شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

شتاب دهنده های ایران و آمریکا برای به نتیجه رسیدن «مذاکرات وین» چیست؟

انتهای پیام/

احمدی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در پاسخ به این سوال که با توجه به برگزاری دور جدید مذاکرات در وین در 29 دسامبر، با توجه به اینکه ایران معتقد است که ایالات متحده آمریکا، به نظر شما نقطه شروع مذاکرات در آن مذاکرات چیست. دولت ها در هفت دور اخیر مذاکرات در بن بست قرار گرفته اند و حتی با ارائه لیست هایی مانند لیست سبز و قرمز سعی در اقدام یکجانبه در موضوع لغو تحریم ها دارند؟ نگران باشید که بدانید ایران به دنبال چه چیزی است و آیا سیاست و استراتژی ایران تغییر کرده است. آیا اراده سیاسی در نظام سیاسی جدید ایران برای دستیابی به توافق وجود دارد یا خیر؟ آیا مبنای کار ایران همان سیاست و استراتژی قبلی خواهد بود یا خیر؟ طرف ایرانی طبیعتاً کنجکاو خواهد بود که آیا ایالات متحده اراده سیاسی برای حرکت به جلو دارد و آیا تغییرات سیاسی در ایران بر سیاست آمریکا تأثیر گذاشته است یا خیر.

این کارشناس ارشد تجارت بین الملل در پاسخ به این سوال که موانع و چالش های احتمالی هر یک از طرف های مذاکره یعنی ایران، 1+4 و آمریکا در جریان مذاکرات چیست؟ دولت بایدن برای رسیدن به نتیجه در این مذاکرات ممکن است با چندین شتاب دهنده مواجه شود. اولین مورد، سیاست داخلی آمریکا است. انتخابات چند روز پیش در ویرجینیا و نیوجرسی مقدمه خوبی برای دموکرات ها برای انتخابات سنا و مجلس نمایندگان در سال 2022 و احتمالاً انتخابات 2024 نبود. نامزد دموکرات از ویرجینیا پس از اینکه بایدن در انتخابات با اختلاف 10 امتیاز ترامپ را شکست داد، به نامزد جمهوری خواه شکست خورد. همین ایالت یک سال پیش رقابت دو جانبه بین نامزدهای دموکرات و جمهوری خواه در ایالت نیوجرسی که عمدتاً دموکرات است نیز هشدار مهمی برای دموکرات ها بود.

یک مقام ارشد روابط بین الملل گفت که دولت بایدن ممکن است برای به دست آوردن نتیجه در مذاکرات وین با چندین شتاب دهنده مواجه شود. وی گفت: برای طرف ایرانی مواضع خاص و عصبانیت گروه‌های خاص از برجام می‌تواند تسریع‌کننده مهمی باشد.

احمدی در پاسخ به این سوال که نقش کشورهایی مانند چین و روسیه پیشبرد این مذاکرات چگونه کار خواهد کرد؟ برداشت من از اظهارات سخنگویان روسیه و چین در دو ماه گذشته این است که آنها خواهان بازگشت ساده به برجام 94 هستند و با چیزی بیش از ایران و آمریکا موافق نیستند. بیشتر کنایه و کنایه الیانوف از این نظر کاملاً افشاگر است. او حداقل در پنج توئیت، اظهارات مقامات دولت سیزدهم درباره زمان مذاکرات و نتیجه شش دور قبلی را به چالش کشید. چین و روسیه احتمالاً فکر می کنند فراتر از برجام برای ایران و آمریکا غیرعملی است و این شرایطی را ایجاد می کند که به نفع آنها در منطقه نخواهد بود. روسیه روابط اقتصادی و امنیتی گسترده تری با اسرائیل و جهان عرب دارد و چین به شدت به نفت منطقه وابسته است. آنها ظاهرا نگران یک رویارویی نظامی در منطقه هستند و می خواهند تنش ها بین ایران و ایالات متحده کاهش یابد اما در سطح قابل کنترل باقی بماند.

