یکی از قابلیت های مهم برای تامین زمین طرح نهضت ملی مسکن، الحاق اراضی متعلق به دستگاه های دولتی است که بر اساس بند 10 قانون رشد مسکن، تولید و عرضه مسکن از حمایت قانونی برخوردار است، اما ظاهرا برخی از دستگاه ها آنها نمی خواهند زمین را ترک کنند. این زمین ها اغلب به پروژه هایی مرتبط می شوند که قرار بود در سال های اخیر توسط ادارات و ارگان ها اجرا شود، اما به نتیجه نرسیدند.
چه برنامه تولید دارایی دولت که از این پس تیم هفت نفره متشکل از معاون اول رئیس جمهور، وزیر اقتصاد، وزیر کشور، وزیر راه و شهرسازی، رئیس سازمان برنامه و بودجه، نماینده رئیس مجلس و نماینده رئیس قوه قضائیه مسئولیت این امر را برعهده داشته است. در ابتدا بیش از 10 هزار هکتار از اراضی مازاد دستگاه های دولتی را می توان به طرح نهضت ملی مسکن اختصاص داد که با این طرح حدود 500 هزار مسکن امکان پذیر است. در این زمین ها ساخته شده است.
بررسی ها نشان می دهد که در صورت تحقق برنامه بهره وری دارایی های دولت، در ابتدا می توان بیش از 10 هزار هکتار از اراضی مازاد و بلااستفاده دستگاه های دولتی را به طرح نهضت ملی مسکن اختصاص داد که امکان ساخت حدود 500 هزار خانه در این اراضی را فراهم می کند.
حدود یک ماه پیش مقامات رسمی اعلام کردند که تاکنون برای 2.4 میلیون واحد مسکونی نهضت ملی مسکن زمین تهیه شده است. این در حالی است که از ابتدای امسال رویکرد خانه دار شدن و ساخت خانه های یک تا سه طبقه به سیاست اصلی در طرح نهضت ملی مسکن تبدیل شده است. بر این اساس، طبیعتاً نیاز به زمین بیشتر از آنچه قبلا تصور می شد، پدید می آید.
به گزارش ای بی اس نیوز، طرح نهضت ملی مسکن در مناطق شهری در حالی با چالش تامین زمین مواجه شده است که برخی ارگان ها و سازمان های دولتی چندین هکتار زمین مازاد در شهرهای سراسر کشور دارند.
بر اساس آیین نامه اجرایی تولید دارایی های عمومی شورای عالی تولید دارایی های عمومی، موسسات گزارشگر موظفند حداکثر ظرف مدت یک ماه نسبت به ثبت و تکمیل اطلاعات اراضی، اموال و سایر اموال غیرمنقول در اختیار خود اقدام کنند. از ابلاغ این آیین نامه.
همچنین 10 هزار و 174 هکتار زمین بر اساس ماده 10 قانون جهش تولید مسکن (اراضی مازاد از سایر دستگاه های دولتی) شناسایی شده است که از این میزان 4 هزار و 160 هکتار زمین نیز تسلیم شده است. یعنی این زمین ها به نام وزارت راه و شهرسازی ثبت شده و برای نهضت ملی مسکن استفاده می شود. اما محاسبات نشان می دهد که میزان زمین آزاد شده توسط دستگاه ها تاکنون حدود 200 هزار واحد را شامل می شود و با برنامه دولت برای ساخت چهار میلیون واحد همخوانی ندارد.
احسان خاندوزی – وزیر اقتصاد در بیان نمونه هایی از زمین های متعلق به سازمان های دولتی وی می گوید: کانون پرورش فکری کودکان 45 هزار متر زمین در شهر قدس دارد که می تواند مولد باشد و درآمد آن به کانون تزریق شود. سداوسیما زمینی در شهر قدس دارد که اگر مولد شود، زیان های تجاری زیادی را از بین می برد. در منطقه 1 تهران یک سازمان پژوهشی وابسته به وزارتخانه 168000 متر مربع زمین دارد که در صورت بهره برداری مناسب به بسیاری از پروژه های تحقیقاتی کمک می کند. وزارتخانه دیگری نیز 162 هزار مترمربع انباری در منطقه چهار تهران دارد که میتوان آن را به منطقه پایینتری منتقل کرد و گفت زمین میتواند منبع درآمد این وزارتخانه شود.
درباره عملکرد شورای تولید، نگرانی از شفافیت در اجرای برنامه و ابهامات موجود در مورد درج این مصوبه. حسین قربان زاده رئیس سازمان خصوصی سازی وی گفت: تمامی مسائل تولید از مرحله شناسایی دارایی، شناسایی دارایی های مازاد، افزایش ارزش دارایی، قیمت گذاری و نحوه انتقال و تولید زیر ذره بین رسانه ها و مردم شفاف خواهد شد. این رونق عمومی در ایجاد ثروت و تحرک اقتصادی قطعا با مشارکت مردم صورت خواهد گرفت.
بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی رئیس سازمان ملی زمین و مسکن، تاکنون 23 هزار و 800 هکتار زمین در شهرها تامین شده و بر اساس طرح های تفصیلی امکان ساخت 1200 هزار واحد وجود دارد.
انتهای پیام
به گفته مسئولان، تاکنون 23 هزار و 800 هکتار زمین در اختیار نهضت ملی مسکن قرار گرفته است که برای ساخت 2 میلیون و 400 هزار واحد مسکونی کافی ارزیابی شد. اما با توجه به تغییر رویکرد این طرح از توسعه عمودی به افقی، زمین ارائه شده ممکن است مسئولیت تقریبی 1.2 میلیون واحد را داشته باشد.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز