absnews*
یک سری انحرافات و خلأهای عملکردی در قانون و رویه های کنترل موجود وجود داشت که اثرات و پیامدهای گسترده ای داشت. از همه مهمتر، نسبت بالای چک های برگشتی به چک های مبادله شده است. یعنی شاخص نسبت چک های برگشتی که شاخص مهمی است در اقتصاد ما وضعیت بسیار نامطلوبی داشت به طوری که مثلاً در سال های 1395 و 1396 (دو سال قبل از تصویب قانون) نسبت چک های برگشتی به چک های مبادله شده در ایران از نظر تعداد حدود 15 درصد و از نظر ارزش به نزدیک 23 درصد رسیده است. این حداقل عددی است که اعلام شد و وضعیت بدتر از آن بود.
ای بی اس نیوز: با اجرای قانون چک در سال جاری وضعیت کشور در این حوزه چگونه است؟
ای بی اس نیوز: وضعیت کشورهای دیگر در این حوزه چگونه است؟
از سوی دیگر، حجم بالای زندانیان ناشی از چکهای بد در زندانها است، بنابراین گزارشهای ستاد دایه و سازمان مددکاری زندانیان نیازمند حاکی از آن است که 75 درصد جرایم مالی و غیرعمد زندانیان غیرعمد ناشی از چکهای بد بوده است. افراد بازداشت شده بسیار جدی تر بودند. همانطور که گزارش شده است، بیش از 90 درصد زنان محبوس در زندان ها به دلیل چک های بد زندانی شده اند. خوب درک این موضوع را در بحث آسیب های اجتماعی و مشکلاتی که ایجاد می کند را نشان می دهد
دقیقا؛ و یکی دو سال است که این اتفاق نیفتاده است، اما این یک روند مستمر است که با پیگیری جدی مجلس انجام شده است و از طرف دیگر هیچ فشار و نظارتی بر هر دوی آنها وجود نداشته است و به منظور رفع موانع، همکاری و تعامل سازنده برای به حداقل رساندن چالش ها و تنش های اجرایی بود. در حال حاضر به دور از تکالیف قانونی و به دلیل مشکلات اجرایی هنوز به طور کامل اجرایی نشده است. اما شاهد تعامل مثبت و سازنده بین نهادها، بانک مرکزی، شبکه بانکی و سایر نهادها هستیم و امیدواریم در آینده نزدیک این چالش ها و تنش های اجرایی به صفر برسد و موارد باقی مانده که هنوز اجرا نشده است به طور کامل اجرا خواهد شد. نسبت چک های برگشتی به چک های مبادله ای را بیش از پیش کاهش دهیم و انشالله در آینده ای نه چندان دور تعداد زندانیان چک های برگشتی به صفر یا حداقل نزدیک به صفر خواهد رسید. آینده.
ای بی اس نیوز: نظر شما درباره چک الکترونیکی دو هفته ای چیست؟
بر اساس آمار بانک مرکزی به عنوان مثال در سال 1393 یا 1394، 42 درصد از حجم معاملات واقعی انجام شده بر اساس چک (انواع چک) بوده که نشان دهنده سهم بالای چک در معاملات آن زمان است. این ابزار که پرکاربرد است و آخرین آمار منتشر شده از سوی مسئولان بانک مرکزی، در سال 1400 حجم چک های مبادله شده در فضای اقتصادی معادل نقدینگی کل کشور بوده است. این موضوع ابعاد اهمیت چالشی که این ابزار بسیار مهم و جدایی ناپذیر از محیط اقتصادی و کسب و کار است را نشان داد.
این حد بالای این ابزار پرداخت است. نکته اینجاست که هنوز همه بانکها این قابلیت را راهاندازی نکردهاند و در صورت تاخیر زیاد، ممکن است در کوتاهمدت ترویج و توسعه چک الکترونیکی با شکست مواجه شود و این موضوع بانک و شبکه بانکی را میطلبد. و سایر بانک ها باید این عملیات را به خوبی انجام دهند و حداقل بتوانند چک های برگشتی از مشتریان بانک های بزرگ را نقد کنند تا به تدریج شاهد لغو چک های کاغذی و توسعه چک های الکترونیکی، صرفه جویی در زمان و جلوگیری از آن باشیم. جرایمی مانند جعل، سرقت و کلاهبرداری که از طریق چک های کاغذی اتفاق می افتد و همچنین اگر جریان چک های الکترونیکی زودتر شروع می شد، در بحث شیوع کرونا، بسیاری از رفت و آمدهای بانکی انجام نمی شد و در این مورد خیلی زیاده مفید و کارآمد بود.