وی ادامه داد: به عنوان مثال، آیا لیست قرمز، سبز و زردی که میخائیل اولیانوف، سفیر روسیه در آژانس بین المللی انرژی اتمی و همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ذکر کرده است، همچنان مبنای کار آمریکاست و آیا لیست قرمز هنوز قابل مذاکره نیست یا خیر. ؟” با توجه به نیمه نهایی شدن تحریم های بخشی، آیا تعدیلی در نگاه آمریکا به تحریم های فردی صورت گرفته است؟ البته از آنجایی که در هر مذاکره ای، از مذاکره بر سر قیمت کالا در فروشگاه گرفته تا مذاکره حساس دیپلماتیک، طرفین ابتدا موضع مذاکره ای دارند که در صورت وجود اراده، به تدریج می توان آن را به نقاط مشترک تعدیل کرد. هیچ جای دیگری نباش حضور اعضای باتجربه در تیم ایران و پوشش لازم از تاکتیک های مذاکره و اجتناب از اشتباه محاسباتی حائز اهمیت است.

وی همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به تاکید ایران بر نتیجه این مذاکرات و برخی موانع برای تحقق این موضوع، چقدر می توان از موفقیت این مذاکرات در یک فرآیند کوتاه مدت انتظار داشت؟ اضافه کردن.اینکه این مذاکرات به آن بستگی دارد یا نه، کاملاً به استراتژی ها و تاکتیک های طرفین بستگی دارد. اگر هدف طرفین بازگشت به برجام 94 باشد، کار را می توان به سرعت انجام داد. اما با توجه به زمان سپری شده، نزدیک شدن سریع ضرب الاجل های برجام، تغییرات شگرف در آمریکا و ایران و منطقه، چشم انداز کمتر روشن دستیابی به هدف ایرانی برجام، یعنی عادی سازی روابط با جهان و… ، بازگشت ساده به برجام 94 شاید چندان آسان نباشد; به خصوص اینکه برجام 94 از ابتدا بر سر یک موضوع واحد و محدود یعنی برنامه هسته ای ایران و تحریم های مرتبط با آن بود و طیف وسیعی از موضوعاتی که در برجام به آن پرداخته نشده بود همچنان در معرض فروپاشی برجام بود. از سوی دیگر، جاه طلبی های آمریکا مانند «تقویت و گسترش برجام»، اصرار بر پرداختن به مسائل دیگر و همچنین سیاست داخلی آمریکا و… تأثیر عمده ای بر سرعت کار خواهد داشت.

به گفته وی، برای طرف ایرانی مواضع خاص و خشم گروه های خاص در قبال برجام می تواند شتاب دهنده مهمی باشد. برخی از شبح‌های سیاسی در پنج سال گذشته بر رویارویی با نظام سیاسی تکیه کرده‌اند و پایگاه اجتماعی آن‌ها تا حد زیادی در این زمینه شکل گرفته است، بنابراین ممکن است تصور کنند انحراف از این مواضع تأثیر منفی خواهد داشت و هزینه‌های سیاسی بسیار بالایی برای آنها به همراه خواهد داشت.

او گفت: «در چنین شرایطی، آنها ممکن است نیاز به صرف سرمایه سیاسی بیشتری داشته باشند تا راه را در داخل ایالات متحده برای امتیاز دادن به ایران هموار کنند. مسائل منطقه ای نیز شتاب دهنده بعدی برای ایالات متحده است. اسرائیل و برخی کشورهای عربی که اخیراً در قالب «پیمان ابراهیم» گرد هم آمده اند و احتمالاً به همکاری های اطلاعاتی و امنیتی می پردازند، ملاحظاتی دارند که دولت بایدن به سختی می تواند از آن چشم پوشی کند.

نوشته های مرتبط:

درباره محمدصادق مجدی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *