبی باشیم و کسری منابع آبی جبران شود.
حفاری این تونل به طول 36 کیلومتر از دو دهانه ورودی و خروجی در سال های 1393 و 1394 آغاز شد و عملیات اجرایی تونل سازی در اردیبهشت ماه سال جاری به پایان رسید و به این ترتیب امیدها برای انتقال d آب به دریاچه تقویت شده است. از اهم اقدامات دولت سیزدهم می توان به تکمیل حفر تونل در قسمت آبرفتی و پرخطر تونل، مهندسی مجدد المان های تونل توسط نخبگان بومی و … اشاره کرد. تدوین و اجرای استراتژی تعمیر قطعه 80 متری آسیب دیده. برچیدن دستگاه حفاری و خروجی تونل آن، انجام تزریقات تکمیلی در کل مسیر تونل، تثبیت و تعمیر و ریلینگ تقریباً 790 متر از قسمت آبرفتی تونل، جمع آوری تجهیزات تونل و ساخت ورودی و خروجی. ساختار بخشی از فعالیت های اجرایی این پروژه در سال 1401 می باشد.
به گزارش ای بی اس نیوز، دریاچه ارومیه در شمال غربی ایران قرار دارد، این دریاچه دومین دریاچه شور جهان و بزرگترین دریاچه داخلی ایران است. این دریاچه در دهه 1980 شروع به خشک شدن کرد و سطح دریاچه در آن دهه سال به سال کاهش یافت. دلایل متعددی برای خشک شدن دریاچه توسط کارشناسان ذکر شده است که از آن جمله می توان به کاهش بارندگی، خشکسالی، استفاده بی رویه از منابع آبی، احداث پل شهید کلانتری و چندین مورد دیگر اشاره کرد که تاثیر مستقیمی بر خشک شدن دریاچه داشته است. در بالای دریاچه ارومیه.
هنوز 26 گام برای احیای کامل دریاچه باقی مانده است
دریاچه ارومیه پس از گذراندن یک دهه فصل بهبودی ناامیدکننده، روز گذشته در رویدادی ویژه در کانون توجه قرار گرفت و سرانجام سامانه انتقال آب به دریاچه ارومیه افتتاح شد.
در دولت یازدهم کرسی احیای دریاچه ارومیه تشکیل شد و برنامه های مختلفی برای احیا و تثبیت دریاچه تصویب شد که از آن جمله می توان به احداث خط انتقال فاضلاب تصفیه شده ارومیه، تونل معدن سیب، اصلاح و اصلاح … مدل و اصلاح روش کشت محصولات. احداث تونل انتقال آب از سد معدنی سیب به دریاچه یکی از مهمترین مصوبات بود که با انتقال 500 میلیون مترمکعب آب به دریاچه ناجی می توان تا حدودی این گوهر را آبیاری کرد.
طرح احیای دریاچه ارومیه یکی از مهمترین پروژه های نیمه تمام باقی مانده از دولت قبل بود که درصد پیشرفت تونل در پایان دولت دوازدهم حدود 90 درصد بود که با اتمام فعالیت های مذکور تا بهمن ماه سال جاری و پس از آن انجام شد. تاکید رئیس جمهور بر ادامه جدی احیای دریاچه در سفر استانی ارومیه و همچنین دستور ویژه وزیر نیرو با تکمیل این تونل و رهاسازی گلوگاه آب به طور کامل تکمیل شده است. انتقال به دریاچه، با توجه به پیشرفت فعلی پروژه های بالادست تونل، امکان انتقال 300 میلیون مترمکعب آب در سال به دریاچه ارومیه در نظر گرفته شد.
فکر نکنید کار تمام شده است
انتهای پیام
با توجه به اواجرای پروژه خط لوله انتقال فاضلاب آذربایجان شرقی به دریاچه از دیگر اقدامات اجرا شده است. البته اگر سایر برنامه ها از جمله رعایت الگوی کشت و مصرف آب بخش کشاورزی به درستی اجرا نشود، ممکن است نتوانیم به تمام اهداف طرح دست یابیم. بارندگی نیز شرط اصلی احیای دریاچه ارومیه است و اگر بارندگی مناسبی در حوزه آبخیز منطقه نداشته باشیم، احیای دریاچه ارومیه با چالش جدی مواجه خواهد شد.
اجرای بزرگترین پروژه زیست محیطی در خاورمیانه