از جمله دستاوردهای این ماهواره، امکان آزمایش فناوری های مورد نیاز ماهواره های زمین ایستا، کسب دانش و فناوری های انتقال مداری و تنظیم و کنترل موقعیت و وضعیت ماهواره، توسعه و تثبیت بخشی از ماهواره است. فناوریهای لازم در سیستمهای پیشرانش، انرژی الکتریکی، حملونقل حملونقل، OBDH، کنترل حرارتی و… اشاره کرد.
* شناسایی مناطق اسکان مجدد
* مدیریت مصرف بهینه آب در مزارع کشاورزی
امروز اولین تصاویر از ماهواره خیام نیز منتشر می شود.
ماهواره «ناهید 2» با وزن حدود 120 کیلوگرم و طول عمر بیش از 2 سال در مداری بالاتر از 500 کیلومتری زمین قرار گرفته است.
این ماهواره در هر 24 ساعت چهار گذر بر فراز ایران انجام می دهد که طی آن فرمان به ماهواره ارسال می شود و داده های تله متری دریافت می شود.
* مدل سازی ریسک و توسعه نقشه ریسک
* تغییر کاربری اراضی
* نظارت و بررسی پراکندگی شهرها و مناطق جمعیتی
* رطوبت خاک و گیاه
به گزارش ای بی اس نیوز، در مراسم گرامیداشت روز ملی فناوری فضایی از نمونه کیفی ماهواره «ناهید ۲» و نمونه پروازی ماهواره «داون ۳» رونمایی می شود.
* ارزیابی و تخریب زمین و بیابان زایی
* شناسایی و تعیین گونه های کشت شده
* پایش و تایید تغییرات دوره ای سطح زمین
در منطقه کشاورزی برای بررسی این موارد می توان از داده های ماهواره ای «خیام» استفاده کرد:
* پایش سطح زیرکشت و سطح زیر کشت در مناطق مختلف
* پیگیری تغییرات دوره ای در رشد گیاه
* نظارت بر مناطق آسیب دیده
بر اساس اطلاعیه سازمان فضایی، جمهوری اسلامی ایران هم اکنون توانایی طراحی و ساخت ماهواره های حسگر با دقت تصویربرداری 5 تا 10 متری را دارد و بخش فضایی کشور در مرحله دستیابی به توانایی ساخت شناسایی ماهواره ای است. ماهواره ها با دقت بالاتر از یک متر و این مسیر با جدیت دنبال می شود.
* مقدار محصول قبل از برداشت
* بررسی تغییرات در پوشش گیاهی و جنگل ها
* بررسی سلامت محصول و تشخیص آفات
ماهواره ایرانی «خیام» چه کاربردی دارد؟
* ردیابی تغییر مرزهای ساحلی
حوزه بلایای طبیعی:
* پایش و بررسی پراکندگی صنایع و معادن
* پایش میزان فرسایش خاک و وضعیت کویر
داده های ماهواره ای «خیام» که با هدف ارتقای مدیریت بهینه منابع کشور در زمینه های مختلف طراحی و ساخته شده است، در زمینه هایی مانند کشاورزی، محیط زیست، بلایای طبیعی، تغییرات شهری، اکتشاف معدن و منابع آب، جزییات این اپلیکیشن ها به شرح زیر می باشند.
«خیام» ماهواره سنجش از دور با قابلیت تصویربرداری با دقت یک متر است که 600 کیلوگرم وزن دارد و توسط ماهواره بر «سایوز» در 27 مرداد ماه سال جاری در مداری به طول 500 کیلومتر برای جمع آوری اطلاعات به مدت پنج سال پرتاب شد. بر اساس اطلاعیه سازمان فضایی و تصاویر ارسالی آن در زمینه های کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست، منابع آب، معدن، مراقبت مرزی، مدیریت اضطراری و نیروها استفاده شود.
ماهواره خیام
* ارزیابی خسارت
«خیام» یک ماهواره تصویربرداری و سنجش از دور است که قابلیت تصویربرداری حدود یک متر در طیفهای نوری مختلف را دارد.
* پایش و بررسی روند جابجایی و جابجایی آلاینده ها در آب، خاک و هوا
اکتشافات معدنی:
این ماهواره دارای یک سیستم محرکه است که می تواند ارتباطات را به حرکت درآورد و ارتباطات صوتی را روی باند مایکروویو آزمایش کند.
حوزه زیست محیطی:
* شناسایی کانون های گرد و غبار
* نظارت بر ساخت و سازهای غیرمجاز
نظارت بر تغییرات شهری:
نظارت بر منابع آب:
انتهای پیام
دو ماهواره «ناهید 2» و «تالو 3» با حضور عیس زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی رونمایی می شود.
* پایش سطح آب دریاچه ها، تالاب ها و ذخایر آبی سدها.
ماموریت های این ماهواره در دو دسته ماموریت های اولیه و فرعی تعریف می شود. در ماموریت های اولیه، تمرکز بر توسعه و آزمایش فناوری های اصلی مورد نیاز مسیر استراتژیک است. شامل تست انتقال مداری با استفاده از پیشرانه تک جزیی و دستیابی به عمر عملیاتی 2 ساله، تست موقعیت یابی رادیویی مستقل از GPS با قابلیت استخراج TLE، تست کاربرد گشتاور موقعیتی با استفاده از پیشرانه، مخابرات S&F، اندازه گیری تشعشعات (دوزیمتری) و تست ارتباط همزمان تلفن به عنوان یک ماموریت ثانویه در دستور کار قرار دارد.
* تدوین نقشه های توسعه شهری و روستایی