ای بی اس نیوز: اجرای قانون چک چقدر اهمیت دارد و آیا منجر به کاهش پرونده های قضایی شده است؟
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز یکی از مهمترین موضوعاتی که برای بهبود فضای کسب و کار اهمیت دارد و یکی از پیش نیازهای توسعه اقتصادی و رونق اقتصادی است، کاهش هزینه مبادلات و کاهش ریسک معاملات است. با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از معاملات مبتنی بر چک، وسیله پرداخت یا وسیله معامله آن غالباً چک است، مجلس تصمیم به اصلاح قانون صدور چک گرفت و آن را آغاز کرد که در نهایت منجر به این شد که در نهایت ، در سال 1396 قانون صدور چک دستخوش تغییراتی شد در همین راستا با محمد نوری پژوهشگر حقوق اقتصادی به گفت وگو نشستیم
ای بی اس نیوز: نقش چک در فضای کسب و کار چیست؟
از جمله مواردی که به طور کامل اجرا نشده است، مثلاً ارتباط سیستمی بانک مرکزی و قوه قضائیه است که باید به گونه ای ایجاد شود که افراد ناتوان از پرداخت بدهی خود یا افراد ورشکسته، دسته چک نگیرند. آنها از آن وضعیت خارج می شوند و به حالت عادی باز می گردند. این پرونده ها که در ساماندهی تحویل چک به متقاضیان بسیار موثر است، هنوز به طور کامل عملیاتی و اجرایی نشده است و نیاز به هماهنگی بیشتر و بهتر بانک مرکزی و قوه قضائیه دارد یا مثلاً موضوع اعتبارسنجی را که مستلزم بیشتر است. تعامل بین نهادها این با ارائه اطلاعات به بانک مرکزی متفاوت است تا بانک مرکزی بتواند متقاضیان دسته چک را تایید کند. هنوز تمام نشده و این دو مورد از مهمترین مواردی هستند که انشالله در آینده باید سریعتر اتفاق بیفتد.
ای بی اس نیوز: پس می توان گفت تجربه اصلاح قانون صدور چک، تجربه موفق همکاری دستگاه های اجرایی مختلف برای تغییر وضعیت کشور است؟
ای بی اس نیوز: از سال 1396 که این قانون در شورای اسلامی تصویب شد، چه تفاوت هایی حاصل شده است؟
ای بی اس نیوز: چیزی به ذهنتان می رسد که در مسیری که باید طی کند، مثلاً در چه فضایی باید برود و حالا بدون توجه به اینکه باید چک های برگشتی را به صفر برسانید، آیا نکاتی وجود دارد که باید اجرا شود؟
در حال حاضر می توان گفت یک سری نوآوری ها در قانون پیش بینی شده که نتیجه آن جلوگیری از صدور چک بلامحل است. این قانون قرار بود چند سال دیگر اجرا شود. بخشهایی از قانون در سال 1396 عملیاتی و اجرایی شد که نیاز به زیرساختهای زیادی نداشت و اگر هم بود با تلاش بانک مرکزی این شبکه بانکی از سالهای قبل تهیه شده بود و به راحتی در سال جاری عملیاتی و اجرایی شد. 1397. قسمت دیگری از آن بنا به الزامات سیستم موجود تصمیم گرفته شد از ابتدای سال 1400 عملیاتی و اجرایی شود که از همان سال 1400 به تدریج عملیاتی و اجرایی شد و بخشی از آن به بهره برداری رسیده است. از ابتدای سال جاری اجرایی شده است.
اگر بخواهیم با کشورهای دیگر مقایسه کنیم، مثلاً شاخص NSF در آمریکا از نظر تعداد حدود 0.5 درصد و از نظر ارزش 0.7 درصد در سال 2020 یا 2021 بوده است. همین شاخص در ترکیه حدود 2 تا 3 درصد در نوسان بوده است. ; در حالی که در کشور ما از 15.4 درصد تا 23 درصد ارزش شاخص چک را داریمبازگشت ها چندین برابر آنها بود.
امروز که صحبت می کنیم، بر اساس آمار بانک مرکزی، شاخص چک های برگشتی بیش از 50 درصد کاهش یافته است. به عبارت دیگر از 15.5 درصد در سال 1395 (سال قبل از تصویب قانون) در یک روند نزولی به کمتر از 7 درصد یا حدود 7 درصد در آبان ماه امسال رسیده است. از نظر ارزش هم همینطور است یعنی از 23 درصد به 9 درصد که بیش از 50 درصد کاهش داشته است. از سوی دیگر طبق آمار بانک مرکزی از یک سو تعداد چک های NSF کاهش یافته و از سوی دیگر بر اساس گزارش معاون فناوری های نوین بانک مرکزی ما کاهش 90 تا 95 درصدی در زمان لازم برای پاک کردن اقلام بد از چک هایی که در حال حاضر برگشت می شوند، داشته اند. یعنی مثلاً اگر قبل از قانون 100 روز طول می کشید تا یک چک NSF اصلاح و مسترد شود و رضایت طلبکار گرفته شود، به پنج یا ده روز رفته است. یعنی مردم زودتر رضایت خود را اعلام می کنند و مشکل در زمان بسیار کمتری حل می شود. از نظر تعداد زندانی که بانک مرکزی بر اساس محاسباتی که تا سال 1394 یا 1395 انجام داده مجدداً منتشر کرده است، ظاهراً به دلیل جهش های کنترلی، روزانه ده نفر وارد زندان شده اند و در این روند کاهش یافته است. نمودارها و این روند به این رسیده است که الان یعنی در شش ماه اول سال 1401 یک نفر یک روز در میان وارد زندان می شود و این آمار بسیار قابل توجهی است که نشان می دهد 90 درصد کاهش داشته ایم. تعداد زندانیانی که به دلیل چک های بد وارد زندان می شوند.
نوشته های مرتبط:
- سرای امید| اقتصاد ایران، از خرابه پهلوی تا گامهای…
- موضع دولت درباره روسیه و اوکراین بسیار خوب بود/مخالف…
- جابری انصاری: منظومه بازدارنگی اسرائیل دچار فروپاشی…
- هشدار یک اقتصاددان به فرماندهان اقتصاد؛ «خرمشهر…
- بودجه پژوهش برخلاف توصیه اسناد بالادستی "کاهش"…
- گزارش دومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳/ از…